Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes Cumhurbaşkanlığı Kupası Analizi

Salim Manav
29.09.2022 - 11:32 | Son Güncellenme: 30.09.2022 - 08:57

36. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 EuroLeague ekibi; Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes karşılaştırdı. Ne yaptığını daha iyi bilen Efes, kazandı. Detaylar haberimizde...

Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes Cumhurbaşkanlığı Kupası Analizi

Bertan ERMAN - AJANSSPOR 

36. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda Türk basketbolunun iki dev takımı Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, başken Ankara’da karşı karşıya geldi. Ankara Spor Salonu’ndaki bir nevi THY Euroleague Final Four provası kıvamındaki kupa maçına basketbolseverlerin yoğun bir ilgisi vardı.

İlk çeyreğe üçlükler damga vurdu 

Maçın ilk çeyreğine Anadolu Efes’in 3 sayılık basketleri damga vurdu. Özellikle Rodrigue Beaubois, Efes’e bu anlamda fayda sağladı. Defansif açıdan zorlanan Fenerbahçe Beko, 13-4’lük serinin ardından 5 dakikanın dolmasını beklemedi ve molaya gitti. Mola sonrasında Fenerbahçe Beko Başantrenörü Dimitris Itoudis, Nick Calathes’i Şehmus Hazer’in yerine oyuna sürdü. Ancak Calathes’in ve kenardan gelen diğer oyuncuların, Fenerbahçe Beko için farkı eritmesi için çözüm olmadı. İlk 10 dakika, Anadolu Efes’in 23-15’lik üstünlüğüyle tamamlandı.

Fenerbahçe’de iletişim sorunları yaşandı

Ancak Calathes’in etkisi ikinci çeyrekte görülmeye başlandı. Yunan gard, hem skorda hem de asistte, sarı-lacivertli ekibe önemli katkılarda bulundu. Calathes’e Marko Guduric’in şutlarıyla destek olmasıyla birlikte hücumda toparlanan Fener, savunmasını toparladı ve Efes’e 5 dakikada sadece 4 sayı izni verdi. Ancak Efes, Ante Zizic önderliğinde, boyalı alandan ettiği hücumlarla tekrardan dominant bir üstünlük kurmak için harekete geçti. Fenerbahçe’deyse bazı pas trafiklerinde iletişim sorunu göze çarptı ve bundan kaynaklı basit top kayıpları oldu. Ara yeniden açıldı ve Anadolu Efes, devre arasında soyunma odasına 42-23 önde gitti.

İpin ucu kaçtı yakalamak zorlaştı

Oyunun hakimi olduğunu gösteren Efes’te, üçüncü çeyrekte devreye giren isim, geçen sezonun yıldızı Vasilije Micic idi. Vasa’nın da skora önemli katkılar vermesiyle lacivert-beyazlı ekip aranın kapanmamasını sağladı. Efes’in defansı da Fenerbahçe Beko’nun hücum organizasyonlarına çok iyi çalışmış olacak ki, Nick Calathes’in pas kanallarını kapadı ve rakibinin sayı bulmasını bir hayli zorlaştırdı.

Ayrıca Fenerbahçe Beko’da, ilk üç çeyrekte 9 farklı oyuncu sayı katkısı verdi ama hiçbiri çift haneleri göremedi. Son 10 dakikaya 54-36 önde giren Efes’e karşı geri dönüş zorunluluğunda kalan Fenerbahçe Beko, Nigel Hayes-Davis’in çabalarıyla bunu başarmaya çalıştı. Maçın bitimine yaklaşık 3 dakika kala ise Melih Mahmutoğlu’nun üçlüğü, aradaki farkı tek hanelere indirdi. Maçın başında göstermediği savunma agresifliğini son anlarda gösteren Fenerbahçe Beko, 40 dakika sonunda maça tam anlamıyla ortak olacak noktaya gelemedi ve mücadele Anadolu Efes’in 71-62’lik galibiyetiyle sonuçlandı.

İlgini Çekebilir
İşte Fenerbahçe Beko'nun yeni sezon formaları
Habere Git

Zizic kalitesini yine ortaya koydu

Anadolu Efes’te 22 sayı, 5 ribaund ile oynayan Ante Zizic, maçın MVP’si olmayı sonuna kadar hak etti. Zizic, bundan 5-6 sene önce, pivot konusunda sıkıntı yaşayan Darüşşafaka’nın THY EuroLeague’de Playoff’a kalmasını sağlayan isimlerden biriydi ve daha sonra yolu NBA’e düştü. Zizic’in Avrupa’da daha önce oynadığı takımların mantalitelerine bakınca, Ergin Ataman’ın Efes’i, Hırvat pivot için bir nimet… Fenerbahçe Beko’nun boyalı alan savunmasındaki zaafiyetlerini iyi değerlendiren Zizic, Bryant Dunston’ın ve Tibor Pleiss’ın kadroda olmadığı bu maçta, lacivert-beyazlı taraftarların kendisine güvenebileceğini gösterdi.

Fenerbahçe Edwards’ın yokluğunu aradı

Yabancı oyuncu statüsü, hem Efes’i hem de Fener’i zorlayan bir durum. Bu iki takım, EuroLeague’de zirveye oynamak için birçok yabancı transfer yapıyor. Ancak Türkiye’deki maçlarda, iki takım da sadece 5 yabancı oyuncu oynatabiliyor. Fenerbahçe Beko’nun Scottie Wilbekin transferi, Efes’in Larkin durumu ile aynı; milli takım forması giydiği için Wilbekin de Türk statüsünde oynuyor. Fener’in gard tandemini doğru kurması demek, bol sayı demek. Biz bunu hazırlık maçlarında gördük. Itoudis, bu maçta Carsen Edwards’ı 12 kişilik kadroda olmaması açıkçası şaşırtıcıydı. Fenerbahçe Beko, bu önemli maçta kazanmak için Edwards’tan yararlanmalıydı. Eğer Coach Itoudis, Calathes-Edwards ikilisi ile Anadolu Efes’in karşısında olsaydı, şu an bambaşka bir maç konuşuyor olurduk.

Hayes takdir aldı, Motley ise sınıfta kaldı

Aslında Jonathan Motley, TÜBAD Turnuvası’nda çok daha farklı bir oyun oynamıştı. Hazırlık sürecinde, EuroBasket 2022’den dolayı olmayanlarla hazırlık süreci geçiren Fenerbahçe Beko’da Motley, Stefanos Dedas’ın yönettiği takımda atletizmini konuşturmuştu. Ancak bu maçta Motley, savunma anlamında sınıfta kaldı, Ante Zizic’e diş geçiremedi. Bu maçta Motley’in yerini Nigel Hayes-Davis doldurdu. Hayes-Davis, son çeyrekte ruhunu ortaya koyarak bir maç çıkardı ve patlayıcı gücü ile 20 sayı üzerindeki farkın 6 sayıya kadar düşmesinde başroldeydi.

Senin için hazırladığımız haberler