Burun spreyi orucu bozar mı?

22.04.2021 - 18:27 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 18:31

Burun spreyi kullanmak orucu bozar mı? Alerjisi olan bireylerin zorunluluktan burun spreyi kullanması orucu etkiler mi? Diyanet'e göre burun spreyinin hükmü nedir?

Burun spreyi orucu bozar mı?

İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde alerjik astımı olan veya doğrudan astımı olan bireyler; ellerinde olmayan sebeplerden ötürü burun spreyi kullanmaktadır. Burun spreyi sayesinde burun içerisindeki kaşınma azalabileceği gibi daha verimli nefes alma imkanı da doğmuş olur. Peki, Ramazan ayında oruç tutan bireyler burun spreyi kullanırsa oruçları bozulur mu? Diyanet'e göre burun spreyi kullanmak orucu bozar mı? 

Burun spreyi orucu bozar mı?

Burun spreyi veya burun damlasının orucu bozup bozmayacağı hesap edilirken miktar faktörü karşımıza çıkar. Bu miktarın azlığından ötürü burun spreyi kullanımının orucu bozmayacağı düşünülür. Çünkü midemize ulaşan asıl miktar önemsiz sayılacak kadar azdır.

Diyanet - Burun spreyi - damlası orucu bozar mı?

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Orucu bozan şeyler nelerdir?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Senin için hazırladığımız haberler