Mehmet Büyükekşi'den eleştirilere yanıt: Bir hayali gerçekleştirdik

Orhan Gülek
07.11.2023 - 12:12 | Son Güncellenme: 07.11.2023 - 13:16

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, basın toplantısında MHK'nın yapısının değişeceğini açıkladı. Büyükekşi, yapılan eleştirilere yanıtın 2 gün sonra yazılı olarak verileceğini söyledi.

Mehmet Büyükekşi'den eleştirilere yanıt: Bir hayali gerçekleştirdik

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi açıklamalar yaptı. Büyükekşi, MHK'da yeni bir yapılanma sürecini başlattıklarını söyledi. Başkan, gündeme getirilen iddialara 2 gün sonra yazılı cevap vereceklerini kaydetti.

"Her 15 günde 1 yapacağız"

İlk olarak şeffaf, sorumlu ve açık iletişim anlayışıyla her 15 günde 1 kamuoyunu aydınlatacaklarını ifade eden büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:

"TFF olarak bir müddettir futbol ailemizin ortak sorunlarına kalıcı çözümler için önemli bir projeyi hayata geçirebilmek, problemlerin üstesinden gelebilmek adına yoğun mesai içindeyiz. Lakin son zamanlarda ortak problemlerimize yönelik olması gereken eleştirilerin dozu artıp, odağı ve üslubu değişince ve bu eleştiriler problemlere odaklı değil dedikodulara ve federasyonumuza yönelik olunca, bazı söylemlerin toplumumuzu vahim sonuçlara taşıma riskini görünce ilk günden bu yana söylediğimiz şeffaf, sorumlu ve açık iletişim anlayışıyla her 15 günde 1 yapacağız."

"2 gün sonra yazılı olarak paylaşacağız"

Yazılı olarak da açıklama yapacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Son dönemde kamuoyunu doğru ya da yanlış bilgilendirmelerle meşgul eden tüm soruların cevaplarını 2 gün sonra yazılı olarak paylaşacağız." dedi.

"MHK'da yeni yapılanma sürecini başlatıyoruz"

Hakem atamalarına değinen Büyükekşi, "Türk futbolunun marka değerini artırmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Kaos ortamının kimseye faydası yok. Bunların başında da hakem atamaları gelmektedir. Gündeme gelen ve talep edilen devrim niteliğinde bir adım atacağız. Avrupa'da uygulaması olan ve kulüplerin de süreçlerin önemli parçası olduğu MHK'da yeni yapılanma sürecini başlatıyoruz. Bu yapıda futbolun en önemli paydaşı olan kulüplerle iş birliği içinde olarak kulüplerin karar verme mekanizmalarına dahil olmasını istiyoruz." dedi.

"Teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz"

Yarı otomatik ofsayt sistemi devreye sokacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Bu yeni yapılanma başta hakem atamaları olmak üzere klasman kararları ve hakem performanslarıyla ilgili tartışmaları da sonlandıracaktır. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz yarı otomatik ofsayt sistemiyle hem teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz hem de maç sırasında kararların daha kısa sürede ve daha doğru şekilde verilmesini sağlayacağız." dedi.

"Şüphe olmasın"

Hakem performanslarını değerlendireceklerini vurgulayan Büyükekşi, "Hakem performanslarını hassasiyetle takip ediyoruz. Devre arasında MHK tarafından hakem klasmanları belirlenirken tüm performansların da değerlendirmeye alınacağından şüphe olmasın." dedi.

Hakemler için anket yapacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Her hafta 104 hakem ve gözlemciden oluşan anketleri de belirli aralıklarla kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Öte yandan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un, dün Yüksek Divan Kurulu'nda "anketler sızar diye korkuyorlar, bırakın sızsın" diye çağrıda bulunmuştu.

"Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor"

Dedikodulara göre değil kanıtlara göre konuşulması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sorumlulukların paylaşılacağı ve hepimizin ortak problemlerine birlikte çözümleme fırsatı sunacak bu projenin başarılı olması ancak birlikte hareket edersek mümkün. Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Dedikodulara göre değil kanıtlara göre konuşmamız gerekiyor. Birlikte neler başardığımızı hatırlayalım. Göreve geldiğimizde futbolda yapısal değişiklikler yapacağız demiştik. Futbol akademileri bunların en canlı örneği. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz. Antrenörleri eğitiyoruz. Evlatlarımızdan dünya yıldızları çıkarmayı hedefliyoruz. Milli takımlarımız için kaliteli ve yetenekli oyunculardan oluşan geniş bir havuz oluşturmak istiyoruz."

"En iyi hakemlerini yetiştirmek istiyoruz"

Hakem ve yeni hocaların yetişmesi için yoğun mesai harcadıklarını ifade eden Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:

"Nisan'dan bu yana eğitimlerimiz sürüyor. 220 hoca eğitim görüyor. Bu hocaların ücretlerinin tamamını TFF ödüyor. Şu anda Süper Lig'e akademi zorunluluğu getirdik. Her Süper Lig kulübünden 6-19 yaş arasına eğitim verecek toplam 11 hocayı 1 yıl boyunca yetiştireceğiz. 6 ay da maaşlarını TFF ödeyecek. Önümüzdeki yıl da 1. Lig'e akademi zorunluluğu getireceğiz. Hedefimiz Avrupa standartlarında 40 akademi kurabilmek.

Artık kulüplerimizin stopaj iadelerini altyapılarında kullanabilme kolaylığını getirdik. En büyük kıvılcım niyettir. Biz bu kıvılcımı tutuşturduk. Şimdi tüm bunları kısa zamanda hayata geçirmenin sevincini yaşıyoruz.
 
