C vitamini hangi besinlerde var ve En yüksek C vitamini hangi besinde?

26.02.2022 - 16:17 | Son Güncellenme: 07.08.2022 - 18:19

C vitaminleri merak konusu olmaya devam ediyor. En yüksek C vitamini hangi besinlerde, Günlük C vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır, C vitamini en çok hangi meyvelerde var? İşte tüm detaylar...

C vitamini hangi besinlerde var ve En yüksek C vitamini hangi besinde?

AJANSSPOR PLUS

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için veliler çocukları için C vitamini araştırması yapıyorlar. C vitamini hangi besinlerde var, hangi meyvelerde ve içeceklerde var? İşte merak edilen tüm detaylar...

C vitamini nedir?


Askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini, insan vücudunda çok önemli görevleri bulunan bir besin ögesidir. Suda çözünen vitamin türleri arasında yer alan askorbik asit vücut tarafından üretilemediğinden gereksinimin tamamı besinlerden alınmalıdır. Besinlerle birlikte günlük olarak vücuda alınması gereken C vitamini miktarı kadınlar için 75 mg, erkekler için ise 90 mg'dır. Hamilelerde anne karnında büyüyen bebeğin gereksinimi nedeniyle, emziren annelerde ise süt üretimi dolayısıyla bu ihtiyaç yükselir. Hamileler için günlük C vitamini gereksinimi 85 mg, emziren annelerde ise 120 mg olarak belirtilebilir. C vitamini, vücutta depolanamaz ve her gün gereksinim kadar vitaminin günlük olarak vücuda alınması gerekir. Bu durum da C vitamini eksikliğinin yaygın görülmesinde etkili olan faktörlerden bir tanesidir. Günlük gereksinimin üzerinde alınan vitamin ise idrar ve ter ile birlikte vücuttan atılır. Yetersizliği halinde kansızlık, diş eti kanamaları, ciltte lekeler (peteşi) ve morluklar, sık olarak hastalanma ve yaraların geç iyileşmesi gibi olumsuzluklar görülür. C vitamini eksikliğinin uzun süre devam etmesi halinde ise skorbüt adı verilen kolay kanama, ciltte morarma, eklem ve kaslarda ağrılarla kendini gösteren bir hastalık gelişir. Bu hastalık genellikle bir ay gibi uzun bir süre boyunca günlük 10 mg ve altında C vitamini alınması ile gelişen ileri derece yetersizlik sonucunda ortaya çıkar. (Kaynak: medicalpark)

C ve D vitamini nelerde var?

 
Süt, ayran, kefir, yoğurt, tereyağı, ton balığı somon uskumru istiridye gibi deniz ürünleri, tatlı patates, mantar, maydanoz, yumurta sarısı gibi besinlerde bulunur

C vitamini en çok hangi meyvelerde var?


Hem koruyucu hem de hastalıkları daha hızlı atlatmamıza yardımcı olan C vitamini için bildiğimiz en iyi kaynak portakaldır. Orta büyüklükte bir portakal, 69,7 mg C vitamini içerir. Pek çok meyve ve sebzede portakaldan daha fazla C vitamini bulunur.

Günlük C vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır?


Metabolizmamız kendi başına C vitamini üretemediği için besinlerden alınmalıdır. Çoğunlukla C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler ve özellikle turunçgiller, çilekler, çeşitli meyveler, kivi ve birkaç çeşit lahana. Örneğin, 60 g biber veya 90 g brokoli zaten yeterli miktarda günlük C vitamini sağlıyor.

1 adet limonda ne kadar C vitamini var?


100 g limon 53 mg (%88), yaklaşık 58 gramlık bir limon 30,7 mg (%51) C vitamini içeriyor. 100 g portakal 45 mg (%75), yaklaşık 140 gramlık orta boy bir portakal 63,4 mg (%106) C vitamini içeriyor. 100 gram ananas 47,8 mg (%80), yaklaşık 165 gramlık 1 kasesi ise 78,9 mg (%131) C vitamini içeriyor.

1 portakalda ne kadar C vitamini var?


Portakal besin değeri yüksek bir meyvedir. Küçük boy bir portakal, bir porsiyon meyveye denktir. 100 gram portakal 53 mg C vitamini içerir. Bu oran bir yetişkinin günlük olarak alması gereken C vitamini miktarının yüzde 88'ini karşılar.

En iyi C vitamini nedir?


Turunçgiller: Portakal, lemon, greyfurt, mandalina ve bergamut en bilinen C vitamini kaynaklarıdır. Bu meyvelerin sularını içerek de ihtiyacınız olan C vitaminini alabilirsiniz.

Senin için hazırladığımız haberler