Altyapı felsefesi sona mı eriyor? Tarihinde ilk kez...

18.02.2020 - 14:24 | Son Güncellenme: 18.02.2020 - 11:33

Süper Lig'in lideri Trabzonspor, son Sivasspor maçında sahaya 10 yabancıyla çıktı. Takımın yaş ortalaması da son yıllarda izlediğimiz Trabzonspor standartlarının üzerindeydi.

Altyapı felsefesi sona mı eriyor? Tarihinde ilk kez...

Sivasspor'u 2-1 mağlup ederek gizli liderlikten liderliğe terfi eden Trabzonspor, şüphesiz sezonun en flaş takımlarından bir tanesi. iddaa şampiyonluk oranlarında 2.75 ile en büyük favori konumundaki bordo mavililer, hafta sonu tarihinde bir ilki yaşadı. Ayrıca takımın yaş ortalaması da dikkat çekti.

MERT ELAM

Tarihte bir ilk!

Teknik direktör Hüseyin Çimşir, Sivasspor maçında Uğurcan Çakır, Pereira, Manoel Da Costa, Campi, Novak, Obi Mikel, Sosa, Ndiaye, Guilherme, Nwakaeme ve Sörloth 11'ini sahaya sürdü. Bordo mavili ekip böylelikle tarihinde ilk kez sahaya 10 yabancı ile çıkmış oldu. Tek yerli olarak Uğurcan Çakır dikkat çekti.

Yerliler gözden düştü!

Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısından itibaren stoper hattında düzenli oynayan Hüseyin Türkmen son maçın 11'inde tercih edilmedi. Maça normalde Hosseini ile başlayacak olan Hüseyin Çimşir, o sakatlanınca Manoel Da Costa'yı tercih etti. Hüseyin ise son bölümde Sosa'nın yerine oyuna dahil oldu. Abdulkadir Parmak da son maça yedek kulübesinde başladı. 25 yaşındaki oyuncu bunlardan üçünde oyuna girerken birinde kenarda bekledi.

Normalde ilk 11 oyuncusu olan Abdülkadir Ömür bir süredir takımdan ayrıydı. Almanya'daki tedavisi sona eren ve Türkiye'ye dönen genç yıldız yakın zamanda takımdaki yerini alacak.

Yusuf Sarı, Doğan Erdoğan gibi isimler de rotasyon oyuncusu konumundalar. 

En az yerli Trabzonspor ve Kayserispor'da!

Süper Lig'de 22. haftada oynanan maçlara baktığımızda Trabzonspor ile birlikte Kayserispor'un tek yerli futbolcuyla (ilk 11) sahaya çıktığını görüyoruz. En çok yerliyi kullananlar ise Göztepe ve Sivasspor olmuş.

(1)Trabzonspor - Uğurcan Çakır
(1)Kayserispor - Emre Taşdemir
(2)Beşiktaş - Burak Yılmaz, Caner Erkin
(2)Ankaragücü - Sedat Ağçay, Alihan Kubalas
(3)Başakşehir - İrfan Can Kahveci, Mahmut Tekdemir, Mert Günok
(3)Gençlerbirliği - Halil İbrahim Pehlivan, Sefa Yılmaz, Erdem Özgenç
(3)Yeni Malatyaspor - Robin Yalçın, Gökhan Töre, Umut Bulut
(3)Rizespor - Oğulcan Çağlayan, Gökhan Akkan, Oğuz Kağan Güçtekin
(3)Antalyaspor - Ufuk Akyol, Sinan Gümüş, Bünyamin Balcı
(4)Kasımpaşa - Ramazan Köse, Tarkan Serbest, İlhan Depe, Aytaç Kara
(4)Galatasaray - Şener Özbayraklı, Adem Büyük, Ömer Bayram, Emre Akbaba
(4)Konyaspor - Serkan Kırıntılı, Ali Turan, Ömer Ali Şahiner, Uğur Demirok
(4)Denizlispor - Mustafa Yumlu, Oğuz Yılmaz, Özgür Çek, Zeki Yavru
(5)Fenerbahçe - Ozan Tufan, Tolga Ciğerci, Serdar Aziz, Deniz Türüç, Altay Bayındır
(5)Gaziantep FK - Güray Vural, Günay Güvenç, Muhammet Demir, Oğuz Ceylan, Kubilay Aktaş
(5)Alanyaspor - Ceyhun Gülselam, Efecan Karaca, Kaan Kanak, Onur Bulut, Musa Çağıran
(6)Göztepe - Göktuğ Bakırbaş, Alpaslan Öztürk, Halil Akbunar, Serdar Gürler, Berkan Emir, Soner Aydoğdu
(6)Sivasspor - Uğur Çiftçi, Mert Hakan Yandaş, Fatih Aksoy, Hakan Arslan, Ziya Erdal, Caner Osmanpaşa

