Dursun Özbek'ten Mecidiyeköy, Florya ve Kemerburgaz projeleri açıklaması

Orhan Gülek
12.11.2022 - 10:45 | Son Güncellenme: 12.11.2022 - 13:51

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Divan Kurulu Kasım Ayı Olağan Toplantısında Mecidiyeköy, Florya ve Kemerburgaz projeleri hakkında konuştu. İşte detaylar

Dursun Özbek'ten Mecidiyeköy, Florya ve Kemerburgaz projeleri açıklaması

AJANSSPOR - HABER

Galatasaray Divan Kurulu Kasım ayı Olağan Toplantısı, bugün Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu Özhan Canaydın Konferans Salonu’nda yapıldı.

Sarı kırmızılı ekipte başkan Dursun Özbek, Kasım Ayı Olağan Toplantısında Mecidiyeköy, Florya ve Kemerburgaz projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"Samimi eleştirileri dikkate aldık"

Galatasaray için samimi ve sıkı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Özbek "Galatasaray ile ilgili dertleşmek istiyorum. Son dönemde TFF ve medya içerisine yerleşmiş odaklarla büyük bir mücadele içindeyiz. Sadece kendi çıkarları için Türk futbolunu manipüle eden bu grupla savaşımız bir günde bitmeyecek. Savaşımız sonuna kadar sürecek. Bundan bir adım geri adım atmadan bundan zaferle çıkacağız. Bizi esas yaralayan bu şer odaklarının yarattığı yalanlara inanıp bizi yaralayan Galatdasaylılardır. İlk günden beri oluşturmaya çalıştığımız birlik ve berabirlik ortamını engelliyor. Sevgi iklimini gerçekleştirmekten asla yılmayacağız. Samimi eleştirileri dikkate aldık. Ancak bizim bu tutumumuzun zayıflık olarak görülmesine asla izin vermeyiz" dedi.

İlgini Çekebilir
Galatasaray ikinci başkanı duyurdu: ''2 ay sahalardan uzak kalacak''
Habere Git

"Sevgi iklimini yaymaktan asla geri durmayacağız"

Kavganın fayda sağlamadığını dile getiren Özbek "Bunların tek amacı bizim ilk günden beri oluşturmaya çalıştığımız birlik ve beraberlik ortamı. 12-13 sene geriye gidelim; Galatasaray bu kavgalardan ne fayda gördü? Neyi iyi yapabildik bu kavga döneminde. Biz sevgi iklimini yaymaktan asla geri durmayacağız." dedi.

Dursun Özbek'ten Metin Görgün açıklaması

Galatasaray, Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor gibi takımların formasını giyen İzmitli milli voleybolcu Metin Görgün geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti.

Görgün’ün, girdiği bunalım sonucu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde intihar ettiği belirtilmişti. Görgün’ün bunalıma girmesinin nedeni olarak Galatasaray’dan 5 milyon liralık alacakları sonucunda finansal olarak krize sürüklendiği öne sürülmüştü.

Konuyla ilgili konuşan Özbek "Metin Görgün'li ilgili birinci ağızdan bir bilgi paylaşmak istiyorum. Eski sporcumuz Metin Görgün'ün vefatından önce Galatasaray tüm borçlarını vadesi gelmemesine rağmen ödemiştir. Buna rağmen bizi sosyal medyada katil ilan ettiler. Bunlarla hukuki yoldan hesaplaşacağız." dedi.

"Senelik olarak 400 milyon TL faiz ödüyoruz"

Takımın Bankalar Birliği'ne olan borcu ve Mecidiköy'de yapılacak projeyle ilgili de konuşan Özebk, şu ifadeleri kullandı:

"850 milyon TL ödeme yaptık. Bunu ifade ederken bir enkaz edebiyatı yaratmak istemiyoruz. Ama bu bir realite. Bankalar Birliği'ne anlaşmamıza bağlantı olarak gelirlerimizde kesinti yapılmaya başlandı. Bu durum bile Bankalar birliği anlaşmasından çıkmamaızın ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Bunun olmazsa olması Mecidiyeköy'de arsamızdır. Burada Mecidiköy'deki binayı rezidans yapalım ve satalım kararı aldık. Senelik olarak 400 miyon TL faiz ödüyoruz.

"Mecidiköy'de yapacağımız proje çok önemli"

Bu sportif faaliyetlere sekte vurmakta. Mecidiköy'de yapacağımız proje çok önemli. 186 rezidans şeklinde daire ve 5 dükkan var. Bugün burada satış ofisi organize ettik. Yabancılara satışa yönelik bir firmayla ihale ile sözleşme imzaladık. Metrekaresi 6750 dolardan satılacak. Yani pazarlayabileceğim 14 bin metrekarenin üzerinde alan mevcut. Satıştan gelen para bir hesapta bloke olarak doğacak. 6-8 ay arasıda bir süre sonunda bir finansal mühendislik çerçevesinde yapmak istediğimiz şeyler var.

Bankalar Birliği de onay verdi. Borsada sermaye artışı gibi.. Bankalar Birliği'ne dedik ki buna sabret. Bunlar yapıldıktan sonra 2 milyar 200 milyon borcumuzun yüzde 50'si buradan ödenecek. Diğer yüzde 50 Kemerburgaz finansmanı ve Florya'daki Emlakkonut'a ait arazinin satın alması için son aşamaya geldik. Bir kısmı da sportif faaliyette kullanılacak.

"40 senedir tesis aynı"

Kemerburgaz'a taşınmanın elzem olduğunu söyleyen Özbek "Florya'dan taşınmak zorundayız. Orada bir tesisimiz 40 sene evvel yapılmış. 40 senedir tesis aynı. Gelişen futbol ihtiyaçlarına biz hala 40 yıl evelki tesislerde başarılı olmaya çalışıyoru. Kemerburgaz'a taşınmak bir mecburiyet. Galatasaray'ı yöneten kim olursa olsun taşınmak zorundadır. Yönetim kurulu üyeleri bu projeleri yapmak için büyük katkı yapıyorlar. Finansal katkıyı devamlı veriyorlar. Onlara teşekkürü bir borç bilirim." dedi.

"Gayrimenkulleri bugün satsak borç kapanmıyor"

Galatasaray mevcut gayrimenkullerini bugün satsa borcunun bitmeyeceğini ifade eden Özbek "Florya projesinde son aşamaya geldik. Bize ait olmayan 40 dönüm araziyi almak için her türlü hazırlığı yaptık. oradaki 65 bin dönüm arazimiz oluyor. Florya'nın orada 97 bin metrekare satılacak alan çıkıyor. Oradan üreticilecek parayı çok rahat bulabilirsiniz. Bugün itibariyle Florya'daki satılan arazilerin metre karesi 120 bin TL. Süratle arsanın alımını bitirdikten sonra proje hazır. Galatasaray mevcu gayrimenkullerini bugün satsa borcuna yetiyor. Galatasaray bir inşaat şirketi değil. Ama sen esas faaliyetlerine bağlı para kazanamıyorsan mevcut faaliyetlerini yürütmek için bir alternatif yaratmak zorundasın" dedi.

"Bu projelerin hayata geçmesinin bir tek şartı var"

Herkesin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Özbek "Biz 117 yıldır sürdürdüğümüz sportif faaliyetleri sürdürmek zorundayız. Bunu sürdürmek için her türlü şeyi yapmalıyız. Onun için değerli Galatasaraylılar finansal yapının düzelmesinde. Bu projelerin hayata geçmesinin bir tek şartı var. Galatasaraylıların desteği olmadan bu projelerin yapılma şansı zor. Mücadele edeceğimiz o kadar çok konu var ki burada birbirimizle mücadele etmemeliyiz." dedi.

"Hep birlikte çalışmamız gerekiyor"

Amaçlarının daha iyi bir Galatasaray bırakmak olduğunu söyleyen Özbek "Tüzük değişikliği için genel kurulumuz ne yazık ki çoğunluk sağlanamadığı için toparlanamadı. Amacımız çocuklarımıza torunlarıma daha iyi bir Galatasaray bırakmak. Galatasaray'ı seven herkesin desteğine ihtiyacımız var. Tekrar şunu söylemek istiyorum. Galatasaray'ın sevgi iklimini çalışmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. " dedi.

"2 milyar 300 milyon çerçevesinde"

Üyelerin konuşmacıların ardından Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, tekrar kürsüye geldi. Özbek konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi hiç eğip bükmeye gerek yok. 3-4 ay önceki fiyatlarla Riva'daki inşaatlardan gelecek para 2 milyar 300 milyon çerçevesinde."

"Görüşlerini aktarırsın, kabul ya da reddersin"

Tüzük değişikliği için size oy vermeyenler gelmedi genel kurula" sözlerine yanıt:

Biz herkesin yönetimi değil miyiz? Bölücülük değil mi bu? Bunu derken ne oluyor ya.. Her seferinde tüzük çalışmalarının tehlikeli ortamlar olduğu konusunda kanaat var. Tüzüğün konuşuluşacağı yer Divan Kurulu değil genel kuruldur. Bunun hakkında yorumunu yaparsın. Görüşlerini aktarırsın, kabul ya da reddersin. 

"Barış iklimi olması kötü bir şey mi?"

