Burak Elmas: "Fatih Terim'e yapılan eleştiriler sert ve haksız"

27.07.2021 - 14:56 | Son Güncellenme: 27.07.2021 - 18:27

Son dakika haberleri... Galatasaray'ın yeni başkanı Burak Elmas, görev sürecinde ilk kez divan kurulu heyetinin karşısına çıkıyor. İşte detaylar...

Burak Elmas: "Fatih Terim'e yapılan eleştiriler sert ve haksız"

AJANSSPOR - HABER

 

19 Haziran 2021'de 5 başkan adayının katıldığı seçimlerde 1541 oy alarak Galatasaray'ın yeni başkanı seçilen Burak Elmas, bugün ilk kez divan kurulu heyetinin karşısına çıktı. Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan'ın idaresinde düzenlenen toplantıda Elmas, aleyhte fikir beyanlarından ötürü 3 kez kürsüden cevap verirken, Ağustos 2021'deki toplantının icra edilmesi kararlaştırıldı.

Aykutalp Derkan: "Galatasaray'da seçimler şölen havasında geçer..."

Galatasaray Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, divan kurulu toplantısının açılış konuşmasını yaparken; "18 Haziran’da ertelenmiş olan divan başkanlık seçimimizi ve bir gün sonra da 19 Haziran’da kulüp başkanlık seçimini icra ettik. Birer gün arayla hem divan yönetimi hem kulüp yönetimi 3 yıllık dönem için seçilmiş oldu. Malum, Galatasaray’da seçimler şölen havasında geçer" ifadelerini kullandı.

Toplantının ertelenme sebebi

Divan Kurulu Başkanı Erkan, konuşmasının devamında toplantının bir gün öne çekilmesini şu sözlerle açıkladı: "Malum yarın kritik bir rövanş maçımız var. Maç günü protokolü ve diğer sebeplerden ötürü maç gününden bir gün öncesine toplantımızı aldık."

Toplantı tutanağı oylamaya sunuldu

Aykutalp Derkan'ın açıklamaları şu şekilde:

 

Öncelikle, 12 Haziran tarihinde seçimler öncesi icra ettiğimiz mayıs ayına ait toplantı tutanağının oylamaya sunulmasını başlatıyorum. Tutanak deşifre edilip, Galatasaray’ın internet adresine yüklenmiştir. (Oylamaya sundu) Oy birliğiyle kabul edilmiştir.

Gündem maddelerinin yeri değiştirildi

Divan Kurulu iç tüzüğünün 6. maddesi uyarınca, Ağustos 2021 toplantısının yapılmamasıyla devam ediyoruz. 4. maddede, Burak Elmas önümüzdeki sürece dair bilgi sunacak. Ondan sonra, kulübümüzü ilgilendiren bu 2 maddeyi katılımcılara söz verecek şekilde düzenleyeceğiz. Gündemi bu şekilde oylamaya sunuyorum. (Oylamaya sunuldu) Oy birliğiyle kabul edilmiştir.

Kulübümüzü ilgilendiren güncel konularda katılımcılara söz verilmesini, Burak Elmas’ın konuşmasından sonraya alıyorum. (Oylamaya sunuldu) Oy birliğiyle kabul edilmiştir.

Kısmi kapanma gelebilir

Aykutalp Derkan: Ağustos 2021 toplantısının yapılmamasında bir karşıt görüş var mı?

 

Ahmet Özdoğan: Sayın Divan Başkanlığı ve Galatasaray yönetimi göreve yeni başlamıştır. Türk hukuğuna, Galatasaray tüzüğüne ve örf-adetlere uyacaklarına inancım tamdır. İki şeyi arz etmek isterim. Bir tanesi, Sedat Doğan’ın AİHM’de kazandığı davadır. Çünkü Türkiye futbolunda bir devrim yapılıyor. İlk teşekkürüm Doğan’a. İkinci teşekkürüm Adnan Öztürk’e. Çünkü bugün olimpiyatlarda yarışan insanlar onun 2014'te yaptırdığı liseden çıkmıştır. O kardeşime de teşekkür ederim. Neden söz aldım? Biliyorsunuz bir pandemi sürecinden geçiyoruz. Aşağı yukarı pandemiden ötürü 1.5-2 yıl bir araya gelemedik. Eylül ve Ekim aylarında kısmi kapanmaların gelmesi bekleniyor. Divan kurulları da yapılamayabilir. O yüzden önerim Ağustos ayında yapılması şeklindedir. Biz farklı yerlerde yaparız. Açık yerlerde de yapabiliriz. Güzel bir şey yapabiliriz. Onun için söz aldım. Hepinize saygılar sunuyorum.

Aykutalp Derkan: Bu vesileyle ben Kovid-19 haritasına baktım. Son hafta 81 bin vaka gerçekleşmiş. Bir önceki hafta 50 bin civarındaymış. Yüzde 61'lik bir artış var. Bayram tatilinin etkileri de önümüzdeki hafta yansıyacaktır. Bunu da ben hatırlatmak istedim.

Ağustos 2021 toplantısı oylamaya sunuldu. Oy çokluğuyla Ağustos 2021 toplantısı icra edilecek.

Burak Elmas: "Teşekkür ediyorum..."

Ağustos 2021 toplantısının icra edilmesi kararının çıkmasıyla beraber kürsüye Galatasaray Başkanı Burak Elmas geldi. Elmas'ın açıklamaları şu şekilde:

 

Burak Elmas: Biliyorsunuz, göreve geleli kısa bir zaman oldu. Zaten bu birinci divan kurulu toplantımız. Bize teveccüh gösteren tüm divan kurulu üyelerimize, Galatasaray’ın Türkiye’ye örnek olan demokratik seçim sürecinden ötürü tekrar teşekkür ediyorum.

Rahmetli kurucumuz Ali Sami Yen’in de 70. ölüm yıl dönümü yaklaşıyor. Kendisinin vefatını huzurlarınızda anıyorum.

Göreve geldikten sonra dönem dönem tabii ki haklı olarak eleştiriler oldu. Bunları da dikkatle dinliyoruz. Arkadaşlarımla beraber tüm eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi ciddiye alarak dinlemeye ve kendimize gerekli dersleri çıkarmaya devam edeceğiz.

"Bu ziyadesiyle üzdü bizi..."

Herkesin ilgisini çeken, biliyorsunuz hepimizin gerçekten üzüldüğü bir PSV mağlubiyeti aldık. Bu bizi ziyadesiyle üzdü. Ben de bir taraftarım. Ben de üzüldüm. Fakat geçmişte yapılan panik hatalarla Galatasaray’ın geleceğini asla tehlikeye atmayacağız. Galatasaray’ın geleceğini kurtaracak kadro yapısı ve gerekli operasyonel altyapıyı kurma hedefimiz var. Son dönemde yaptığımız transferlerle de yapmaya çalıştığımız kadro mühendisliğini siz de fark etmişsinizdir.

"Galatasaray'a zarar veren eleştirilerin sonuna kadar karşısındayız..."

Futbolda özellikle son zamanlarda da teknik direktörümüze yapılan, biraz haksız; biraz sertlik seviyesi artan eleştirileri görüyoruz. Galatasaray’a zarar veren  eleştirilerin sonuna kadar karşısındayız. Tüm teknik direktörlerimiz ve sporcularımız, aynı zamanda Galatasaray’ındır. Onlara zarar vermemek öncelik haline getirilmelidir.

Bugün divan kuruluna gelen dilekçeye dair görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Sedat Doğan’ın açtığı ve kazandığı dava hakikaten çok önemlidir. Kendisiyle de görüştüm. Bunun itirazının TFF Disiplin Kurulu’na yapılması görüşündeyim. Bunun gerekliliğini yaparak, TFF Disiplin Kurulu’na başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. Oradan gelecek herhangi bir ret durumunda buradaki davayı tahkime götüreceğiz.

"Yarın TFF'nin genel kurulu var..."

Bunun yanında bir konudan daha bahsetmek istiyorum size. Türk sporunda Galatasaray’ın güçlü idaresini masaya koyduk. Yarın TFF’nin genel kurulu var. Ve bir değişiklik önerisi var. Tahkimdeki atanma dışında bir de yemin etme zorunluluğu getirilmiş. Biz de Kulüpler Birliği’yle ciddi bir çalışma yaptık. Bu kurulların bağımsız seçilmesi gibi çok kapsamlı bir tüzük önerisini kulüpler olarak kendimiz vereceğiz. Ayrıca, spor yasasında da spor mahkemesi kurulmasını ileteceğiz. CAS’ta alınan cezaların bir üst mahkemeye taşınmasını Adalet Bakanlığı’yla yaptığımız görüşmeler sonucunda öngörüyoruz.

"Denetleme kurulu var..."

Kapalı kapılar ardında hiçbir şey olmasını istemiyoruz. Divanda alınan her türlü karara saygı duyarız. Fakat, gördüğüm; içerik olarak endişeleri anlıyorum, fakat şu an seçilmiş bir denetleme kurulu var. Bu içeriklerin incelenmesi denetleme kurulunun görevidir. Bunun divanda başka bir komisyona devredilmesini şahsım olarak yanlış buluyorum.

