Ballon d’Or mu The Best mi? Hangi ödül daha değerli?

Orhan Gülek
18.01.2022 - 16:04 | Son Güncellenme: 18.01.2022 - 16:20

Futbol dünyasının en prestijli ödülleri olarak gösterilen “Ballon d’Or” (Altın Top) ve “The Best” ödülleri sahibini buldu. Peki hangi ödül daha değerli? İşte tüm detaylar

Ballon d’Or mu The Best mi? Hangi ödül daha değerli?

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

UEFA ve France Football gazetesinin ortaklaşa düzenlediği “Ballon d’Or” (Altın Top) ödülünün kasım ayındaki organizasyonunun ardından FIFA da “The Best” (En iyiler) ismiyle futbolda dünyanın en iyileri ödüllerini dün akşam Zürih’deki FIFA merkezinde yapılan törenle dağıttı.

Kafa karışıklığı yaratan ödüller

Her konuda büyük bir çekişme içinde olan UEFA ve FIFA’nın kendi ödüllerini vermesi futbolseverler arasında kafa karışıklığına yol açıyor. En çok sorulan soru da şu “Peki gerçekten hangisinin verdiği ödül daha değerli?”

Lewandowski bu kez Messi'yi geçti

Geçtiğimiz Kasım ayındaki Ballon d’Or ödül töreninde Messi, Lewandowski’den daha çok oy alarak dünyada yılın erkek futbolcusu seçilmişti. Dün akşam ise bu defa Lewandowski Messi’yi geçerek üst üste ikinci kez dünyada yılın erkek futbolcusu ödülünü aldı.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'a FIFA ödülü gelecek! O olay dünya basınında!
Habere Git

Donnarumma mı Mendy mi?

Keza, Ballon d’Or’da Donnarumma yılın en iyi erkek kalecisi seçilirken FIFA’da bu ödülü alan Chelsea kalecisi Mendy oldu. İki organizasyon seçimlerinde oy kullananların ortak fikri ise Barcelona Kadın Futbol Takımı oyuncusu Alexia Putellas’ın dünyada yılın kadın futbolcusu olduğuydu.

UEFA ödülleri nasıl belirliyor?

France Football’un UEFA aracılığı ile verdiği ödüllerde UEFA üyesi 53 ülkeden birer gazeteci ile Avrupa dışından Dünya Kupası’na en az 1 kez katılmış 43 ülke federasyonundan birer kişi oy kullanıyor. Oy verilecek oyuncular ise France Football gazetesi tarafından belirleniyor.

FIFA'nın ödül prosedürü

Buna karşın FIFA’nın “En İyiler” ödüllerinde ise üye ülkelerin milli takım kaptanları, teknik direktörleri ile ülkeden bir spor gazetecisi yanında online oy kullanımı ile futbolseverler oy kullanıyor.

Hangi ödül daha prestijli?

Dünyada genel kanı ise iki ödül arasında daha prestijli olanı ise France Football’un 1956 yılında vermeye başladığı Ballon d’Or olduğu yönünde. Ancak bunun soyut bir düşünce olduğunu ve herkesin kendinin yılın futbolcusu fikrine sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Ödüllerin tarihçesi

Gelin bu bağlamda 'futbolda ödül verilmeye ne zaman başlandı ve aradan geçen yıllarda futbol ödülleri ne gibi değişimler yaşandı?' sorusunun yanıtına bakalım. Futbolda yılın futbolcusu ödülleri ilk olarak 1956 yılında France Football gazetesinin o dönemki yayın yönetmeni Gabriel Hanot tarafından hayata geçirildi.

İlk ödülü Stan Matthews aldı

Sadece Avrupa’da yılın futbolcusunun seçildiği ilk organizasyonda ödülü Blackpool takımından İngiliz Stan Matthews aldı. Organizasyonda 1995 yılına kadar sadece Avrupalı ve Avrupa’da top koşturan futbolcular için seçim yapıldı. 1995 yılından itibaren Avrupa’da futbol oynayan ama Avrupalı olmayan oyuncular da seçimlere dahil edildi.

France Football, FIFA'ya rakip oldu

Bu arada 1991 yılına gelindiğinde bu defa FIFA dünyada yılın futbolcusu seçimini yapmaya başladı. 2006 yılına kadar süren bu seçimin ardından 2007-2009 arasında 3 yıl boyunca Ballon d’Or ödülü de tüm dünyadan oyunculara verildi. Böylece France Football, FIFA’ya bir anlamda rakip olacak bir organizasyon düzenlemeye başladı.

Birliktelik 6 yıl sürdü

2010 yılında FIFA ile France Football Ballon d’Or ödülünü FIFA şemsiyesi altında vermek üzere anlaştı. Bu birliktelik 2015 yılına kadar 6 yıl sürdü. Ancak bu süre sonunda Fransız yayın organı ve FIFA’nın yolları yeniden ayrıldı ve bugünkü The Best ve Ballon d’Or ödülleri şeklinde iki ayrı organizasyonla devam etti. Ayrıca UEFA da 2011 yılından bu yana Avrupa’da yılın futbolcusu ödülü vermekte.

Yardımcı kaynak: Sportschau

Senin için hazırladığımız haberler