Bakan Koca uyardı: "Tehdit devam ediyor"

06.05.2020 - 17:37 | Son Güncellenme: 06.05.2020 - 17:42

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs salgınında gelinen son durumu ve yeni tedbirleri açıkladı. Peki, Sağlık Bakanı Koca Süper Lig'in 12 Haziran'da başlayacak olması için ne dedi? Kararı Bilim Kurulu mu yoksa TFF Başkanı Nihat Özdemir mi verecek? İşte detaylar...

Bakan Koca uyardı: "Tehdit devam ediyor"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs tedbirleri kapsamında kurulan Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu. Koronavirüsle mücadelede yeni bir döneme girdiklerini vurgulayan Koca, Süper Lig'in başlamasındaki kararın ve sorumluluğun TFF'ye ait olduğunu ifade etti.

"Tehdit devam etmektedir"

Koronavirüs ile mücadeleye devam ettiklerini ifade eden Bakan Koca, "Türkiye koronavirüs ile mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Güncel politikalarda bazı değişikliklere gidebiliriz. Koronavirüs ile mücadelemizin ikinci döneminin ilk günlerindeyiz. Başarı bazı koşullara bağlıdır. Tedbir almak ve buna uymak, başarının garantisidir. Tehdit devam etmektedir" dedi.

"Özgür ama kontrollü olacağız"

Virüsün hala bir tehdit olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüs ile olan gerçekler değişmemiştir. Özgür ama kontrollü olacağız. Yaşama alanımız genişliyor ama aynı tedbirleri daha geniş alanda uygulamamız gerekiyor" sözlerini kullandı.

Yeni bir normal vurgusu

Yeni bir normalin oluşturulduğunu vurgusunu yapan Koca, "Normale dönüş ifadesi yer yer kullanılsa da normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normalini oluşturuyoruz. Yeni normal için büyük bir motivasyon gerekiyor. Salgın hastalık karşısındaki kazanımlarımızı korumalıyız" dedi.

Bakan Koca'nın diğer açıklamaları şu şekilde:

1. dönemde hastalığı kontrol altına almaktı. 2. dönemde hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmak ve yeniden düzenleme yapmaktır. Kontrollü sosyal hayat olarak ikinci dönemi isimlendirmenin doğru olacağını düşündük.

Maske ve sosyal mesafe

Dışarı çıkmamız gerekiyorsa mutlaka maske takacağız ve sosyal mesafeyi koruyacağız. Maske ve sosyal mesafe bir birini tamamlayan bir tedbirdir. Mobil uygulama, sizleri günlük hayattaki riskleri en aza indirmek için geliştirildi. Gitmek istediğiniz yerlerdeki riskleri görebilir ve tedbir alabilirdiniz. 5 milyon 600 bin kişi indirdi. Anlık kullanım yapan kişi sayısı 1 milyonu geçmiştir.

"Maskeye daha fazla ihtiyaç olacak"

Eczanelerden 40 milyona yakın kişiye 160 milyon maske dağıtıldı. Bu dönemde maske ihtiyacının daha çok olacağını düşünüyoruz. Şimdi tavan fiyatın belirlendiği bir dönem olacak. Bedava dağıtılacak maskeler dışında eczane, marketler gibi birçok yerden parayla alabilmelerinin yolu açıldı. Bununla ilgili yarın Ticaret Bakanlığımızın bir açıklaması olacak.

Süper Lig'in oynanmasına Bilim Kurulu mu karar verecek?

Bilim Kurulu'nda TFF'nin kararıyla ilgili bir durum görüşülmedi. Nihat Özdemir ile dün konuştum ve basın açıklaması yaptım. Özellikle futbol hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken TFF'nin kendisinin olduğunun altını çizmiştim. Biz bu dönemde TFF'nin sağlık kurulunun olduğunu biliyoruz. Bu konuda çalışmalarının olduğunu da biliyoruz. Özgür kendi iradeleriyle TFF kararı verdi. Bundan sonraki sorumluluk da TFF'nindir. TFF, bu kararı alabiliyorsa sorumluluk kendisinindir.

 

Sokağa çıkma yasağı devam edecek mi?

Hem PCR hem de antikor testini yaparak dünyada örneği az bulunan bir çalışma yapacağız. Bütün Türkiye'yi kapsayan bir tarama olacak. Türkiye çapında 150 bin kişi taranacak. Tedbirlerimizi şekillendirmek için önemli olacak. Buna da gelecek hafta sahada başlanmış olacak. Önümüzdeki dönemde de sokağa çıkma kısıtlaması tedbirlerin devam edilmesi yönünde düşüncemiz söz konusu.

YKS ve YGS nasıl yapılacak?

Bizim AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili kararımız olmadı. İşletmelerin kapatılmasıyla ilgili kararlar oldu. Dolayısıyla AVM'lerin açılmasıyla ilgili bir karar gerekmiyor. Zaten açıktı. Açılan kuaförler, giyim evleri, züccaciye gibi işletmelerin açılmasına karar verildi. Restoranlar, AVM'ler açılıyor diye açılmayacak. Öyle bir karar yok. YKS ve YGS kararı, hükümetimizin kararıdır. Bundan sonraki süreçte bu imtihanların nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu'na bu konu gelecek.

 

"AVM'lere herkes gidemeyecek"

Eskisi gibi herkes istediği gibi AVM'lere gidemeyecek. Bununla ilgili rehberler yayınlanacak ve her işletmenin büyüklüğüne göre girebilecek kişi sayıları belirlenecek. Biz artık bu kurallara alışarak yeni hayatı sürdürmek zorunda olacağız.

Seyahat yasaklarında son durum

Seyahat yasağının kalmasında 4-5 kritere bakıyoruz. Vaka sayısı, vefat sayısı, pozitif vakanın kaç kişiye bulaştırdığıyla ilgili duruma bakıyoruz ve nüfusa göre de oranlama yaparak bu anlamda olumlu bir durum varsa buna göre karar veriyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler