"Devşirme diyorlar zoruma gidiyor"

01.09.2015 - 12:28 | Son Güncellenme: 01.09.2015 - 12:28

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, yaşı küçük olduğu için aldıkları Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş'in elde ettiği başarılarla gurur duyduklarını söyledi.

Singapur'da düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda kazandığı 4 altın madalyayla Türk spor tarihine geçen Viktoria hakkındaki "devşirme" eleştirilerine üzüldüğünü dile getiren Bozdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Viktoria'yı yaşı küçük olduğu için aldım. Amacımız sporcu devşirmek olsaydı, bize gelen olimpiyat şampiyonu 3 sporcuyu alırdık" dedi. 

Viktoria'yı ilk olarak 2013'te Ukrayna'daki bir yarışta gördüğünü anlatan Bozdoğan, "Dönüşü, deparı çok kötüydü ama suyun üzerinde çok güzel kayıyordu. Ailesi de arkamda oturuyordu. Çok büyük bir şampiyon olacağını, görür görmez anladım. Hemen ailesini Türkiye'ye davet ettim ama gelmek istemediler. İkna edemedim. Akabinde çocuk Dünya Şampiyonası'nda yüzünce, antrenörü bize gelip pazarlık yapmak istedi ama bu sefer de biz kabul etmedik" diye konuştu.

- "Savaş patlayınca fikirleri değişti"
Bozdoğan, sporcunun ailesinin, Ukrayna'da iç savaş çıkınca fikir değiştirdiğini belirterek, "Aile yeniden bizimle irtibat kurdu. Biz de kapımızın açık olduğunu ancak antrenörü istemediğimizi söyledik. 'Antrenörün gelirse bizim sana katkımız olmaz, seni biz yüzdüreceğiz' dedik, ön şartımız buydu" ifadelerini kullandı.

Viktoria'ya Fenerbahçe'de ev tuttuklarını ve sporcuyu kulübe vermeden, milli takım antrenörlerine teslim ettiklerini anlatan Bozdoğan, iyi sonuç alamayınca dünyaca ünlü Irina Viatchanina ile anlaştıklarını söyledi.   

Milli sporcunun özel kondisyoner, beslenme uzmanı, mentorle çalıştığını ifade eden Ahmet Bozdoğan, şöyle devam etti:

"Aslında ABD'ye Bob Bowman'a yollamak istedik ama Ruslar, Amerikan ekolüne sıcak bakmıyorlar. Ne istiyorsa tamam dedik. Biz Viktoria'ya çok inandık, dünyada onu geçebilecek çocuk olmadığını biliyorduk. Yeni doğmuş bir çocuğa annesi nasıl bakıyorsa, aynı şefkat ve sabırla baktık ona. İlk geldiğinde alışamadı, uyum sağlayamadı. Tam ergenlik çağında geldi, zor bir dönem. Sabrettik çünkü psikolojik olarak hazır değildi."

Vatandaşlık işlemlerinin 1,5 yıl sürdüğünü, bu süre içinde hiç yarışamayan genç sporcunun, yarış performansının gerilediğini dile getiren Bozdoğan, "Vatandaş olduğu günden itibaren her ay bir yarışa gönderdik. İlk yarışlarında elleri titriyordu ama bunları da aştık. Şimdi tek hedefimiz olimpiyat madalyası" dedi. 

- "Viktoria'yı bir idolümüz olsun diye getirdik"
Viktoria Zeynep Güneş ile ilgili devşirme eleştirilerinin, kendilerini üzdüğünü anlatan Bozdoğan, "Devşirme diyorlar, zoruma gidiyor. Biz bu çocuğa çok emek verdik. Viktoria'yı yaşı küçük olduğu için aldım. Amacımız sporcu devşirmek olsaydı, bize gelen olimpiyat şampiyonu 3 sporcuyu alırdık. Viktoria'yı bir idolümüz olsun diye getirdik. Önünde 3 olimpiyat var" diye konuştu.  

Viktoria'nın takım arkadaşları arasında da çok sevildiğini vurgulayan Bozdoğan, sporcunun çok mütevazi ve cana yakın olduğunu belirterek, "Sürekli kafileyi toplayıp 'haydi çaya' diyormuş. Hava alanında da kulübünden bir sürü arkadaşı geldi karşılamaya" dedi. 

 Devşirme sporcu aramadıklarını, Viktoria gibi bir sporcunun 40 yılda bir denk geleceğini kaydeden Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Viktoria'nın yeteneğini 100 çocuk arasından görüp anladım, kolay değil. 50 yıllık tecrübem, beni dünyanın en iyi analizcilerinden biri yaptı. Yukarıdan baktığımda yeteneği hemen seçerim ve bilimsel olarak analiz edebilirim ama biz yurt dışında yetenek avında değiliz. Artık yeteneklerimizi Türkiye'de arıyoruz. Yüzmede 5 tane Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) var. Çocukları çok iyi, genç bir ekiple hazırlıyoruz. İki sene öncesine kadar merkezimiz yoktu. Yurt dışında bu merkezler 30-40 yıldır çalışıyor. Biz yeni başladık. Bu merkezler çok şampiyon yetiştirecek."

Senin için hazırladığımız haberler