Balgam yutmak orucu bozar mı?

22.04.2021 - 17:44 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 17:50

Balgam yutmak orucu bozar mı? Balgam, tükürük ve benzeri şeyler orucu bozar mı? Diyanet'e göre balgam yutmanın hükmü nedir?

Balgam yutmak orucu bozar mı?

Oruç tutan bireylerin balgam yutması orucu bozar mı? Balgamı dışarı atma fırsatı varken yutmak orucu etkiler mi? Diyanet'e göre balgam yutmanın hükmü nedir? Bu konuda yapılmış onlarca görüş ve derleyiş olmasına karşın temel olarak niyet üzerinde durulmaktadır. Diyanet'in resmi internet adresinde balgam ve tükürüke dair herhangi bir yorum yer almıyor.

Balgam yutmak orucu bozar mı?

Balgam yutmak orucu bozmaz. Ancak, pis bir salgı olduğu için balgamın dışarı atılması; yani imkan varsa dışarı atılması önerilmektedir. Örneğin, evde duran bireylerin balgamı yutmaktan ziyade dışarı atması tavsiye ediliyor. Öte yandan, hanefi mezhebinde balgam yutmanın oruç bozmayacağı biliniyor.

Diyanet'e göre orucu bozan şeyler...

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Senin için hazırladığımız haberler