Ali Koç'un açıklamasının sırrı ortaya çıktı!

11.02.2018 - 09:47 | Son Güncellenme: 11.02.2018 - 09:47

Ali Koç'un açıklamasının sırrı ortaya çıktı!

Ali Koç’un geçtiğimiz Divan Kurulu toplantısında, “Fnansal bağımsızlığımızın tehlikede olduğunu gördüğüm için aday oldum” diyerek dikkat çektiği finansal iflasın arkasında yatan gerçek ortaya çıktı.

F.Bahçe’nin sahibi olduğu Futbol AŞ eğer bu yıl da zarar ederse, 2013 yılından itibaren üst üste 5 yıl zarar etmiş olacağından hisse senetlerindeki her türlü imtiyaz SPK’nın 6362 Kanunun 28/2 maddesi gereği ile kalkacak. 2018’in ikinci çeyreği itibariyle 95 milyon TL’lik zarar artıya geçirilemezse 9 yönetim kurulu üyesinden 6’sının seçilmesini sağlayan A grubu hisselerdeki imtiyaz kalkacak.

Böylece şirket hisse çoğunluğunu ele geçiren kişi ya da kurum F.Bahçe Futbol AŞ’nin yani sahibi konumuna gelecek. F.Bahçe AŞ’nin, F.Bahçe Spor Kulübü’ndeki payı bugün itibariyle yüzde 67. F.Bahçe SK her ne kadar Futbol AŞ’nin yüzde 67 sine de sahip olsa Futbol AŞ’ye tam 717 milyon TL borçlu, bu tutar Şirket Sermayesinin yaklaşık 30 katı.

SPK kurallarına göre bu borcun Futbol AŞ’ye ödenmesi zorunlu. Daha önceki yıllarda SPK, Kulübü zorlamış, Fenerium devri ile borç kapanmıştı. 2016 başında sıfırlanan borç son 2 yılda bugünkü seviyesine ulaştı. UEFA bu gibi durumlarda Futbol AŞ’lerin sermaye artırımı yapmalarını ve öz kaynaklarını pozitife döndürmelerini zorunlu tutuyor. SPK kanunları ise, kulübe borcunu ödettirmeden sermayesinin 30 katını ortağına aktarmış şirkete sermaye artırımına izin vermiyor.

F.Bahçe bu dönemde hisse imtiyazı kalktığı için ancak yüzde 17 kadar hisse senedi satabilecek. Ancak bu da borcu kapatamaya yetmiyor. Bu durumda kulübün UEFA’dan FFP yüzünden cezası almaması için yabancı bir yatırımcı ile anlaşarak Futbol AŞ’deki hisselerini özel bir sözleşme ile devretmesi gündeme gelecek.

KOÇ, 20 ŞUBAT’TA ANKARA’DAN YOLA ÇIKACAK

Bu arada Ali Koç, “tam zamanı şimdi” diyerek başkanlık ateşini Anadolu’dan yakma kararı aldı. F.Bahçe’de başkan adaylığını açıklayan Koç ,20 Şubat Salı akşamı Ankara Green Park Hotel’de kongre üyeleriyle buluşacak. Koç’un Ankara’dan sonra Anadolu’nun farklı şehirlerinde de buluşmalar gerçekleştireceği gelen bilgiler arasında. (Fotospor)

Senin için hazırladığımız haberler