Trabzonspor en yaşlı dördüncü 11!

Yerli konusunda son dönemde herkesin örnek gösterdiği ve birçok genç futbolcuya süre veren Trabzonspor'un bu haftaki yaş ortalaması da son dönemlerin üstünde yer aldı. Bordo mavili ekip bu haftaki 11'ler baz alındığında en yaşlı dördüncü takım olarak dikkat çekiyor. En yaşlı 11 Başakşehir'e, en genç 11 de Rizespor'a ait.

Başakşehir: 30,82
Beşiktaş: 30,54
Gençlerbirliği: 30,18
Trabzonspor: 29.54
Kayserispor: 29,54
Alanyaspor: 29,45
Göztepe: 29,18
Sivasspor: 29
Denizlispor: 28,91
Antalyaspor: 28,72
Gaziantep FK: 28,72
Ankaragücü: 28,63
Konyaspor: 28,63
Galatasaray: 28,36
Yeni Malatyaspor: 28.18
Fenerbahçe: 27,63
Kasımpaşa: 26,72
Rizespor: 26,22

Ahmet Ağaoğlu ne demişti?

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu geçen ay verdiği bir röportajda yönetim felsefelerinin altyapı programı üzerine kurulu olduğunu söylerken, "Geldiğimiz zaman 3-5 sene sabredilmesini rica ettik. İçinde bulunduğumuz şartlar, bu programımızı tam anlamıyla uygulamamıza biraz engel oldu. Yarışın içindeyiz. Yarışın içinde olduğunuz zaman tamamen altyapı oyuncularından kurulu takımla hedefe yürümeniz pek mümkün olmayabiliyor. Ancak galiba şunu yıkmaya başladık, 20 yaşındaki oyuncunun genç olmadığını gördük. 17 yaşındaki Felix, Avrupa’nın üst düzey takımlarından ilk 11 oynuyorsa, genç oyuncu kavramı 16-17 yaşına çekildi. Genç Serkan’ı, Rahim’i, maçlar elverdiğinde diğer gençleri sahaya sürerek tecrübe kazanmaları ve ileride maddi anlamda gelir sağlamak en önemli hedefimiz" ifadelerini kullanmıştı. 

Kulübün felsefesi değişiyor mu?

Şampiyonluk için son dönemlerde hiç olmadığı kadar avantajlı gözüken Trabzonspor, yakın zamanda bir tercih yapmak zorunda kalacağa benziyor, ki bunun ilk adımları ocak transfer döneminde atıldı. Badou Ndiaye, Guilherme, Manuel da Costa, Manoel Messias gibi tecrübeleri isimler kadroya katıldı. Ağaoğlu'nun dediği gibi yarışın içinde olduğunuz zaman tamamen altyapı oyuncularından kurulu bir takımla hedefe yürümek mümkün gözükmüyor. Hem birçok genci oynatıp hem şampiyon olmak en ideal senaryo olsa da Ağaoğlu şimdilik kısa vadeli başarıya odaklanmış durumda. Camianın 36 yıllık şampiyonluk hasreti göz önünde bulundurulursa Ağaoğlu'na hak veren birçok bordo mavili taraftar bulunacaktır. Ancak bu gidişle altyapı programı üzerine kurulu olan yönetim kurulu felsefesi benimsediklerini söyleyen deneyimli başkan söylemlerini revize etmek zorunda kalacak.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler