Terim istifa sinyali mi verdi? Bardağı taşıran olay...

25.10.2020 - 08:39 | Son Güncellenme: 25.10.2020 - 08:52

Mustafa Cengiz yönetimiyle arasında sorun olan Galatasaray'ın teknik direktörü Fatih Terim istifa edecek mi? Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, "Her şeyin farkındayım, yine söylüyorum benim Galatasaray taraftarına sözüm var ama bilinsin ki artık kimsenin ne arkasında ne de yanındayım" diyerek yönetime ve Mustafa Cengiz'e adeta rest çekti. Terim'i bu noktaya getiren ve bardağı taşıran son damla ne oldu? İşte detaylar...

Terim istifa sinyali mi verdi? Bardağı taşıran olay...

Burhan Can TERZİ-AJANSSPOR

Aslında her şey Dursun Özbek'in 14 Ocak 2018'de başkan olarak Antalya kampında verdiği kahvaltıda başladı. Özbek'in, Mustafa Cengiz ile gireceği başkanlık seçimine bir haftadan az bir süre kalmıştı. Dönemin başkanı kazanacağından emindi ve hem Fatih Terim ile hem de Galatasaray muhabirleriyle bir araya gelmek için Antalya'nın yolunu tutmuştu.

O sabah takımın kamp yaptığı otelde muhteşem bir kahvaltı masası kuruldu. Başkan Dursun Özbek, teknik direktör Fatih Terim, Özbek'in Sportif A.Ş'ye getirdiği Serdar Güzelaydın ve Antalya'da bulunan tüm Galatasaray muhabirleri masadaydı. Laf dönüp dolaşıp seçime geldi bir yerde ve dolayısıyla diğer aday Mustafa Cengiz'e...

"Terim'i ben size hatırlattım"

Fatih Terim'in de 4'üncü döneminin ilk günleri sayılırdı, Dursun Özbek seçim kararı aldıktan hemen sonra takımın başına Terim'i getirmişti.

Başkan, hoca olarak daha çok yeni bir ilişkileri vardı. Bir gazeteci başkan Özbek'e dönüp, "Diğer aday Mustafa Cengiz 'Ben Fatih Terim'i söylemesem akıllarına gelmeyecekti' demiş. Bu yoruma ne diyorsunuz" diyerek başkandan soruyu cevaplamasını istedi. Fakat bunu duyan Terim, "Ne demiş" diyerek biraz da acı bir gülüşle diğer tarafa döndü.

Ortam bir anda buz keserken tecrübeli gazeteciler Terim çok fazla sinirlenmeden konuyu değiştirdi. Ünal Aysal döneminde yaşanan ayrılıkta o sıralar Galatasaray Televizyonu'nda yorumculuk yapan Mustafa Cengiz'i söylemlerinden kaynaklı pek de kendisine yakın hissetmeyen 43 yıllık Galatasaraylı Terim, üzerine bir de bu yorumu duymuştu.

Birikimin ilk parçası

Zamanla, yoğun da bir tempo içerisindeyseniz birçok söz, konu unutulabilir fakat bu birikimin ilk parçasıydı. 6 gün sonra tüm kamuoyu büyük bir sürpriz yaşadı ve Mustafa Cengiz başkan oldu.

Galatasaray geleneklerini çok iyi bilen Fatih Terim ve yine o kültür gereğince başkanlık makamındaki kişiye karşı nasıl bir tutum sergileneceğini de iyi özümsemiş bir Galatasaraylı olarak da imparator, başkan Mustafa Cengiz ile beyaz bir sayfa açtı.

Heyecan dozu yüksek sezonun ardından gelen şampiyonluk hem tüm Galatasaray camiasına hem yeni yönetime hem de Fatih Terim'e ilaç gibi geldi. Ama transfer döneminde yaşananlar ilk büyük çatırdamanın yaşanmasına sebep oldu. Belki de sonun başlangıcı...

İki şıkkı hatırlattı

2018 yaz transfer dönemine damga vuran olay gol kralı Gomis'in satılıp, yerine santrfor alınmaması oldu. Sonrasında yanlış hesap yapıldığını belirterek faturayı profesyonellerden birine çıkaran yönetimin Fatih Terim'e "Gomis'i satıp iki santrfor alacağız" sözünü verdiği de anlaşılacaktı. 6 ay as santrforuz oynamaya mahkum edilen Fatih Terim ikinci büyük şoku Ozan Kabak'ın satılmasında yaşadı.

