"Caner ve Ozan çıktı, Sosa en iyi maçını oynadı"

02.03.2021 - 09:08 | Son Güncellenme: 02.03.2021 - 09:26

Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçı analiz etti. Fenerbahçe Teknik Direktörü Erol Bulut'un tercihleri nasıldı, Mesut ve Pelkas uyumu nasıl? İşte Mehmet Demirkol'un değerlendirmeleri...

"Caner ve Ozan çıktı, Sosa en iyi maçını oynadı"

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig’in 27. haftasında Trabzonspor’u deplasmanda 1-0 yendi ve 54 puana yükseldi. Yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Dergi’nin Youtube kanalındaki 'Karşı Karşıya' programında Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşmasını değerlendirdi.

“Fenerbahçe açısından çok güzel bir gol”

Fenerbahçe’nin attığı golde, aslan payının Ferdi Kadıoğlu ve Pelkas’ta olduğunu belirten Mehmet Demirkol, “Ferdi Kadıoğlu çok doğru pres yapıyor. Serkan’ın hatası olabilir ama pozisyona bakarsanız, pas opsiyonlarının tamamı kapalı. Serkan’ın topu verebileceği bir yer yok. Yapabileceği şeyi doğru yapamadığı için eleştirebilirsiniz ama ne olursa olsun, orada kaptırılan bir topun Trabzonspor kalesinde gol olması sadece Serkan’ın suçu olamaz. Pozisyona Fenerbahçe açısından bakıldığında, oyunun hücum hattına aktarılışı, Ferdi’nin yalın oynayışı, Pelkas’ın hemen koşuya kalkması vs. bütün bunlara bakıldığı zaman Fenerbahçe açısından çok güzel bir gol” dedi.

“Mert Hakan ve Sosa ile çıkmak ciddi cesaret”

Mehmet Demirkol, maçın en iyi oyuncusunun Jose Sosa olduğunu ve Jose Sosa-Mert Hakan Yandaş ikilisinin riskli bir tercih olmasına rağmen, Erol Bulut’un cesur bir karar aldığını söyledi.

Demirkol, şöyle konuştu: 

“Dünkü oyunun en iyisi kimdi diye sorulacak olursa Jose Sosa’dır. Sosa’yı ilk defa Sosa gibi gördük uzun süre sonra. Mert Hakan-Sosa merkeziyle maça çıkmak çok ciddi cesaret ister. Erol Bulut iyi bir sınav verdi bu konuda. Fenerbahçe oyun açısından net bir üstünlük sağladı. Sosa-Mert Hakan işledi. Fenerbahçe’nin Luiz Gustavo’ya bu kadar muhtaç olmasının sebebi, etrafındaki oyuncuların görevlerini tam yapamayışıdır. Bunların başında Caner geliyor. Ön taraftaki oyuncuların yardım etmeyişi geliyor. Fenerbahçe, Szalai öncesi savunmayı oturtamamıştı. Yani bütün bölgelerde problem olduğu için, merkezdeki oyuncuya ekstra bir rol yükleniyor ve bunu da Gustavo seve seve yapıyor. Bu adamın yedeği yok dememizin sebebi bu. Tüm bu yükü kaldırabilecek, tabiri caizse başka ‘hamal’ yok.

Mehmet Aurelio’nun zamanında yaptığı işi bugün Luiz Gustavo yapıyor. Trabzonspor maçında Erol Bulut, o pozisyonun etrafını iyi dizayn etti. Szalai, Tisserand, Gökhan işlerini çok iyi yaptılar. Trabzonspor ön alan baskısıyla başlamaya çalıştı. Fenerbahçe, Sosa ile arkada beşliyi kurunca, kaç kişi basabilirsin ki beş kişiye? Fenerbahçe, Trabzonspor’un ön alan baskısını hemen kırdı ve üstüne de baskı yapabildi. Sosa-Mert Hakan çok riskli bir tercihti, ama geri kalan herkes işini doğru yaptığı için, Mert Hakan’dan da ilk 35 dakika çok iyi yararlandılar. Sosa oyunun lideriydi zaten.”

“Erol Bulut öncü değişiklik yapmıyor”

Erol Bulut’un oyuncu değişikliklerinde hatalı olduğunu, fakat genel olarak cesur kararlar aldığını belirten Demirkol, “Ön tarafta Mesut yorulmaya başlayınca, bu sefer Mert Hakan ve Sosa’ya çok fazla yük binmeye başladı. Bence Erol Bulut geç kaldı Mesut’u çıkarmakta. Erol hoca öncü değişiklik yapmıyor. Hep reaktif değişiklikler yapıyor. Ya da, daha kötüsü bıçak kemiğe dayanınca değişiklik yapıyor. Halbuki görüp, Mesut’u devre arasında çıkarabilirdi. Samuel’i de çıkarabilirdi. Fenerbahçe daha dirençli bir takım olurdu" diye konuştu.

"Pelkas'ın çıkması hata"

Demirkol, Erol Bulut'un Pelkas’ı çıkarmasını hata olarak nitelerken "Çünkü bu sefer ön tarafta kimse kalmadı. Erol Bulut’u eleştirebileceğimiz şeyler bu kadar" dedi.

"Hakikaten cesaret işi"

Fenerbahçe teknik direktörünün böyle bir galibiyete ihtiyacı olduğunu belirten Demirkol, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bulut'un kariyerinin en krizli noktasında böyle kararlar vermiş olması önemli. Açıkçası ben kadroyu ilk gördüğümde, bu Erol Bulut’un kadrosu olamaz dedim. Sosa kendi standartlarını yakalayamamıştı, Mert Hakan korkunç futbol oynuyordu. Bu yüzden bu ikisini merkeze koymak hakikaten cesaret işi. Ama etraflarını doğru kurunca sorunun nerede olduğu anlaşıldı.”

“Caner ve Ozan çıktı, Sosa en iyi maçını oynadı”

Jose Sosa’nın gösterdiği başarılı performansı, Caner ve Ozan’ın oyunda olmamasına bağlayan Mehmet Demirkol, “Szalai’yi tebrik etmek lazım. Sol beki stoperden daha iyi oynadı diyebiliriz. Derbide Szalai’nin oynadığı oyun, Caner’in pek işine gelmemiştir. Ama bundan doğru bir enerji çıkarıp, onu da işin içerisine çekmek lazım. Çekmezsen, o zaman tartışmalar iyice büyür. Çok büyük krize dönüşür. Bence Caner’i, negatif enerjisinden ötürü götürmediler. Yoksa böyle bir riski niye alasın ki? Götür, oynatma. Kim ne diyecek? Kimse bir şey diyemez. Ama hoca götürmek istemedi. Demek ki bununda bir sebebi olmalı. ‘Benimle tartıştı’ falan olmaz. Bir negatif durum var ortada, onu dışarıda bırakmak istedi muhtemelen. Bence bunun Sosa ile direk bağlantısı var. Çünkü tesadüf olamaz. Caner çıktı, Ozan çıktı, Sosa Fenerbahçe’deki en iyi maçını oynadı. Bu bir tesadüf olabilir mi? Olamaz" yorumunu yaptı.

"Sosa'nın Ozan'ın oyunuyla ilgili sorunu var"

Demirkol, takıma banko koyulacak 4 oyuncu arasında Ozan Tufan'ın olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

"Sportif direktörlük ve teknik direktörlük bu dengeleri iyi ayarlamalı. Sosa’nın, Ozan’ın oyunuyla ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Bütün kadroyu düşün, Mesut’u anladık, Pelkas performanslı, Altay’ı koyacaksın kaleye, üçüncü ya da dördüncü oyuncudur Ozan. Onu kesiyorsan, bir sebebi olmalı bunun. Sosa’nın performansı da bundan bağımsız olamaz.”

“Mesut-Pelkas şu an uyumsuz”

Fenerbahçe’nin ideal diziliminin tek santrforlu sistem olduğunu ve Mesut ile Pelkas’ın kısa vadede birbirlerine uyumsuz olduğunu ifade eden Demirkol, “Pelkas’ın kenarda oynayabileceğini düşünüyorum. Ama maçta oyun akarken, artık merkeze geçme zamanı gelmişti. Çünkü Mesut’ta düşüş vardı. Mesut-Pelkas uyumunun ben orta vadede çok iyi olabileceğini düşünüyorum ama şu anda o uyum yok. Şu anda biraz, birbirlerine dokunmadan oynuyorlar gibi. Fenerbahçe’nin eninde sonunda santrforsuz bir oyun oynayabileceğini, ama ideal olanın tek santrafor olduğunu düşünüyorum. O santrafor da Valencia’dır. Tam bir santrafor değil Valencia, daha çok sahte dokuz gibi oynayabilir” dedi.

“Diğer oyuncular Osayi-Samuel’i anlayamamış”

Demirkol, Fenerbahçeli futbolcuların, Bright Osayi-Samuel’i anlayamadıklarını, ayrıca genç kanat oyuncusunun da Türkiye’deki oyunu anlayamadığını söyledi. Yorumcu şöyle konuştu: “Osayi-Samuel henüz ilk 11’lik bir oyuncu değil. Bunun sebebi, onun Türkiye’deki oyunu çok iyi anlayamamış olması olabilir. Ama ben, diğer oyuncuların onu anlayamadığını düşünüyorum. Koşu atıyor, karşılık bulamıyor. Bunları anladıkça ilk 11’e girebilir. Onun dışında hiçbir sorunu yok. Ama İrfan Can ve Gustavo geldikten sonra kalite sıralamasında geri düşer. Fenerbahçe’nin başka bir oyuna ihtiyacı olacak o zaman. Yani Fenerbahçe 4-6-0 gibi bir oyun oynayabilir. Sahte dokuzlu bir 4-3-3 oynayabilir.”

“En iyi taraftardan en iyi yönetim olmaz”

Fenerbahçeli yöneticilerin taraftarlık yapmaması gerektiğini belirten Mehmet Demirkol, “Fenerbahçe’nin asıl sorunu üzerinde de biraz durmak lazım. Ne oldu şimdi, Erol Bulut kendini ispat mı etmiş oldu? Neydi bu yaygara? Bu kadar sabiti olmayan bir takım; 21 yıl sonra yönetim değişti. Sportif direksiyon sürekli değişiyor. Teknik direktör sürekli değişiyor. Kadro tamamen değişiyor. Geçen seneden üç oyuncu vardı maçta. O gitsin, bu gitsin ile bu işin olmayacağını artık anlamak lazım. Taraftar anlamaz, anlamak zorunda da değil. Taraftar günlük yaşar. Taraftar işin ekonomisine bakmaz. Taraftar galibiyet ister, şampiyonluk ister. Ama yönetim, böyle değildir. En iyi taraftardan en iyi yönetim olmaz. Hafta boyunca takım içini belki iyi yönettiler ama kamuoyunu iyi yönettiklerini söyleyemem. Erol Bulut’ta takım içini iyi yönetmiş, ama onun da kamuoyunu iyi yönettiğini söyleyemem" dedi.

"Erol Bulut her maçı kazanmadığı sürece bu iş bitti"

Demirkol, Fenerbahçe'nin önünde Antalyaspor ve Konyaspor gibi çok zor maçları olduğunu vurgulayarak kulüpte bu kadar kaosun olmaması gerektiğini söyledi. Demirkol değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: 

"Çıkıp etrafı biraz sakinleştirmek gerekirdi. Bu kadar kaos olmaz. Çünkü çok zor iki maçı daha var Fenerbahçe’nin. Emin misiniz kazanacağına? Antalya yenilmiyor yani. Konya’da kolay maç değil. Fenerbahçe bu maçlarda puan kaybederse ne olacak? Yeniden bu yaşananlara mı döneceğiz? Ne olursa olsun, Erol Bulut her maçı kazanmadığı sürece bu iş bitmiştir. İpler koptu çünkü. Bunun iyi yönetilmesi lazım. Yöneticiliğe geçtiğiniz zaman taraftarlığınızı biraz unutmanız lazım. Sosyal medyaya bakarak olmaz bu iş. Sosyal medyaya bakarsan, İrfan Can’ın Fenerbahçe’yle olan sözleşmesinin iptal edilmesi lazım Caner’i sevdiği için. Öyle şey mi olur? Sahaya bakın, sahada ne olup bitiyor ona bakın.”

