Burjivazi ne demek, ne anlama gelir? Burjuvazi TDK anlamı

24.02.2021 - 22:29 | Son Güncellenme: 24.02.2021 - 22:34

Sosyal hayatta karşımıza çıkan 'Burjuvazi' kelimesinin çokça merak edilmesiyle birlikte burjuvazi sözcüğünün anlamı internette araştırılmaya devam ediyor. Konu tartışması yaparken, kitap okurken veya bir makale okurken karşımıza çıkan 'burjuvazi' kelimesi ne anlama geliyor gibi sorular her geçen gün daha fazla artıyor. Biz de sizler için 'burjuvazi' kelimesini araştırdık. Peki 'Burjuvazi nedir, ne anlama gelir ve TDK anlamı nedir? Tüm sorularınızın cevabını yazımıza bulabileceksiniz.

Burjivazi ne demek, ne anlama gelir? Burjuvazi TDK anlamı

AJANSSPOR-HABER

Türk Dil Kurumu merak edilen kelimelerin anlamını sözlüğünde açıklıyor. Bir film izlerken, hikaye okurken ya da makale okurken karşımıza çıkan 'Burjuvazi' sözcüğünün anlamı internette araştırılmaya devam ediliyor. Peki burjuvazi ne demek ve TDK'ya göre anlamı nedir? İşte yanıtı...

'Burjuvazi' nedir ne anlama gelir? TDK anlamı nedir?

Üretim araçlarının mülkiyetini elinde bulunduran, geçimlerini el emeği ile sağlamayan ve iktidarların karar mekanizmalarını etkileme gücüne sahip olan sermayedarları içine alan sosyoekonomik sınıfa burjuvazi adı verilmektedir. Özellikle 13. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanan ve kökü “bourg” (şehir) kelimesine dayanan bir ifadedir.

Şehir ve kasabalarda oturan ve geçimini zanaat veya ticaretten sağlayan kişilere “burgensis” denmiştir. Burjuva, köylü, işçi ya da soylu sınıfına sahip olmayıp sosyal statüsünü ve gücünü eğitiminden ve zenginliğinden alan kentli kişidir.

Marksist terminilojide burjuvazi

Marksist terminolojide burjuvazi, kapitalist sistemde üretim araçlarına sahip olup emekçilerin artı-değerine el koyan sınıf olarak kullanılır. İngiltere’de başlayan Sanayi Devrimi’nin ardından, burjuvalarla, işçi ve köylü sınıfı çatışmaya başlamasıyla birlikte bunda makinelerin ve fabrikaların sayısının artması, çok önemli bir rol oynamıştır.

TDK'ya göre burjuvazi kelimesi nedir?

Fransızca bir kelimeden gelen burjuvazi, burjuva sınıfı, kent soyluluk anlamında geliyor. Bu konuyla ilgili Nazım Hikmet'in, "Buna aynı zamanda burjuvazinin zaafının alameti olarak bakmak lazımdır" cümlesi geliyor. 

Senin için hazırladığımız haberler