Cengiz tarihi satış yaptı, camiayı endişe sardı!

15.02.2020 - 17:02 | Son Güncellenme: 15.02.2020 - 14:16

Galatasaray'da son dönemdeki hisse artışları önem kazanırken, başkan Cengiz'in 'Hisse satmayacağım' demesine karşın bir ayda %5.3'lük hisse satışı yaşandı. Kulübün payı ne kadar? Camia neden endişede? İşte detaylar...

Cengiz tarihi satış yaptı, camiayı endişe sardı!

Galatasaray'da son dönemde büyük bir hisse satışı gerçekleşti. Başkan Mustafa Cengiz, hisse satmayacağını söylemesine rağmen yaklaşık 1 ayda yüzde 5.3'lük satış oldu. Kulübün sportif a.ş'deki payı yüzde 61.2'ye düştü. Gelen paraysa 66 milyon lira. Bu satış camiada endişe yarattı.

Burhan Can Terzi-Özel Röportaj

Galatasaray camiasında son günlerde en çok konuşulan konulardan biri sportif a.ş hisselerinin yoğun şekilde satılması. Camianın hoş karşılamadığı bu konu hakkında başkan Mustafa Cengiz de iki ay öncesinde, "Ben hisse satmak için gelmedim. G.Saray'ın hisselerini de asla satmam" şeklinde açıklama yapmıştı. Fakat 7 Ocak ile 13 Şubat arasında Galatasaray'ın, sportif a.ş'deki hisselerinin tamamının yüzde 5.3'ü satıldı. Yalnızca 1 ay 1 haftalık dilim içerisindeki bu satış birçok Galatasaraylıyı şaşırtmış ve endişelendirmiş durumda. Bu konu hakkında uzun zamandır çalışmalar yapan Galatasaray Genel Kurul Üyesi ve uluslararası yatırımcı olan Altuğ Özaslan, Ajansspor'a özel açıklamalarda bulundu.

66 milyon liralık satış

Galatasaray tarihinin en büyük tutara sahip hisse satışının gerçekleştiğinin altını çizen Altuğ Özaslan endişeleri, son durumu ve öngörülerini en yalın şekilde anlattı:

"Galatasaray Spor Kulübü Derneği, Galatasaray Sportif A.Ş'nin en büyük ortağı. Hem yüzde bazında en büyük ortağı, hem de A tipi hisseler sebebiyle sahip olduğu imtiyazlar itibarıyla en büyük ortağı. Normal şartlar altında bir sermayedar, şirketinden hisse satıyorsa ya yeni bir yatırım için nakit ihyacı sebebiyle satıyordur; ya satıştan karının bir kısmını kendine alıyordur veyahut şirketinde nakit sıkışıklığı vardır. Buradaki benim tahminim de sayın yönetim kurulu herhalde sportif a.ş üzerinden kredi alıp derneğe bunu aktarmak yerine -çünkü bu konu çok tepki çekmişti- hisse satışına gitti. Kabaca perşembe günü kapanış itibarıyla şu ana kadar 29 milyon lot, yaklaşık 66 milyon liralık bir hisse satışı yapıldı. Bu da sahip olduğumuz hisselerin yüzde 5.3'üne tekabül ediyor. Cuma günü de 1.5 ile 2 milyon lot arasında satış olduğunu düşünüyorum. Resmi açıklamaya göre Galatasaray Spor Kulübü Derneği'nin, Sportif A.Ş'deki sahiplik oranı yüzde 61.23'e geriledi."

Psikolojik etkisi çok

7 Ocak'tan itibaren sattığımız hisse toplam hissenin yüzde 5.3'üne tekabül ediyor. Bu Sportif A.Ş'nin halka arz olduğundan beri, yani 1997'de kuruldu ve Kasım 2000'de şirket faaliyetlerinin yeniden yapılandırmasına karar verildi ve AIG ile işbirliğine gidildi. Sonrasında Şubat 2002'de halka arz oldu. Bu dönemden itibaren en büyük hisse satışı oldu blok olarak. 2011'den 2018'e kadar çok cüzzi satışlarımız oldu. Ama bu hisse satışlarının hemen ardından sermaye artırımı yaptık. Ve sermaye artışlarıyla hisselerimizi yerine koyduk. Yani biz yüzde olarak hep hakim ortak olduk. Şimdi burada senelerdir bahsedilen, benim de vurguladığım A Tipi hisselerin bir imtiyazı var. Biz bu hisseler itibarıyla Galatasaray Spor Kulübü Derneği, A tipi hisselerin imtiyazı devam ettiği sürece Galatasaray Sportif A.Ş'deki hissesi yüzde 30 da olsa yüzde 51 de olsa yüzde 80 de olsa hakim ortak. Çünkü 7 kişilik yönetim kurulu üyesinin 6'sını seçme hakkını bize veriyor. Ama 2013 yılında yürürlüğe giren SPK Kanunu'na göre 5 sene üst üste zarar eden halka açık şirketlerde bu imtiyazları kaybediyorsunuz. Yani yarın bir gün fors majör durumda biz yüzde 61'e geldik bugün; bir anda mesela nakit ihtiyacımız olduğunda yüzde 10 hisse satmak istediğimizde, SPK'daki bu imtiyazı kaybettiğimizde Galatasaray Spor Kulübü Derneği'nin futbolun içinde olduğu Sportif A.Ş'yi sahibi olma şansını kaybedebiliriz. Artı hisse satışı hep Galatasraylılar için bir kırmızı çizgiydi. Ve bunun Galatasaray Genel Kurulu üzerinde çok büyük bir psikolojik etkisi var. Galatasaray Adası gibi, Hasnun Galip gibi çok ciddi psikolojik etkisi var. Galatasaray Genel Kurulu hiçbir zaman bu hisse satışını hoş karşılamıyor. Dernek şu an sermaye artımını karşılayamaz

"Bugünkü konjonktürde herhangi birinin hisseleri alıp Galatasaray'da söz sahibi olması gibi bir durum olamaz. Şu anda imtiyazlı ortağız ve bu yüzde 25. Herhangi biri gelip yüzde 75'ini alsa bile buranın sahibi biziz. Ama tabii ki burada şöyle bir olay var en büyük risklerden biri. Bugün Galatasaray Sportif A.Ş eksi 197 milyon liralık öz kaynağa sahip. Bu da Türk Ticaret Kanununa göre sermayenin kaybı veya borca batık olmak demek. Sermaye artışı yapmak zorundayız bir gün. Ve burada da sayın başkan ve yönetim kurulu birkaç ay önce zaten sermaye tavanını 5 kat artırdı 540 milyondan 2.7 milyara çıkardı. Bu ne demek biz 5 yıl içerisinde 2.7 milyar TL ödenmiş sermayeye kadar çıkabiliriz. Ama nasıl çıkacağız. Kanun diyor ki sen sermaye artışı yapmadan önce öz kaynağını tamamlayacaksın. Eksi 197'yi 197 ödeyerek kapatacaksın. Sonra ne diyor ödenmiş sermayenin 3'te 2'si kadar içeride paran olmak zorunda. Galatasaray'ın şu an sportif a.ş'deki hisselerine de bakarak içeriye "en az" 340 milyon lira para koyması gerekiyor. Şimdi dernek zarar ediyor. Ayrıca derneğim sportif a.ş'ye yüzlerce milyon borcu var. Böyle bir sermaye artışını Galatasaray Spor Kulübü Derneği karşılayamaz."

Önemli olan dernek

"Futboldaki başarıların, sponsorluk anlaşmalarının, loca gelirlerinin girdisi hep sportif a.ş'ye gidiyor. Burada zararı kesin olan amatör şubeler nedeniyle dernek. Yeni bir sermaye artırımında en büyük payı derneğin koyması gerekiyor sahipliği itibarıyla. Bu ayrımı iyi bilmek lazım ki sıkıntı bu noktada. Sportif A.Ş'yi kara geçirmeliyiz evet ama derneği daha önce kara geçirmemiz gerekiyor. Son olarak şunu söyleyeyim sportif a.ş de Galatasaray'ın bir organı bir uzvu, çok değerli. Ama sportif a.ş'yi en değerli kılan şey Galatasaray ismi. Ama sportif a.ş'yi en değerli kılan şey Galatasaray ismi ve logosu ve bunun da sahibi her zaman Galatasaraylılar olarak kalacaktır. Zamanında isim ve logonun kullanım hakkını Sportif A.Ş.'ye devretmeyen vizyonu da bugün yaşadıklarımızı görünce samimiyetle takdir ediyorum.”

AJANSSPOR - ÖZEL HABER

Senin için hazırladığımız haberler