İmparator, "3 Ocak 2019'da "Ozan'ın gitme zamanı bugün değil" dedikten 2 hafta sonra Ozan resmi olarak Stuttgart'a satıldı. Sonrasında Fatih Terim, "İki tane şık vardı. İdari karara saygı duymak veya başka bir şey. O başka şey artık Galatasaraylılara söz verdim öyle bir şey yok. Onun için bir şey demedim" diyecek ve istifanın eşiğinden döndüğünü belirtecekti. Tabii o arada başka çatırdamalar olmadı mı? Olaylı Fenerbahçe sonrası Fatih Terim'in aldığı cezalar sonrası yönetimin tutumu ve Kulüpler Birliği, Galatasaray aleyhinde bir bildiri yayınlarken, başkan Mustafa Cengiz ve yöneticilerin, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile poz vermesi de Terim ile Galatasaray yönetimi arasındaki ilişkiyi zedeleyen faktörlerdi.

Koç krizi

2018-2019 sezonunu da şampiyon tamamlayan Galatasaray için en sıkıntılı maçlardan biri Konya karşılaşması olmuştu. 29 Nisan 2019'da Konya deplasmanında kaybedilen 2 puanın ardından başkan yardımcısı Yusuf Günay'ın oğlu Burak Günay, sosyal medya hesabından bir gönderi yayınlayarak "Beraberlik yetiyormuş gibi oynayan bir Galatasaray izledim. Golden çok faul ve penaltı almayı düşünen bir Diagne izledim. Ya ben bu akşam ne izledim" ifadelerini kullandı.

Bu tweet karşısında çok sinirlenen Fatih Terim, "Bir yöneticinin oğlu nasıl böyle bir şey yazar" diye çılgına döndü. Terim ile başkan yardımcısı arasındaki büyük çatlak da ilk bu noktada yaşandı.

2019 yaz transfer dönemi de Galatasaray açısından çok sıkıntılıydı. Tüm camia Fatih Terim'in çok büyük bir baskısı olmamasına rağmen yaklaşık 2 ay Falcao transferleriyle çalkalandı. Diğer transferlerde de yönetim geç kalınca Terim'in birikimi daha da arttı. Bir yandan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile süren gerginlik üst seviyeye çıkarken "Kabadayı, sicili bozuk" gibi ifadeler karşısında Galatasaray yönetiminden beklediği tepkiyi göremeyen Terim, o süreçte Galatasaray Stadı'nda Koç'a ait şirketin hizmetinin devam etmesi konusunda da yönetimle karşı karşıya geldi.

Büyük çatışma

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ile teknik direktör Fatih Terim arasındaki en büyük çatışma ise ocak 2020'de yaşandı.

Arda Turan'ın tüm Türkiye'nin gözü önünde elini öpmesiyle eski öğrencisini affeden Terim, ara transfer döneminde eski kaptanın takıma katılmasını istedi. Ancak, genel kurul öncesi bu transferden kaynaklı tepki olabileceğini söyleyen yakın çevresini dinleyen Mustafa Cengiz, süreci erkenden noktalamak istedi ve Arda'nın gündemlerinde olmadığını kamuoyuna açıkladı.

Terim ise, "Ben o cümleyi kullanmazdım. Bir oyuncu Galatasaray’a hizmet etmişse, giderken de para kazandırmışsa ben o cümleyi kullanmazdım" diye başkana karşılık verdi. Ay boyu süren demeçlerin ardından son karar için toplanıldı ve o toplantı biter bitmez "Galatasaray Arda'yı transfer etmeyecek" haberleri yapıldı. Fatih Terim'in bu duruma tepkisi sert oldu.

Sayın teknik direktör

İmparator, "Toplantıda Yusuf Günay ve Abdurrahim Albayrak da vardı. Galatasaray’ın ocağından yetişmiş bir değerine şans vermek, kapı açmak düşüncesinde olduğumu toplantıda ilettim.

Onlar bu konuda bu düşüncede olmadıklarını söylediler. Bu bir fikir ayrılığı mıdır, evet öyledir. Toplantıdan çıkarken bu kararın iyi yönetilmesi gerektiğini söyledim. Ama ben toplantıdan ayrılır ayrılmaz birkaç gazeteciye bu konuda bilgi verilmiş. Ben yönetim ile ayrılık yok derken, çaba harcıyorum ama zaman zaman hayal kırıklığı yaşıyorum" dedi.

