Cüneyt Çakır ve 12 hakem TFF’yi mahkemeye verebilir

Orhan Gülek
10.03.2022 - 15:31 | Son Güncellenme: 10.03.2022 - 15:41

MHK’nın listeden çıkardığı profesyonel sözleşmeli Cüneyt Çakır ve diğer 12 hakem, TFF’ye karşı dava açabilir. TFF’yi zor bir dönem bekliyor. Detaylar.

Cüneyt Çakır ve 12 hakem TFF’yi mahkemeye verebilir

Hüseyin KARAAHMETOĞLU - KONUK YAZAR

Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK), aralarında uluslararası arenada gelmiş geçmiş en başarılı hakem olan Cüneyt Çakır’ın da bulunduğu 13 kişi liste dışı bırakması büyük tartışmalara yol açtı.

Karar tartışma yarattı

Bu karara olumlu bakanların yanında, gerekçesinin bilinmediği ve aceleyle alınmış bir karar olduğunu belirtenler de var. Özellikle uluslararası kariyere sahip bazı hakemlere Türkiye Ligi’nde maç verilmemesinin olumsuz sonuçlar doğuracağı yönünde görüşler ortaya çıkmıştı.

Profesyonellik yapısı oluşturuldu

Ama daha da önemlisi, MHK kararını onaylayıp açıklayan TFF’yi, bundan sonra hukuken zor bir süreç bekliyor. TFF zor bir durum içine düşebilir. Bilindiği üzere, TFF tarafından profesyonel hakemlik müessesesi adı altında bir yapı oluşturuldu. Bu durumun hukuki altyapısının doğru şekilde belirlenmedi. Bu nedenle TFF ile hakemlerin karşı karşıya gelebileceği ihtimali yetkili makamlar tarafından gözden kaçırılmıştır.

Sorun çıkmayacağı hesabı yapılmış ama

TFF, belirlenen hakemlerle aralarında belirli süreli sözleşme imzalıyor. Sözleşme süresinin bitiminde de taraflar tekrar masaya oturarak yeni bir sözleşme imzalıyor. Ancak hakemlerle bir sorun çıkmayacağı düşüncesiyle imzalanan bu sözleşmeler, bugünün gelinen durumda hukuki problem yaratabilir.

İlgini Çekebilir
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu sessizliğini bozdu: O hakemler neden gitti?
Habere Git

Hakemler maaş ve prim alıyor

TFF ile ile hakemler arasında akdedilen 10 aylık süreye bağlı sözleşmenin ismi ne olursa olsun, hükümlerinin belirli şartları ihtiva ettiği görülecektir. Bu bağlamda profesyonel hakem olan tarafın hakemlik mesleği dışında bir mesleği icra edememesi, maç olmadığı günlerde TFF’nin Riva Tesisleri’nde toplanması ve idmanlarını burada yapması gibi bağlılık unsuru içeren, bunun karşılığında sabit maaş + maç başı prim verileceği gibi, maddi unsurunun mevcudiyeti sözleşmelerde yer almaktadır.

İş Kanunu ne diyor?

İş Kanunu 11. Maddesi’nde yer alan düzenleme ile ‘Belirli Süreli İş Sözleşmesi’nin tanımı yapılmıştır. Belirli süreli işlerde veya belirli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi, objektif koşullara bağlı olarak, işverenle işçi arasında yazılı şekilde yapılan sözleşme olduğundan bahsedilmektedir. TFF, hakemlerle bu maddeye göre belirli süreli iş akdi yaparak sorumluluktan kurtulacağını düşünmüşse de bu durum, aynı maddenin devamındaki düzenlemede ortadan kalmaktadır. Buna göre, esaslı bir neden olmadıkça, belirli iş sözleşmesinin zincirleme şekilde yapılamayacağı; aksi halde sözleşmenin başlangıcından itibaren belirsiz süreli olarak kabul edileceği düzenlenmiştir.

Yargıtay’a göre TFF’ye dava açılabilir

Yargıtay’ın yerleşik kararları da bu yöndedir. TFF ile hakemler arasında imzalanan belirli süreli iş sözleşmelerinin, esaslı neden olmaksızın, her yıl yenilenmesi ile artık başından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edileceğine dikkat çekmek gerekir. Bu bakımdan TFF ile hakemler arasında uyuşmazlık ortaya çıkabilecek ve TFF çeşitli davalar ile karşı karşıya kalabilecektir.

 

(Hüseyin Karaahmetoğlu- Eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurul Başkanı)

Senin için hazırladığımız haberler