Almanya 2006 Dünya Kupası'nı rüşvetle mi aldı?

06.03.2020 - 17:45 | Son Güncellenme: 06.03.2020 - 14:58

Almanya'nın 2006 Dünya Kupası ev sahipliğini rüşvetle aldığı doğru mu? Dava ne zaman görülecek? İşte detaylar...

Almanya 2006 Dünya Kupası'nı rüşvetle mi aldı?

2006 Dünya Kupası’nın ev sahipliği için rüşvet vermekle suçlanan Alman futbolunun yönetenlerinin yargılandığı dava 9 Mart’ta başlıyor. Dava 27 Nisan’a kadar sonuçlanmazsa zaman aşımına uğrayacak. Coronavirus bu davanın seyrini de etkileyebilir.

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası üzerinden 15 yıl geçmesine karşın hâlâ gündemden düşmüyor. Bunun nedeni ise turnuvanın Almanya’ya verilişindeki rüşvet şüphesinin yıllar sonra ortaya çıkması ve mahkemeye taşınması. İsviçre Federal Başsavcılığı tarafından 2015 yılında açılan davada
Franz Beckenbauer, DFB yetkilileri Horst R. Schmidt, Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach ve FIFA eski Genel Sekreteri Urs Linsi suçlanıyor.

Dava eğer 27 Nisan tarihine kadar sonuçlanmazsa zaman aşımına uğrayacak ve düşecek.

2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer ise, sağlık sorunları nedeniyle aldığı raporla duruşmalara katılmayıp ifade vermeyecek. Savcılık bu nedenle Beckenbauer’in dosyasının ayrıldığını açıklamıştı. Dava 27 Nisan’da düşerse böylece Beckenbauer’e herhangi bir suçlama yapılması mümkün olmayacak.

BECKENBAUER’E TEST YAPILSIN

Beckenbauer’in sağlık raporu da ayrıca tartışma yaratıyor. Davalılardan biri olan DFB eski Başkanı Theo Zwanziger, onun 2019 yılında çok sayıda etkinliğe katıldığını ve televizyon yorumculuğu yaptığını söyleyerek bağımsız bir sağlık kurulu tarafından bir sağlık testi yapılmasını talep etti. Ancak bu konuda şu ana kadar bir gelişme olmadı.

Bütün olay ise 2005 yılında 2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi tarafından FIFA üzerinden Adidas eski patronu Robert Louis-Dreyfus'a gönderilen 6.7 Milyon Euro'nun ne amaçla gönderildiği üzerine dönüyor. 2002 yılında aynı miktarda para Robert Louis-Dreyfus tarafında Beckenbauer’e
veriliyor. O da bu parayı adı birçok yolsuzluğa karışan Katarlı FIFA eski Yönetim Kurulu Üyesi Mohamed bin Hamam’a gönderiyor. Ancak bu para 2005 yılında DFB tarafından FIFA’ya gönderiliyor ve FIFA’da parayı Louis-Dreyfus’a aktarıyor.

Bu iki para transferinin ne amaçla yapıldığı sadece olayın içindekiler tarafından bilinmekle birlikte Mohammed bin Hammam’a rüşvet olarak gönderildiği konusunda hemen herkes hemfikir.

Ancak başta Beckenbauer dönemin DFB Başkanı ve yetkilileri bu suçlamaları kesin bir dille reddederlerken organizasyonun alınması için kesinlikle rüşvet verilmediği iddiasını olay ortaya çıktığında dile getirdiler. İddialara arasında DFB’de bir gizli kasa olduğu ve rüşvetlerin buradan verildiği yönünde.

20 FUTBOL DAVASI VAR

İsviçre’de 9 Mart Pazartesi günü başlayacak ve 12 duruşmada bitirilmesi planlanan dava öncesinde coronavirüs davanın gidişatını etkileyebilir. Davanın görüleceği Bellinzona şehri çok sayıda coronavirüs vakası görülen İtalya sınırına sadece 50 Km uzaklıkta.

Açılan davada suçlanan kişilerden biri olan DFB eski Başkanı Theo Zwanziger, bir göz operasyonu geçirdiğini ve seyahat etmesinin yasak olduğunu ve davanın Bellinzona’da yapılmasının çok mantıksız olduğunu belirterek pazartesi günü duruşmada bulunamayacağını açıkladı.

Zwanziger ayrıca “Ocak ayında yapılması gereken ancak mahkemenin işleri hafife alması nedeniyle ertelenen davaya aslında gitmek ve yapılan suçlamalardaki anlamsızlıklara cevap vermek istiyordum” diyerek, mahkemeyi de suçladı.

Diğer yandan Alman basınında yer alan haberlere göre İsviçre Federal Ceza Mahkemesi’nin şu anda sonlandırması gereken tam 20 futbol davası bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler