Teknoloji Devi Apple'ın Büyük Planı: Süper Lig de Nasibini Alacak mı?

15.08.2023 - 16:23 | Son Güncellenme: 15.08.2023 - 17:10

Dünyanın önde gelen spor liglerinin yayın haklarını satın almak isteyen Apple TV’nin hedefinde Türkiye’den Süper Lig de var. Yayın haklarını alacak mı ve nerede yayınlayacak? İşte detaylar…

Teknoloji Devi Apple'ın Büyük Planı: Süper Lig de Nasibini Alacak mı?

AJANSSPOR HABER

Ünlü teknoloji firması Apple yeni bir hamle ile yayıncılık endüstrisinde de söz sahibi olmak istiyor. Son olarak Apple TV ile Amerikan Futbol Ligi MLS’nin yayın haklarını satın alan şirket, işleri daha da büyüterek dünyanın önde gelen liglerinin yayın haklarını elinde bulundurmayı amaçlıyor. Amerika merkezli teknoloji firmasının dünyanın en büyük ligleri arasında yer alan Süper Lig için ne zaman harekete geçeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Apple’dan yayıncılık için büyük hamle

Geçtiğimiz yıl MLS’nin 10 yıllık yayın hakları satıldı. Ligin yayın haklarını alan şirket ise Apple oldu. Firma, Apple TV üzerinden yayınlayacağı lig maçlarının hakları için 2,5 milyar Dolar'lık dudak uçuklatan bir ücret ödedi. Yayıncılık sektöründe de öne çıkmak isteyen Amerikan teknoloji firması, bu konuda ilk büyük adımı attı.

Yayıncı firma Messi transferinin önünü açtı

MLS’nin yayın haklarını alan Apple gelir sağlayacağı lige önemli yatırımlar da yapmaya başladı. Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’nin MLS ekiplerinden Inter Miami’ye katılmasında Apple TV de önemli bir rol oynadı. Yıldız futbolcuyu ikna eden sözleşmede ligin yayın haklarını satın alan Apple TV için de ayrı bir madde yer aldı. Apple yöneticileri ve MLS yetkilileri arasında yapılan bir toplantı sonrası Messi’nin sözleşmesine, Apple TV’nin lig maçlarından kâr payı verilmesine dair bir madde eklendi. 

İlgini Çekebilir
Messi durmuyor, durdurulamıyor!
Habere Git

Sıradaki hedef Premier League

Amerikan Futbol Ligi maçlarının yayın haklarını alan Apple sektördeki yelpazesini genişletmek için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Bloomberg, ünlü teknoloji şirketinin İngiliz Premier Ligi’nin yayın haklarını satın almakla ilgilendiğini aktardı. Apple’ın merceğindeki lig, Birleşik Krallık’taki yayın haklarını 2022’den 2025’e kadar Sky Sports, BT ve Amazon’a sattı. Premier Lig bu satıştan 6,3 milyar Dolar gelir elde etti. Apple’ın yakın zamanda Premier League yayınları için bir teklif sunması bekleniyor. 

Premier Lig’den Apple’a yeşil ışık

Haberin detaylarında bir İngiliz Futbol Ligi (EFL) sözcüsünün iddiaları doğruladığı belirtildi. EFL sözcünün yaptığı açıklamada ligin mevcut anlaşmasını iki katına çıkarabilecek bazı potansiyel tekliflerin incelendiği ifade edildi. Apple TV’nin de arasında bulunduğu tekliflerin Premier Lig’in 3 yılda aldığı 6,3 milyar dolarlık gelirini yıllık 4 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor.

İngiliz ligi yayıncılık için gözde 

Premier Lig güncel olarak 10,49 milyar Euro'luk değeri ile dünyadaki en değerli lig konumunda. Gerek piyasa değeri gerekse izleyici sayısı ile dikkat çeken lig, spor yayıncılığını kendi bünyesinde önemli bir gelir kaynağı yapmak isteyen Apple’ın gözdesi konumunda.   

İlgini Çekebilir
Yayıncı kuruluşta yorumcu skandalı!
Habere Git

Amerikan yatırımcıların beklentisi yüksek

Premier Lig’in önde gelen takımlarından Manchester United, Arsenal, Aston Villa, Bournemouth, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Leeds, Liverpool ve West Ham United’ın sahibi Amerikan iş insanları. İngiliz Futbol Ligi’nde önemli yatırımları bulunan bu iş insanlarının sektörden beklentisi yüksek. Amerikalı yatırımcılar yakın zamanda yayın geliri ile kulüp gelirlerinde önemli bir sıçrama bekliyor.

Süper Lig, Apple merceğinde 

Yayıncılık sektörüne önemli yatırımlar yapmak isteyen Apple, dünyanın önde gelen liglerinin de yayın haklarını satın almak istiyor. Dünyanın en değerli ligleri arasında bulunan Süper Lig’de Apple’ın mercek altına aldığı liglerden biri. Süper Lig güncel olarak 1,03 milyar Euro'luk değeri ile dünya ligler sıralamasında 7. sırada yer alıyor. Dünya sıralamasında Portekiz futbol ligi Liga Portugal’ın hem ardında yer alan Süper Lig yayın hakları ile Apple için cezbedici bir seçenek konumunda. Türk Cumhuriyetleri'ni de dikkate alan Apple, 300 milyonluk bir pazara futbol vasıtasıyla daha fazla girmek istiyor. 

Apple, Türkiye için ne zaman hamle yapacak?

Dünya sıralamasında değeri ile üst sıralarda yer alan Süper Lig, spor yayıncılığı sektöründe yelpazesini genişletmek isteyen Apple için gelecek hedeflerinden biri. Güncel olarak Türkiye’de Süper Lig’in yayın haklarını elinde bulunduran medya kuruluşu Digiturk beIN Media Group’a ait. Geçtiğimiz sezon başında Türkiye Futbol Federasyonu ile 2 sezonluk sözleşme uzatan beIN Media Group bu anlaşma için 2,2 milyar lirayı gözden çıkardı. Gündeminde Premier Lig olan Apple’ın yakın zamanda Süper Lig için de bir teklif hazırlaması bekleniyor. 

İlgini Çekebilir
"Bu ligi bitirtmeyiz" dedi, yayıncı kuruluşa gitti!
Habere Git

Bu ligler Apple’ı cezbediyor

Spor yayıncılığına önemli yatırımlarda bulunmak isteyen Apple için öncelik dünyanın önde gelen ligleri. Değeri ve izleyicisi yüksek olan ligler ile yayın hakları için anlaşmaya varmak isteyen Apple böylece önemli bir gelir kaynağı daha oluşturmayı amaçlıyor. İşte değerleri ile Apple TV için hedefler listesinde yer alan o ligler, ülkeleri, toplam değerleri ve dünya sıralamaları: 

1-    Premier League: İngiltere, 10,49 milyar Euro
2-    LaLiga: İspanya, 4,67 milyar Euro
3-    Serie A: İtalya, 4,56 milyar Euro
4-    Bundesliga: Almanya, 3,99 milyar Euro
5-    Ligue 1: Fransa, 3,59 milyar Euro
6-    Liga Portugal: Portekiz, 1,26 milyar Euro
7-    Süper Lig: Türkiye, 1,03 milyar Euro
8-    Eredivisie: Hollanda, 964,48 milyon Euro
9-    Premier Liga: Rusya, 810,50 milyon Euro
10-    Jupiler Pro League: Belçika, 806,43 milyon Euro

Senin için hazırladığımız haberler