Elektronik sütyen nedir? Meme kanserini önlüyor mu?

02.08.2020 - 17:23 | Son Güncellenme: 02.08.2020 - 17:23

Dünyaca ünlü bilim kadını ve bitmeyen kalp pilinin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis eden icadın müjdesini verdi. Peki Meme kanserini erken teşhis eden icat bulundu mu? Elektronik sütyen nedir? Canan Dağdeviren kimdir? İşte detaylar...

Daha önce bitmeyen kalp pilinin mucidi olan ünlü bilim kadını Canan Dağdeviren'den bir müjde daha geldi! Yaygın bir hastalık olan meme kanseri için güzel haber geldi. Canan Dağdeviren, meme kanserinin erkenden teşhis eden 'elektronik sütyen' icadını duyurdu. Elektronik sütyen nedir? Canan Dağdeviren kimdir? Detaylar haberimizde...

Bu sütyen sayesinde en ufak bir hücre bozulması dahi anında tespit edilecek.

Canan Dağdeviren kimdir?

1985 yılında İstanbul'da doğan bilim insanı Canan Dağdeviren, ABD'de yer alan Harvard Üniversitesi'nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk oldu. İcatlarıyla ABD'nin prestijli dergilerinden Forbes'un "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesine girmeyi başaran Dağdeviren, bunun yanı sıra, MIT (Massachusetts Institute of Technology) yayını Technology Review'ın her yıl açıkladığı '35 yaş altı Mucitler Listesi'ne de adını yazdırmayı başardı.

28 yaşındayken dedesini kalp yetmezliğinden kaybeden ve kendisini bilime adayarak yaptığı icatlar ile dikkat çeken Dr. Dağdeviren, Sivas Kongresi'nin 100'üncü yılı nedeniyle memleketi Sivas'ın İmranlı ilçesine geldi. İmranlı Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansa katıldı.  

Meme kanseri için 'elektronik sütyen'

Genelde bilim insanlarının hep doğadan esinlendiğini hatırlatan Dr. Canan Dağdeviren "Benim yaptığım projeler genelde aile fertlerim veya yakın arkadaşlarımın hastalıklarından esinlenerek yapılmış projelerdir. Şu an üzerinde çalıştığımız bir diğer projemiz olan elektronik sütyeni önümüzdeki yılın başında tamamlayacağımızı düşünüyorum. 5 yıl önce teyzemi 50 yaşındayken meme kanserinden kaybettik. Ona söz vermiştim. Meme kanserinde erken teşhis yapabilen bir platform yapıyoruz. Hasta olmamıza da gerek yok. Bilgi alabilmemiz açısından da bu proje çok önemli. Vücutla uyumlu, ince, kıvrımlı, esnek ve hassas bir teknolojiyi iç çamaşırımızın, vücudumuzun ve iç organlarımızın bir parçası haline getiriyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Senin için hazırladığımız haberler