Sedat Doğan: "En fazlasına belki de Fatih Terim maruz kaldı..."

Başkan Burak Elmas'tan sonra kürsüye Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Sedat Doğan gelerek açıklamalarda bulundu. İşte, Doğan'ın açıklamaları:

 

"Değerli Galatasaraylılar bu konu, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki spor hukukunu değiştirecek bir konu. Biz bunu 20 yıl boyunca her yerde dile getirdik. 8 yıl önce fırsat geldi. Bakın, 1993'ten beri, Alp Yalman’ın göreviyle 25 yıldır bu kulübün değişik zamanlarda hukuki mücadelelerini yaptım. Bu mücadele sırasında Galatasaray’a zulüm yapıldığını gördüm.

 

Bu zulümlerin de en fazlasına belki de Fatih Terim maruz kaldı. Maalesef. Ünal Başkanımız bu konuda önümüzü açtı. AİHM’de çok ciddi bir çalışma yaptık. İlk önce bu davanın kabul edilmesini sağlamaya çalıştık. Çünkü oraya giden davaların yüzde 85'i, 90'ı daha incelemeye alınmadan reddediliyor. Bizim davamız orada kabul edildi. Davalar sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin savunması alındı. Mahkeme bir karar verdi, o da ihlal olduğu yönündeydi.

"Tahkimin aldığı kararlar..."

22 Haziran’da verilen karar, sıkça verilen bir karar değildi. Normalde tazminat verilir, geçer giderdi. Fakat burada Türkiye Cumhuriyeti’nde sistematik bir ihlal olduğu kararına varıldı. 22.06.2020 tarihinden itibaren Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun aldığı kararlar bir anlam ifade etmiyor.

"Zaten dilekçeyi aldık..."

Kürsüye tekrar gelen Galatasaray Başkanı Burak Elmas: "Zaten dilekçeyi aldık. Dilekçeyi okuduk. Allah’a şükür anlayacak kadar da kapasitemiz var. Şimdi, Galatasaray kaybetmek için dava açmaz. Galatasaray çok önemli hukukçular yetiştiren bir camia. Ama bu bir dava takibi kararıysa biz zaten takip ediyoruz. Bizim görevimiz zaten Galatasaray’ın hukuki olarak bütün haklarının savunulması" dedi. 

Tavsiye kararının alınması oylamaya sunuldu. Oy çokluğuyla tavsiye kararının alınmamasına karar verildi. (16.18)

Akçay: "Sizden izin almadan..."

Önergenin aleyhinde fikir beyan etmesi için Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Tayfun Akçay kürsüye geldi. Akçay: "Sayın Başkanım, özgür bir ortamda güveninize layık olma mazharına sahip olduğum için çok mutluyum. Sizden izin almadan fikir beyan ediyorum. Hoşgörünüze sığınıyorum. Efendim, hukuk kurallar bütünüdür. Bir işin nasıl yapılacağı anlatılır. Biz bir denetleme kurulu seçtik. Nedir? Bir şeyi denetleyecek. Yani, yönetimden bağımsız denetleyecek. Hiçbir mevzuatta böyle bir alternatif, böyle bir fırsat kimseye sunulmaz." ifadelerini kullandı.

Elmas: "İstenen bilgiyi zaten vereceğiz..."

Başkan Burak Elmas, önergenin aleyhine yapılan konuşmalara cevap vermek için kürsüye geldi. Başkan Elmas: "Biz, denetleme kurulunun bağımsız hareket etmelerini tavsiye ettik. Divan kurulumuz da her konuda bizden bilgi isteyebilir. Geçmiş dönemde yaşananları ben de biliyorum. Bilgileri şeffafça paylaşacağız. Burada bahsetmek istediğim şu: Divan kurulu bir konu hakkında bilgi ister ve denetim kurulumuz bilgi verir. Bana da gelseler istenen bilgiyi zaten vereceğiz. Demek istediğim buydu" şeklinde konuştu.

Hayri Kozak: "3 tane Rumen aldık..."

Toplantının sonuna doğru kürsüden konuşan Hayri Kozak: "Her gün para harcıyoruz. 3 tane Romen aldık. Kendimiz için demiyorum. Adana Demirspor diye bir takım geldi. Yağmur gibi para akıyor. Ne oluyor? Bakın, bu Türkiye’deki futbolun sonu olacak. Bir tek Beşiktaş dik durabiliyor değil mi? Neden? Çünkü Şampiyonlar Ligi’ne gidiyor. Başka bir sebep yok. Adana’nın da başka bir sebebi yok başkasının da" ifadelerini kullandı.

Senin için hazırladığımız haberler