Beşiktaş'ı çileden çıkaran pozisyonlar... Penaltı 'VAR' mı?

07.02.2022 - 00:15 | Son Güncellenme: 07.02.2022 - 10:19

Beşiktaş yönetiminin 'organize işler' suçlamasında bulunduğu Antalyaspor maçında iki pozisyonda penaltı verilmemesi tartışılıyor. Vida ve Güven Yalçın'ın kafa vuruşlarında el müdahalesi var mıydı? İşte yanıtı...

Beşiktaş'ı çileden çıkaran pozisyonlar... Penaltı 'VAR' mı?

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Spor Toto Süper Lig'in 24. Haftasının son maçı olan Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmasında Beşiktaşlıların penaltı beklediği iki pozisyon maçın en çok konuşulan pozisyonları oldu.

Vida'nın vuruşunda top rakibin eline gelmiyor

ilk pozisyonda Vida soldan yapılan ortada kafa topuna çıkıp kafayı vurduğunda bazı kamera açıları kafa vuruşunda topu önündeki Antalyasporlu oyuncunun koluna çarpmış gibi gösterse de başka açılardan topun kola değil oyuncunun kafasına çarparak uzaklaştığı net şekilde görülüyor.

Fotoğraf kaynak: Penaltı pozisyonu görseli beIN SPORTS'tan alınmıştır.

Eğer ele çarpsaydı penaltı verilmeliydi

Ancak eğer top gerçekten kola çarpmış olsaydı topa yükselen Antalyalı oyuncu kolunu vücudunu büyütmek için açmasından dolayı bir ihlal söz konusu olacaktı ve bunun da penaltı ile değerlendirilmesi gerekecekti.

Hakemin görme imkanı yok

Diğer pozisyonda ise bu kez sağdan yapılan bir ortada Antalyasporlu bir oyuncu topa kafa vuramayacağını anlayarak kendini geriye doğru attı ve sol kolu bu esnada açıldı. Onu aşan topa Beşiktaşlı Güven Yalçın'ın vurduğu kafada top Antalyasporlu Gökdeniz Bayrakdar'ın açık olan koluna çarptı. Bu sırada hakemin önü tamamen kapalıydı ve pozisyonu görme imkanı yoktu.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'tan açıklama: Organize kötülükle karşı karşıyayız
Habere Git

VAR'ın değerlendirmesi

Bu durumda bir VAR müdahalesi gerekiyordu. Ama VAR görevindeki hakem yüksek ihtimalle topun oyuncunun formasının koluna çarptığı değerlendirmesi ile pozisyona müdahale etmedi.

Pozisyon penaltı

Ancak IFAB'ın bir süre önce yaptığı ve ihlal olmayan değişiklik vücudun koltuk altı hizası ile omuz arasındaki bölgeyi kapsıyor. Yani formanın kol boyunun esas alınması söz konusu değil. Görüntüye göre top daha çok kolun ihlal olan bölgesine çarptı. Bununla birlikte bir VAR müdahalesi ve penaltının verilmesi gerekiyordu.

Senin için hazırladığımız haberler