Başkan Cengiz ise ertesi gün Albayrak ve Günay ile basın toplantısı düzenleyerek, "Fikir ayrılığı sözü bizi çok yaraladı. Biz felsefe kulübü değiliz. Fikir ayrılığında isek ayrı ayrı yollara gitmemiz gerekir. Sanki S-400 kodlarını vermişiz gibi bilgi sızdırıyoruz! Bilgi sızdırma... Hiç hoş olmadı. Ben teknik direktör olsam, yönetime böyle bir şey demeye hicap duyarım" gibi ifadelerle aynı sertlikte cevap verdi.

Ve hocanın ismini kullanmadan sürekli sayın teknik direktör diye hitap etti. Terim ise Cengiz'in açıklamalarının ardından 19.05'te bir tweet atarak, "Verilmiş bir sözüm, vazgeçmediğim bir hayalim var. #SadeceGalatasaray" yazdı. O sırada yönetim istifa edeceğini öngördükleri Terim'in yerine Drogba'yı getirmek için hazırlığa başlamıştı, Terim bunu da öğrendi ve not etti.

Transfer yaptım açıklaması

Galatasaray 2019-2020 sezonunun ikinci yarısına iyi başlamış, hatta Kadıköy'deki olumsuz serisini de sona erdirmişti. Pandemi süreci sebebiyle liglere verilen aradan sonra Galatasaray geri dönüşü iyi yapamadı. Yeni sezon yapılanması sırasında da teknik heyet ile yönetim arasında fikir ayrılıkları yaşandı. Başkan Arda Turan'a yine sıcak değildi, kaptan Selçuk İnan'a son maç beklenmeden apar topar futbol bıraktırıldı.

Başkan başarısızlıkta Fatih Terim'in payı olduğunu düşünüyor ve tatile gidip gelmesini de dillendiriyordu. Fatih Terim'in bir defa daha sabrı zorlanıyordu. Tecrübeli teknik adam Mert Hakan Yandaş transferinde yapılan hatayı da unutmamıştı. Arda Turan'ın alınmasıyla hava yumuşatıldı ancak bu defa da orta saha krizi, yine üst üste yapılan demeçler, transfer sayılarının hatırlatılması Florya'yı germeye devam etti.

Yalanlanmaması ipleri kopardı

Fatih Terim'in sabrının taştığı olay ise bu hafta yaşandı. Tecrübeli gazeteci Atilla Gökçe'nin köşe yazısı tadındaki ve sonuna da dosdoğru ibaresini koyduğu haberinde başkan Cengiz'in “Herkesin bir yorumu var. Bence bu pandemi araları, milli maç araları hiç yaramıyor bize. Galatasaray dinleniyor sadece" ifadeleriyle yine Terim'e tatil göndermesi yapması sonrasında da "Terim her çağrıma iki dakikada koşarak gelir” demesi karşısında şok yaşadı. Ama imparator asıl şoku haberin resmi siteden yalanlanmaması sonrasında yaşadı. Uzun süre bu habere bir açıklama bekleyen Terim, maçtan bir gün önce başkanın yaptığı açıklamayı da yeterli görmedi.

Erzurum deplasmanı sonrası, "50 senedir bu camianın içindeyim ve her geldiğimde bir şekilde Galatasaray taraftarından kopartıldım. Bir şekilde bu sefer gelirken onlara bir söz verdim ve bu sözümü tutmaya çalışıyorum. Her şeyin farkındayım, yine söylüyorum benim Galatasaray taraftarına sözüm var ama bilinsin ki artık kimsenin ne arkasında ne de yanındayım" diyen Terim şimdi kamuoyu önünde net bir özür bekliyor.

Galatasaray Teknik Direktörü, herhangi bir somut adım atılmadığı takdirde iletişimi sadece Abdurrahim Albayrak üzerinden kuracak. Salı gününe başkanın yapacağı açıklamaların seyri Galatasaray’ın Fatih Terim’in Galatasaray’daki kaderini belirleyecek. Çünkü Terim artık sözümü tutacağım değil tutmaya çalışıyorum diyor. İmparatorun sabrı tükendi.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler