Prof. Ercan'dan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe’ye Stat Deprem Karnesi

Akın Ungan
08.03.2023 - 14:25 | Son Güncellenme: 08.03.2023 - 14:52

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor dahil birçok stadın deprem karnesini çıkarırken, yapılması gerekenleri söyledi.

Prof. Ercan'dan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe’ye Stat Deprem Karnesi

AJANSSPOR HABER

Türkiye, 40 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin de yaralandığı 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmaya çalışıyor. Tüm ülke ilk günden itibaren büyük bir dayanışma içine girdi. Spor kulüpleri de ön saflarda yer aldı. Taraftarlarıyla birlikte deprem bölgesine büyük yardımlar yaptı. Peki futbol kulüplerinin statları depreme hazırlıklı mı?

Prof. Dr. Ercan'dan statlar için çağrı

Türkiye'de deprem konusunda önde gelen isimlerden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, stadların deprem karnesini çıkartıp not verdi.

3-4-3 Digital Youtube kanalına konuşan Ercan, depreme statta yakalanılması halinde taraftarların neler yapması ve kulüplerin de öncesinde ne tür önlemler alması gerektiği konusunda hayati bilgiler verdi.

Taraftarlar tribünden atlamaya çalışacak

Övgün Ahmet Ercan, "Stadyumlar için bir yönergenin çıkartılması lazım. Stadyumlarda taraftarın oturduğu o basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı değil mi? Deprem olduğunda seyirciler ne yapacak? Aradaki merdivenler kaçış için yeterli değil. İnsanlar neyapacak? Tribünlerin arkasındaki yerlerden atlamaya çalışacaklar!" dedi.

İlgini Çekebilir
Büyükekşi'den Jesus'a Play-off cevabı
Habere Git

Statta en büyük ölümler çıkış kapısında olur

İnsanların deprem anında çıkış kapısına da yöneleceklerini vurgulayan Ercan, "Bu kapıların önünde toplu ölümler olacak. Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar. O kapılar sanıyorum sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalıdır. Sıkışır, açılmaz. O kapıların ittiğin zaman açılması lazım. Buna bir çözüm yolu bulmak gerekiyor. Depremlerde genelde en büyük ölümler çıkış kapısı önünde kitlesel ölümlerle olur. Stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur şu anda" dedi.

Statta en güvenli yer yeşil sahadır

Profesör Ercan, stat içinde depreme yakalanıldığında yapılacak en doğru davranışın yeşil zemine inmek olduğunu söyledi: "Burada tek kurtuluş şu olabilir: Taraftarın stadyumun dışına çıkacağına, içinde kalması gerekir. Top oynanan alana girmesi gerekiyor herkesin. Onun için o aralıkların açılması gerekir. Düşünün siz arada bir yerde oturuyorsunuz. Ne öne ne arkaya ne de yana gidebileceksiniz! Ve altınızın çöktüğünü  düşünün. Sizi her şey bekleyebilir. Veya ikinci üçüncü kattasınız, o zaman yeşil alana nasıl ulaşacaksınız"

Taraftar statta oturduğu yerde dursun

Profesör Övgün Ahmet Ercan, her şeyden önce statların sağlam inşaa edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Deprem anında seyirciler ne yapmalı? Önce stat sağlam olacak. Sağlamsa herkese 'Deprem olursa sakın bir yere kaçma. Otur oturduğun yerde' diyeceksiniz. Çünkü stadyumda kaçış başladığı anda kitlesel ölümler olur. Bu konu çok çok önemli" diye konuştu.

İlgini Çekebilir
Jesus'tan sert sözler: "Kimse bana fikir veremez!"
Habere Git

Fenerbahçe Sami Yen'e gitsin dedim Ali Şen aradı

Bugüne kadar bir tek Fenerbahçe'den yıllar önce çağrı aldığını anlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, eski başkanlar Ali Şen ve Aziz Yıldırım ile çarpıcı anılarını paylaştı: "Fenerbahçe Ülker Stadyumu deprem açısından çok kötü. 1999 depreminde televizyon programında, 'Fenerbahçeliler maçlarını bundan sonra Ali Sami Yen'de oynasınlar' dedim. Biraz abartarak söyledim bunu. Ali Şen aradı. Fenerbahçe başkanlığını yeni bırakmıştı. 'Hocam böyle bir laf ettin mi' dedi. 'Evet' dedim. 'Niye dedin hocam' dedi. Dedim, 'Sizin stadyumun yeri çok kötü'. 'Vay be hocam, ne yapacağız peki' diye sordu. 'Bir çalışma yapıp karar vermek lazım' dedim. Ali Şen de 'Hemen yap hocam' dedi. Ben de 'Bu kulübün bir başı var. Aziz Yıldırım derse, öyle yaparız' dedim. Şen de 'Aramazsa söyle, ben yaptıracağım' dedi..."

Aziz Yıldırım Fenerbahçeli yapmak istedi

Ertesi gün saat 10.30 gibi Aziz Yıldırım'ın kendisini aradığını ve "Hocam arabayı yolluyorum, hemen seni alsın bana getirsin" dediğini aktaran Ercan, "Hiç meşgul müsün falan diye sormadı bile. Fenerbahçe imparatorluk tabii! 'Hayır' diyemezsin. Götürdüler Aziz Yıldırım'a. Gayet güzel karşıladı" dedi. Ercan, Aziz Yıldırım ile aralarında geçenleri şöyle aktardı:

A.Y. -Hoş geldin hocam. hangi takımı tutuyorsun. Fenerbahçelisin değil mi hocam?

Ö.A.E. -Hayır.

A.Y. -Hemen bir rozet getirin hocayı Fenerli yapalım.

Ö.A.E. -Başkan ben rozeti takmayayım ama cebime koyayım sizin anınız olsun.

Aziz Yıldırım "Durun, deprem uzmanı geldi" dedi

Daha sonra statta incelemeye gittiklerini kaydeden Ercan, "Ben ne dersem yazdılar. Fikirlerimi söyledim. Kurbağalıdere'deki tesislere de gittik. Rıdvan Dilmen o zaman antrenör. Aziz Yıldırım 'Durun! Deprem profesörü geldi' dedi. Takım böyle dizildi, Rıdvan Dilmen başta olmak üzere, herkes elimi sıktı. Ardından da Samandıra'ya gittik. Oranın çok sağlam olduğunu söyledim" dedi.

İlgini Çekebilir
Trabzonsporlu yıldızdan ihtar iddialarına yanıt!
Habere Git

Aziz Yıldırım güçlendirme yaptı sanırım

24 yıl önceki durumu değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Fenerbahçe Stadı'nın bulunduğu yer çok kötüydü. Kurbağalıdere'de. Yer yer çökme, sıvılaşma, oturmaların olabileceği bir yerde. Aziz Yıldırım orada güçlendirme işlemleri yaptı sanıyorum. Neler yaptı bilmiyorum. Kaldı ki kendisi bir inşaat mühendisi. Gerekenleri yapmıştır" diye konuştu.

Beşiktaş stadı başka yere yapmalıydı

Beşiktaş'ın stadı Vodafone Park'ı da değerlendiren Ercan, stadın notunu 'orta, kötü' olarak verdi. Ercan, eskiden Dolmabahçe, Mithatpaşa ve İnönü ismi verilen stadın Osmanlı İmparatorluğu Sarayı'nın arabacılarının kaldığı ahırlarının bulunduğu bir yerde inşaa edildiğini vurguladı. Ercan, "Dere ağzında bulunan bir yerdir. Genelikle gevşek birimlerinin bulunduğu bir kesimdir. Sonradan sıfırladılar. Yeniden aynı yere yaptılar. Aynı yere yapmalarını ben hiç uygun görmedim. Daha farklı yere yapabilirlerdi. Sonuçta ne kadar kazıdılar bilmiyorum, yani ana kayaya oturttular mı, oturtmadılar mı bilmiyorum ama yeşil sahayı sanıyorum bayağı aşağıya indirdiler. Eğer tribünleri ana kayaya oturtturdularsa sorun yok. Ama eski tribünler bulunduğu yerde duruyor. Eski Açık'ın olduğu yerde bir çekince olabilir" dedi.

Stat için Trabzonspor'a hayret ettim

Trabzonspor'un yerinden taşıyarak yaptığı Şenol Güneş Stadı'nın yerinin de iyi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ercan, bu tercih için hayret ettiğini söyledi: "Denizin içinde bir dolgu yapıldı. O dolgunun üzerine stat yapıldı. Oysa dağlık kesimde stat için fevkalede uygun yerler vardı. Eski uygarlıklarda sahalar vadilere yapılmıştır. Trabzon da stat için vadi içini kullanabilirdi. Trabzonlular'ın bu avantajı kullanmamasını hayretle karşılıyorum. Ama orada bir deprem dalgası olur mu? Hayır olmaz"

İlgini Çekebilir
Tosun Paşa'dan Chicago Fire kararı!
Habere Git

Statlar depreme dayanıklı mı?

İşte ünlü deprem uzmanı jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor başta olmak üzere belli başlı statlar için verdiği deprem karnesi:

Galatasaray Nef Stadyumu
Çok sağlam

Fenerbahçe Ülker Stadyumu
Çok kötü

Beşiktaş Vodafone Park
Orta, kötü

Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Çok sağlam

Başakşehir Fatih Terim Stadı
Çok sağlam. 

Trabzon Şenol Güneş Stadyumu
İyi değil.

Altay Alsancak Stadyumu
Orta

Göztepe Gürsel Aksel
İyi

Bornova Aziz Kocaoğlu Stadyumu
İyi

Yeni Adana Stadyumu
Orta kötü

Kayseri Kadir Has Stadyumu
İyi

Konya Stadyumu
İyi

Gaziantep Stadyumu
İyi

Alanya Stadyumu
Çok iyi

Antalya Stadyumu
Çok iyi
Sivas Stadyumu
Çok iyi

Hatay Stadyumu
Çok kötü

Ankara Eryaman Stadyumu
İyi

Kasımpaşa RTE Stadyumu
İyi

Giresun Stadyumu
Orta, iyi

Nemci Kadıoğlu Stadyumu
Kötü

Ümraniye Hekimbaşı Stadyumu
Sağlam

Eyüp Stadyumu
Orta, kötü

Samsun 19 Mayıs Stadyumu
Orta

Bodrum İlçe Stadyumu
İyi

Rize Çaykur Didi Staydumu
İyi

Keçiören Aktepe Stadyumu
İyi

Sakarya Stadyumu
Orta

Sancaktepe 15 Temmuz
Çok iyi

Erzurumu Stadyumu
İyi

Denizli Statyumu
Orta, iyi

Senin için hazırladığımız haberler