Diğer taraftan kurduğumuz hakem akademileri ile geleceğin en iyi hakemlerini yetiştirmek istiyoruz. Üst düzey hakem sayısını artırmak istiyoruz."

"200 bin çocuğa ulaşmış olacağız"

Yetenekli oyunculara ulaşmak için yeni proje başlattıklarını dile getiren Büyükekşi, "Futbolda tarih yazmak için Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliğine gittik. Futbol Gelişim Projesi protokolünü imzaladık. Bir çocuğun tam donanımlı bir futbolu olabilmesi için eğitimine 6-9 yaşları arasında başlanması gerekiyor. Sınıf öğretmenlerine ve beden eğitimi öğretmenlerine eğitim vereceğiz. 200 bin çocuğa ulaşmış olacağız." dedi.

"Hırvatistan’ı deplasmanda tarihinde ilk defa yendi"

A Milli Takım'ın durumuna da değinen Büyükekşi, "Şöyle kendi içimizde bir değerlendirme yapalım. Şu anda milli takımımız, Euro 2024 Eleme Grubu’nda oynadığı 7 maçta 5 galibiyet, 1 beraberlik aldı. Son 2 dünya kupasında ilk 3’e giren Hırvatistan’ı deplasmanda tarihinde ilk defa yendi. Konya’da Letonya ile karşılaşmasını 4 golle taçlandırdı ve Almanya’da düzenlenecek EURO 2024’e gitmeyi garantiledi. Tarihimizde ilk defa eleme gruplarından lider olarak çıkmak için son maçımıza, Galler’e gidiyoruz. Yine, milli takımımız son dönemdeki başarılı performansını dünya sıralamasına yansıttı." dedi.

"Hedefimiz, hak ettiğimiz yer olan A Ligi’ne girebilmek"

EURO 2024'e ayrı bir parantez açan Büyükekşi, "FIFA tarafından açıklanan Ekim ayı dünya sıralamasında 4 basamak yükselerek 38. sıraya çıktı. Aralık 2021'den bu yana en iyi derecesine ulaştı. Ekim 2019'dan sonra ilk kez 4 sıralık bir yükseliş kaydetti. 1498 puana ulaştı. Ekim ayı sıralamasının ilk 53 basamağında yer alan takımlar arasında en çok puan toplayan ülke oldu. Milli takımımız UEFA uluslar liginde ise, B Ligi’ne yükseldi. Hedefimiz, hak ettiğimiz yer olan A Ligi’ne girebilmek.

2 Aralık’ta Hamburg’da Avrupa Şampiyonası kuraları çekilecek. Heyecanlıyız. Tüm bu süreçlerin sonunda, 21 yıl önce çıktığımız dünya kupasına katılma hasretine de son vermek istiyoruz." dedi.

"Teknik direktörümüz şu anda Madrid’de"

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktöre Montella hakkında da konuşan Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada şunu da belirtmek isterim: Hırvatistan ve Letonya maçlarının kazanılmasında teknik direktörümüz Vincenzo Montella’nın önemli bir rolü oldu. Kısa sürede millilerimizle yakın bir bağ kurdu. Ortaya koyduğu futbol anlayışı da eklendiğinde üst üste kazandığımız maçlarla sonuçlandı. Teknik direktörümüz şu anda Madrid’de. Oradaki Milli Takım oyuncularımız Arda ve Çağlar’la görüşecek. Maçlarını takip edecek. Teknik direktörümüzün oyuncularımızla bu samimiyet ve yakınlıkta olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz." 

"5'er şehri belirleyeceğiz"

Türkiye'nin EURO 2032'ye ev sahipliği yapacak olmasına da değinen Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye 2008’den bu yana Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için büyük bir uğraş verdi. Bu yıl, EURO 2032’yi İtalya ile ortaklaşa düzenleme yetkisini aldık. Bize nasip oldu. Bir hayali gerçekleştirdik. Döktüğümüz tere, verdiğimiz emeklere değdi. Tarihimizde ilk kez dünyanın, en büyük spor organizasyonlarından Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacağız. Bunu cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirmek bizim için ayrı gurur kaynağı oldu.
Modern statlarımız, güçlü altyapımız, ulaşım ağımız, konaklama çeşitliliğimizle Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemeye her anlamda hazır durumdayız. Eşsiz doğamız, köklü ve zengin tarihimiz ve halkımızın futbola olan sevgi ve ilgisiyle bu şampiyonayı başarıyla gerçekleştireceğiz.

Euro 2032’ye ev sahipliği yapmak ülkemize sportif açıdan büyük katkılar yapacak. Ama aynı zamanda ekonomik ve kültürel olarak da büyük kazanımlar sağlayacak. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacak. 2026’ya kadar ev sahibi ülkelerde aday şehirler kesinleştirilecek. Eleme grubu ve final turnuvası kuralarının nerede düzenleneceği belirlenecek. Açılış ve final maçlarının nerede oynanacağı karara bağlanacak.

İki ülke federasyonları olarak yapacağımız toplantıların ardından maçların ülkelerimizde oynanacağı 5'er şehri belirleyeceğiz.
İki ülkeden toplam 20 aday stadın 10 tanesi, UEFA tarafından 2026 Ekim'e kadar açıklanacak. 2032 Avrupa Şampiyonası için geçtiğimiz hafta aldığımız kararla ilgili 5 bakanlığımızla birlikte ortak bir koordinasyon kurulu oluşturuyoruz. 2032 şimdiden ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

Senin için hazırladığımız haberler