Cumhurbaşkanı açıkladı! Şehirlere karantina...

27.03.2020 - 21:21 | Son Güncellenme: 27.03.2020 - 22:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Koronavirüs Bilim Kurulu'nda tavsiye kararı aldıklarını açıklamasından sonra gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrilmişti. Peki Erdoğan corona virüsü ile ilgili açıklamalarda neler söyledi? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı açıkladı! Şehirlere karantina...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sokağa çıkmanın ve şehirler arasındaki geçişlerin kısıtlanması yönünde Koronavirüs Bilim Kurulu'nda tavsiye kararı aldıklarını açıklamasından sonra gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan virüse karşı alınacak tedbirlere karşın açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kovid-19 hastalığıyla olan mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik. Karşımızdaki tehdit çok ciddi. Paniğe asla kapılmayacağız. Bu tehdide karşı sağlam bir mücadele yürütüyoruz. Bir yandan devlet olarak biz her türlü tedbiri alacağız, vatandaşlarımız da kendi bireysel tedbirlerini alacak. İstihdamı merkeze alan pek çok ekonomik tedbiri hayata geçirdik. 100 milyar liralık ekonomik destek programı hazırladık. İşsizlik fonunu güçlendirerek çalışanlarımızı ve esnaf-zanaatkarlarımızı destekliyoruz.

 

"Nüfusa göre en çok yoğun bakım yatağı olan ülkesiyiz"

Bu ülkede kimsenin aç ve açlıkta kalmasına izin vermeyiz. Hastalık zincirinin bir an önce kırılmasını sağlamak istiyoruz. Hep birlikte kurallara uyalım. Türkiye bu salgın dönemine olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Son 17 yılda ekonomisini güçlendiren Türkiye, pek çok konuda kendi kendine yeterli olmanın avantajlarını yaşıyor. İlaç ve gıda konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Her iki alanda da üretim ve tedarik zinciri aksaklık olmadan devam ediyor. Maske ve test kiti konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Stokçular ve karaborsa yapanlara aldanmayın. Bu ürünleri hızla tedarik etmemizi sağlayan sanayicilere teşekkür ediyorum. Dünyanın nüfusa göre en çok yoğun bakım yatağı olan ülkesiyiz.

"Testler ücretsiz"

Test sayılarını süratle artırdık. Test merkezlerini ülke çapına yaydık. Testler ücretsizdir. Tedaviye yönelik ilacın ilk kısmını kullandık. Devamı da geliyor.

Hangi tedbirler alındı?

Bugün Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda aldığımız yeni tedbir paketini hayata geçirmeyi kararlaştırdık.

Şehirler arası seyahatler valilik iznine bağlandı. Özel sektörde de minimum personelle esnek çalışmaya geçilecek. Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzenlenecek. Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak, hafta içi de toplu olarak bulunamayacak. Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun olacak şekilde celp ve terhise uygun olacak. Yurt dışı uçuşlar sona erdirildi. Bu tedbirler İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli olmak üzere 30 büyükşehirde titizlikle uygulanacak.

Gönüllü karantina uygulayacağız, evimizden çıkmayacağız.

Karantina nedir?

Karantina, bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümü, sağlık yalıtımı.

Türk Dil Kurumu'nda yer alan tanıma göre ise karantina, bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup giriş çıkışların engellenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemi demektir.

Senin için hazırladığımız haberler