Derbide hakem 7’lisi nasıldı?

06.02.2021 - 22:21 | Son Güncellenme: 06.02.2021 - 22:45

Galatasaray, Süper Lig'in 24. haftasında Fenerbahçe'yi deplasmanda 1-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Peki dev derbide hakemlerin performansı nasıldı? İşte tüm detaylar...

Derbide hakem 7’lisi nasıldı?

 

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Fenerbahçe-Galatasaray karşılaması tam da takımların yoğun bir dönem geçirdiği ara transfer sezonunun hemen sonrasına denk gelmesi yanında iki takımın da uzun süre sonra lider ve ikincilik pozisyonunda müsabakaya çıkmaları MHK’yi de elindeki tüm kozları oynamak zorunda bıraktı.

MHK maçın hakemi olarak elindekilerinin en iyisi olan Cüneyt Çakır ve yardımcılarını atarken 4. Hakem olarak Hüseyin Göçek, VAR olarak da bir başka FIFA hakemi Ali Palabıyık’ı tercih etmişti. Büyük maçlarda 2 AVAR kullanıldığı için Serkan Tokat ve Serkan Olguncan da bu görevi almışlardı.

Beklendiği gibi Cüneyt Çakır üstün tecrübesiyle maçı çok sakin şekilde yönetti ve futbolcuların kendisine karşı psikolojik üstünlük kurmasına izin vermedi. Zaten oyuncular da çoğunlukla iyi niyetliydi. Ama yine de faul sayısının gereğinden fazla olduğunu düşünüyorum. Özellikle de Galatasaraylı oyuncular savunma pozisyonunda daha fazla faule neden oldular.

Maçın bana göre en önemli iki pozisyonu Serdar Aziz’in kolu ile Donk’un yüzüne vurduğu darbe ve Ozan Tufan’ın kafa golünün VAR tarafından ofsayt gerekçesiyle iptali. Bunlar dışında maçın sonucuna doğrudan etki edecek kararlar olduğunu söyleyemeyiz.

Geçen hafta Marcao’nun rakibinin kafasının üst kısmına gelen eline VAR müdahale etmiş ve monitörde pozisyonu inceleyen hakem de takdirini penaltıdan yana kullanmıştı. Bugün ise UEFA’nın da VAR kadrosunda yer alan Ali Palabıyık çok daha sert olan bu kol darbesine müdahale etmedi.

Fenerbahçe’nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü için yorum yapmaya gerek yok. Bu konu defalarca anlatıldı. FIFA şu anda tüm dünyada kullanılan bir sistemi tüm federasyonların kullanımına sundu. Bunda da maçta görevli operatörler VAR’ın gösterdiği noktaları işaretliyor ve “enter” tuşuna bastığında çizgiler otomatik olarak çekiliyor. Bu sisteme herkes gibi bizim de güvenmekten başka çaremiz yok. Daha iyisi bulunana kadar ki, FIFA bu konuda otomatik bir sistem üzerinde yoğun çalışıyor, en iyisi bu. Sürekli VAR görevlilerini bu konuda suçlamanın ve eleştirmenin bir anlamı yok. Çekilen çizgileri doğru kabul etmek zorunda herkes. Çünkü bunu değiştirmek mümkün değil. Tüm bu konuşmalar bence boşuna yapılıyor.

Sonuçta hakem kararlarının etkilemediği bir sonuç alındı ve Cüneyt Çakır beklentileri büyük ölçüde karşılayarak maçın sonunu getirdi. Ancak hesaplarıma göre 6 dakika uzaması gereken maçın 9 dakika uzamasının takdiri de tabii ki ona ait.

Senin için hazırladığımız haberler