“Berat çok yalnız kaldı”


Demirkol, Trabzonspor’un genç orta sahası Berat Özdemir’in performansına değindi. Fenerbahçe'nin baskıyı göstererek Berat'ın oyun kurmasını zorlaştırdığını belirten Demirkol,  "Trabzonspor’da oyun açısından çok büyük bir sorun görmedim, ama baskıyı aşma konusunda Berat çok yalnızlaştı. Orayı çözemedi hoca. Bu çok normal. Berat’a garanti oynaması gerektiği çok söyleniyor ve Berat’ta bunu birebir yapıyor. Fenerbahçe biraz da buna oynadı. Berat yüzde on risk varsa topu ileri oynamıyor, geri atıyor. Fenerbahçe baskıyı göstererek Berat’ın oyun kurmasını zorlaştırdı. Flavio’nun bu anlamda ona çok yardım ettiğini söyleyemem. Bu savunma bekleriyle de Berat’tan doğan problemi kapatmak konusunda zorluk çektiler. Belki Kamil Ahmet oynasaydı aşabilirlerdi, çünkü onun iyi driplingleri var" yorumunu yaptı.

“Uğurcan çok zorlanmadı”

Bordo-mavililerin file bekçisi Uğurcan Çakır’ın maç boyunca fazla zorlanmadığını ifade eden Mehmet Demirkol, “Uğurcan’a söylenecek pek bir şey yok, çünkü hafif ıslak bir zeminde top yerden sektiği zaman kontrol edilmesi kolay olmuyor. Ama onu da kurtarsaydı maçtaki en iyi kurtarışı olacaktı. Mert Hakan’ın şutu dışında onu zorlayacak bir şey olmadı. Genelde Uğurcan’ın üzerine geldi toplar. Belki yer tutuşunu övebiliriz” dedi.

“Trabzonspor çok fazla bunaltamadı”

Erol Bulut’un son değişiklikleri sonrası, Trabzonspor’un Fenerbahçe’yi bunalttığını söyleyen Demirkol, “Nwakaeme işini yaptı esasında. İkinci yarı üç-dört defa Fenerbahçe savunmasını tek başına geçti. Ama Ekuban, Djaniny ve Bakasetas’ın orada bir kopukluk yaşadığını söyleyebiliriz. Erol Bulut son değişiklikleri yapıp, topu tamamen Trabzonspor’a bırakana kadar, Trabzonspor’un Fenerbahçe’yi bunaltacak bir iş yaptığını söyleyemeyiz.”  diye konuştu.

“Hakemlerin kafası karışık”

Maçın 90+2. dakikasında Valencia’nın, Bakasetas’a yaptığı müdahalenin penaltı olması gerektiğini belirten yorumcu, “Pozisyon kesin penaltı. Penaltı konusunda hakemlerde bir kafa karışıklığı yaşandığını düşünüyorum. İlk yarıdaki kadar net düdük çalma konusunda biraz kafaları karışık. Bence bu, devre arası brifingleri sebebiyle oldu. Orada anlaşılmayan bir şeyler var hakemlerde. Abdullah Avcı penaltı istemekte haklı. Bende penaltı olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Ritim daha yüksek olabilirdi”

Mehmet Demirkol, sözlerini şöyle noktaladı: 

“Taktik mücadele anlamında keyifli bir maç oldu. Ama bu iki takım daha fazlasını vaat eder. Ritim daha yüksek olabilirdi. Kim kime neyi yaptırdı, yaptırmadı üzerinden tarif edebileceğimiz bir maç oldu.”

Senin için hazırladığımız haberler