Bakan Bak: 'İnternetin esiri olan bir gençlik istemiyoruz'

17.02.2018 - 15:03 | Son Güncellenme: 17.02.2018 - 15:03

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, internetin esiri olan bir gençlik istemediklerini belirterek, "Değerlere bakan, değerlerini düşünen onun için konuşan bir gençlik istiyoruz. Geleneklerimizi, köklerimizi yaşatmalıyız, yeşertmeliyiz." dedi.

Bak, Dünya Etnospor Konfederasyonunca, Antalya'daki bir otelde düzenlenen "Geleneksel Sporların İhyası Forumu"nda yaptığı konuşmada, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 8 branşa bakanlık olarak destek verdiklerini aktararak, "Bu yeterli değil. Gördüğümüz tablo, buradaki heyecan, coşku bizlere yeni hedefler çiziyor." diye konuştu.

Özellikle güreşin içerisinden gelen birisi olarak Antalya'da pek çok yağlı güreş organizasyonuna katıldığını vurgulayan Bak, Elmalı güreşlerinin 665 yıldır devam eden bir gelenek olduğunu hatırlattı.

Federasyon başkanı seçildiği dönemde Elmalı güreşlerine geldiğini anlatan Bakan Bak, tribünlerde yaklaşık 15 bin kişi olduğunu, sıcağın altında insanların güreşe ilgi gösterdiğini kaydetti.

Kırkpınar'da aynı coşkunun olduğuna değinen Osman Aşkın Bak, şöyle konuştu:

"Biz böylesine bir geleneğe sahibiz. Bunun yanında okçuluk, güreşteki o coşkuyu, heyecanı gördüğümüzde insan mutlu oluyor. Yeni bir nefes. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Bey'i, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız Bey'i ve bu süreçte yol alan değerli arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yeni bir yol açtılar, yeni bir heyecan getirdiler. Buraya katılan 56 ülkenin temsilcilerinin, buraya kendi ülkelerinden, kendi geleneklerinden veya bizlerin ortak geleneklerinden koyacakları bilgiler ve katkılar var. Kendi özümüzü, fertlerimizi, köklerimizi bilmeliyiz. Köklerimiz nereden geliyor? Bizim şu anda 'spor endüstrisi' dediğimiz vahşi bir yapı var. Bunun karşısında değerleri, kökleri olan bir yapıyı inşa etmek için bir toplantı, bakış açısı, strateji geliştiriliyor. Çok değerli. Çünkü şu anki gençlerimizin gerçekten sporla bağlarını sağlayan başka bir mekanizma var."

Sporun endüstrileştikçe mekanik olmaya başladığına değinen Bak, insanın makine gibi davranmaya, yarışmacının makine gibi davranmaya başladığını ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

İnsanlara, kültürlere, saygı olması gerektiğini vurgulayan Bakan Bak, "Neticede birbirini seven, birbirine değer veren insanlar topluluğu olmalı. Bunu yakalamalıyız. Burada herkes sözünü söylemeli, fikirlerini ortaya koymalı, fikirler yarışmalı. Değerimizi ortaya çıkarmalıyız, kenarda durmamalıyız." diye konuştu.

Modern spordaki yatırımların, firmaların reklam bütçelerinin korkunç rakamlar olduğuna dikkati çeken Bak, şunları kaydetti:

"Ama baktığınız zaman yerdeki rakibine yumruk atan değil, onu ayağa kaldıran fair-play denilen yapıyı, içimizdeki gerçek insanı, değeri olan insanı kucaklamalıyız. Bunları örneklendirmeliyiz. Okçuluk, ata binmek, güreş. Pek çok ilave edilecek geleneksel sporlarımız var. İnternetin esiri olan bir gençlik istemiyoruz. Değerlere bakan, değerlerini düşünen, onun için konuşan bir gençlik istiyoruz. Geleneklerimizi, köklerimizi yaşatmalıyız, yeşertmeliyiz. Onlara destek olmalıyız. Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuzu destekleyeceğiz. Daha da bütçesi noktasında katkı sağlayacağız. Burada bize bir görev düşüyor. Bu güzel birlikteliği, yeni bir bakış açısını, yeni bir yolu beraber yürümek noktasında sizlere destek olacağız."

Emperyal, kapitalist yapının karşısında mücadele etmek gerektiğini belirten Bak, onun için birlikte olmaya, birlikte hareket etmeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"Beraber stratejiler oluşturmaya ihtiyaç var. Kendi ülkelerimizde bu değerlerin yaşamasına, yaşatılmasına yeni yeni stratejiler belirlenmesine ihtiyacımız var. Kulüpleşmeye ihtiyaç var." diyen Bak, aidiyet mantığını, felsefesini içeriye yerleştirmek gerektiğini bildirdi.

Spor dallarının yükselmesine ihtiyaç olduğuna değinen Bak, Türk gençliğinin geleneksel sporlarda yol katettiğini aktardı.

Diğer konuşmacılar

Vali Münir Karaloğlu da geleneği ihya etmeden geleceği inşa etmenin mümkün olmayacağını, geleneksel sporlara sahip çıkmanın önemli olduğunu söyledi.

Antalya'nın fethinin 811. yıl dönümünü kutlayacaklarını anlatan Karaloğlu, "Eğer bu topraklarda gelecekle ilgili hikayemiz olacaksa mutlaka geleneklerimizi, sporumuzu, kültürümüzü yeniden hatırlamalı, hatırladığımızı yeniden yaşamalı ve yaymalıyız. Bu forum geleceğimiz açısından çok önemli." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Amerikan beyzbolunu oynarken çelik çomağın unutulduğunu, ata sporlarına yeterince sahip çıkılamadığını dile getirdi.

Antalya olarak dünya turizminde rekor kıran şehirler arasında olacaklarını belirten Türel, "14 milyon turisti Antalya'da ağırlama hedefimiz var. İnşallah tüm zamanların rekoru olacak. Geleneksel sporlarımızın yanı sıra Rus, Kazak, Macar, Moğol gibi bütün kardeş ülkelerin geleneksel sporlarını da hem tanımak hem tanıtmak isteriz." dedi.

Türel, Antalya'da Okçular Tekkesi Gençlik ve Spor Kulübünün geleneksel sporlara önemli katkılar sunduğunu, geleneksel okçuluk kurusunda eğitim alan 65 kursiyere Antalya'nın fethi törenlerinde sertifika vereceklerini bildirdi.

Senin için hazırladığımız haberler