beIN Sports, Şampiyonlar Ligi'nde de zararda

16.07.2020 - 12:05 | Son Güncellenme: 16.07.2020 - 14:23

beIN Sports'un Süper Lig'in yanı sıra Şampiyonlar Ligi'nde de zararda olduğu ortaya çıktı.

beIN Sports, Şampiyonlar Ligi'nde de zararda

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Hürriyet gazetesinde Tahir Kum'un bugün yazdığı “Kulüpler Birliği artık yeter dedi, yayıncı gidiyor” yazısının ardından Süper Lig'in yayın hakları sorununun iyice karmaşık hale geldiği ortaya çıktı.

Süper Lig yayın haklarından büyük zarar eden beIN Medya Grubu, önümüzdeki sezon 2020/21 sezonunun sonuna kadar sahip olduğu UEFA Şampiyonlar Ligi haklarından da büyük ihtimalle zarar edecek.

Özellikle İstanbul’un üç büyük takımının da Şampiyonlar Ligi iddiasından uzaklaşması beIN için en kötü senaryolardan biriydi ve bu durum neredeyse gerçekleşmek üzere.

Şampiyonlar Ligi yayın haklarını 2018/19 sezonunda UEFA ile yapılan uzun pazarlıklar sonrası maçlar başladıktan sonra alan beIN, anlaşmanın 2020/21 sezonu sonuna kadar yapıldığını açıklamıştı.

Avrupa Ligi yayın hakları ise Ajansspor’un da içinde yer aldığı Saran Grup tarafından elde edilmişti. Daha sonra beIN, Saran Grup ile yaptığı anlaşma karşılığında Avrupa Ligi’nin de yayıncısı olmuştu.

 

UEFA'da döviz sabitleme de yok!

Aradan geçen zamanda döviz kurundaki önemli artış Şampiyonlar Ligi için UEFA’ya Euro olarak ödeme yapan beIN Medya Grubu’nu daha da zor durumda bıraktı.

UEFA ile yapılan anlaşma tarihinde 4,68 TL olan 1 Euro, bugün 7,82’ye gelmiş ve neredeyse iki katına yaklaşmış durumda.

Biliyorsunuz beIN, Süper Lig yayın ihalesi tutarını döviz kurunu en son 5.80'den sabitlemişti.

Böylece güncel kurun altında bir ödeme yapma şansı elde etmişti.

Pandemi süreci dünyadaki tüm spor yayıncılarını olduğu gibi beIN Medya Grubu’nu da olumsuz etkiledi ve hem zaten çok gerçekçi olmayan Süper Lig hem de UEFA taahhütlerini ödenemez bir noktaya getirdi.

Başakşehir tek başına giderse...

Diğer yandan UEFA ile anlaşma yapan yayıncılar ödemelerini sezonluk olarak yapıyor. Özellikle, eğer Başakşehir ligde şampiyon  olur ve Şampiyonlar Ligi’ne yine ikinci bir takım sokamazsak bu durum beIN Sport’un Şampiyonlar Ligi paket satışlarını önemli ölçüde etkileyecektir.

Avrupa Ligi ise yeni sezonda beIN Sport’un en önemli kozu olabilir. İstanbul’un üç büyük ekibinden en az ikisinin Avrupa Ligi gruplarında oynaması halinde beIN Avrupa Ligi’ni ayrı bir paket haline getirerek bundan daha yüksek bir gelir elde edebilir.

Lig ikincisinin Şampiyonlar Ligi’ne ön elemeler üzerinden katılamaması durumunda Avrupa Ligi’nde yer alma ihtimalinin bulunması bu turnuvadaki takım sayımızı arttırabilir.

beIN Medya Grubu Türkiye’den gider mi?

Yayıncı kuruluşun Süper Lig yayın haklarının ödemeleri konusunda kulüpler ve federasyonla yaşadığı sorun sıklıkla “beIN gidiyor” şeklinde yorumlanıyor.

Bir kere şunu net olarak söyleyelim ki, beIN Medya Türkiye’yi terk etmez. En kötü ihtimalle Süper Lig yayın haklarından vazgeçer.

Türkiye’nin 1 numaralı dijital platformu olan Digiturk gibi bir dev kurumun sahibi olan, ayrıca Türkiye ile Katar ilişkilerinin çok sıkı olduğu ve Katarlılar ülkeye sürekli artan yatırımlar yaptığı bir dönemde beIN Medya’nın Digiturk’ü elden çıkartarak Türkiye’den gitmesi çok akla yatkın değil.

Katarlı şirket, en azından bir sezon daha da olsa Avrupa kupaları ve birçok spor organizasyonu yayın hakkını elinde bulunduran ve esas üye profili spor dışında ürünleri talep eden insanlardan oluşan Digiturk gibi çok uygun şartlarda elde ettiği bir değeri bırakıp Türkiye’yi terk etmez.

Senin için hazırladığımız haberler