"Hür fikrini beyan edeceğin oy vereceğin yer genel kurul. Eğer genel kurula gelmezsen nerede konuşacağız? Ben beğenmedim, o yüzden genel kurula gelmedim diyenler.. Bazen kendi değerlerimizden kopma noktasına geliyoruz. Sevgi, barış iklimini getirelim dediğim zaman son derece samimiyim. Niye ironik bir şekilde eleştiriliyor. Barış iklimi olması kötü bir şey mi? Siz genel kurula gelmemekle artık yapacağınız yorumların bir yararı yok. Divan kurulu istişare kuruldur."

"6750 dolarlık eleştiriyi doğru buluyorum"

Özellikle Mecidiyeköy'deki 6750 dolarlık eleştiriyi doğru buluyorum. Ama bu bizim tespitimiz değil. Quasar'ın yabancılarına satışını yapan tecrübeli bir firma ihaleyle aldı. Onların dediği bu. Metrekaresi 8000 bin dolara kadar satılabilir. Eğer satamazlarsa kârından feragat etmek zorunda. Mecidiyeköy'deki proje son derece yapılması gereken bir şey. Bugün sizlerden beklediğimiz gayrimenkullerin değerlendirilmesi için bize destek verin. Gayrımenkullerin satışına karşıyım demek genel kurulun iradesine karşı gelmektir. Mecidiyeköy'de 14 bin metrekare var.

"Size verdiğimiz sözleri bir borç kabul ediyoruz"

5 aydan beri yönetimindeyiz. Gayrimenkulden yetkiyi daha sonra aldık. Dolu dolu işlere sarılmamız 5 aydan çok daha az. Size seçim öncesi verdiğimiz sözlerini yerine getirmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyoruz. Size verdiğimiz sözleri bir borç kabul ediyoruz. Bunların hepsini yapıyoruz. Bu benim ikinci dönemim başkanlığında. Mahçup olmamak için son derece azimli bir şekilde çalışıyoruz. Kemerburgaz'da zemin etüdü yapılmadan ne bir proje yapılabilir, ne de ruhsat alınabilir. Çok önemli bir süreci yönetmeye çalışıyoruz. 

"Galatasaray'daki gibi hiçbir tesis yok"

Bu çalışmalar zaman alıyor. Aralıksız götürüyoruz. Bu projeler iki seneye sığmaz. Tüzükte değişiklik yapacaktık, toplanamadığımız için bunu yapamadık. İki sene seçilen bir yönetim projeleri güzelse genel kurulu ikna etmişse bir kez daha seçilebilir. Florya o gün büyük özveriyle yapıldı. Geçmişte bunları yapanlara teşekkür etmem gerekirdi, unuttum. Ama 40 sene önce bu tesis yapılmış üstüne bir tuğla konmaz mı? Merak ediyorsanız gidin bakın. Benim eleştirim, bizim yönetimimizde dahil bu konuya ilgi duyulmaması. 50 takımın tesislerini gezin. Galatasaray'daki gibi hiçbir tesis yok. Benim çabam buna. Galatasaray'a yakışan bir tesis istiyorsak Kemerburgaz projesinin arkasında durulması gerek. O yüzden desteğiniz bizim için önemli."

Futbol harcamalarında çok dikkatli olunması gerekiyor. Geçen seneki bütçenin içindeyiz. Bütçe revize edilmiş daralmış bütçedeyiz. Geçen seneki bütçenin altındayız. Kurduğumuz takımın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Mücadelemize de devam ediyoruz."

"40 bin dönümlük arazinin satın alınmasıdır"

Seçim yarışı olabilir. Seçimden sonra yarışmaya devam edersek bu Galatasaray'ın hayrına olmaz. Kullanılan ifadelere dikkat etmekte fayda var. Bu gayrimenkul projeleri olmazsa olmazıdır. Galatasaray, bunu bitirmek ve sonucunu almak zorundadır. En önemli proje Florya'da bize ait olmayan 40 bin dönümlük arazinin satın alınmasıdır.

Orayı değerlendirerek 6-7 kâr elde edilmesi olduğunu kimse dile getirmiyor. Galatasaray'ın 25-30 senesini düzeltecek rakamlar elde etmeye çalışıyoruz. Bindirilmiş kıtalar lafı son derece yanlıştır. Burada herkes hürdür. Biz bugün 2 milyara yaklaşan dernek borcunu sportife ödemek üzere plan yapıyoruz. Son söz olarak biz seçimde yarışırız, ne olur seçimden sonra yarışmayı bırakalım. Seçimden sonra hedefler aynı. Onun adamı bunun adamı yok. Biz sizi temsilen kulübü yönetmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla ne olur bizi ve yaptığımız projeleri destekleyin." 

Senin için hazırladığımız haberler