Euro 2020 ertelenecek mi, iptal mi edilecek?

16.03.2020 - 10:43 | Son Güncellenme: 16.03.2020 - 10:47

Türkiye'nin de doğrudan katılım hakkı elde ettiği ve 12 Haziran 12 Temmuz arasında 12 ülkede oynanması planlanan Euro 2020, ne yazık ki Koronavirüs duvarına çarpmış durumda. Ortaya çıkan tablo, turnuvanın artık zamanında hele 12 ülkede birden yapılmasının ihtimal dışı olduğunu çok net olarak ortaya koyuyor.

Euro 2020 ertelenecek mi, iptal mi edilecek?

UEFA, başta Euro 2020 olmak üzere kendi turnuvalarının ve liglerin nasıl bitirilebileceği konusunda üye 55 ülke federasyonlarını telekonferans yoluyla yapılacak olan bir toplantıya çağırdı. Toplantıda UEFA'nın öncelikle üye ülkelere Euro 2020 ile ilgili düşünceleri sorulacak ve kendilerine iki alternatif sunulacak.

İlk alternatif: Euro 2020'nin 2021 yazında oynanması.

Hüseyin Özkök / Analiz

Bu alternatifin önündeki en büyük engel FIFA. Çünkü gelecek yaz Başkan Infantino'nun uzun süren büyük uğraşlar sonunda kabul ettirdiği ve kulüp başına 50 Milyon Dolar katılım parasının kesin olduğu 24 takımlı Kulüpler Dünya Şampiyonası başlangıç tarihi tam belli olmasa da Haziran ve Temmuz aylarında Çin'de oynanacak. Şampiyonaya Avrupa'dan 8 kulüp katılacak. Ancak UEFA'nın Infantino'yu değişikliğe razı etmek için 12 takım göndermeyi teklif edeceği böylece gelir arttırıcı bu hamle ile Infantino'nun değişikliğe razı olabileceği de konuşuluyor.

İkinci alternatif: Euro 2020'nin Sonbahar veya Kış aylarında oynanması.

Bu alternatifi UEFA, FIFA'nın 2021 teklifini kabul etmemesi ihtimaline karşı cepte tutuyor. Ancak kış aylarında özellikle hem Avrupa'da hem Rusya ve Azerbaycan'da çok sert kış şartları mevcut. Kış aylarındaki bir turnuvanın aşırı soğuğun ve özellikle de Koronavirüs sonrasına denk gelmesi nedeniyle taraftarlardan yoğun rağbet görmesi çok zor. Bu da UEFA'nın tribünlerde ve sponsorlar için şehirlerde kurduğu Fan Zone'larda önemli gelir kaybına yol açabilir.

BİR İHTİMAL DAHA VAR

Burada benim aklıma bir ihtimal daha geliyor. UEFA'nın bu Avrupa Şampiyonası'nı tamamen yok sayarak iptal etmesi. Tarihte savaş nedeniyle yapılamayan önemli turnuvalar mevcut. Koronavirüse karşı sürdürülen bu savaş da onlardan biri olur ve yapılamayan turnuva olarak tarihteki yerini alır bu da dünyanın sonu olmaz düşüncesini taşıyorum.

Çünkü;

Bütün ülkelerde birinci öncelik liglerin ve kupaların bitirilmesi. Çünkü ligler ve ülke kupaları futbolun temelini oluşturuyor. Diğer bütün turnuvalar liglere bağlı olarak liglerin sonucuna göre oluşturulan turnuvalar. UEFA ve FIFA'nın düzenlediği turnuvalar da liglerden gelen oyuncuların oluşturdukları milli takımlarla oynanıyor. Onların kendi liginde oynayamadığı bir ortamda şampiyona düzenlenmesi düşünülemez. Yani bu bağlamda Avrupa Şampiyonası öncelik sırasında gerilerde.
UEFA açısından ilk yapılacak şey Euro 2020'nin kesinlikle ne zaman yapılacağının kararını vermek olacaktır. Ancak Bu alternatiflerin içinde bana göre kesinlikle Euro 2020'nin tamamen üzerinin çizilmesi ihtimalinin de olması gerektiğini düşünüyorum.

Diğer yandan yapılacak bir diğer şey Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi'nin nasıl ve ne zaman bitirilebileceğinin kararını vererek bununla ilgili sürecin getirebileceklerine göre alternatif planlar belirlemek.

UEFA kulislerinde Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi için finallerin oynanacağı iki şehir İstanbul ve Gdansk'da Final Four düzenlenebileceği fikri üzerinde konuşuluyor. Buna göre yarı finale kalan dört takım çekilecek kura ile eşleşecek ve oynayacakları tek maç sonrası kazananların oynayacağı final maçıyla iki turnuva bitirilecek. Böylece tek şehirde beş yerine üç maçla riskler azaltılmış olacak.

ÜLKE LİGLERİ NE OLACAK?

Ülke ligleri ve Avrupa kupaları eğer en geç 2 Mayısta tekrar başlayabilirse, 30 Hazirana kadar yoğun bir maç programıyla bitirebilmek mümkün gözüküyor. Bu dönemde yapılacak şey haftada ikişer maç oynayarak arayı kapatmaya çalışmak. Ancak eğer futbola verilen ara daha da uzarsa federasyonların ve lig yönetimlerinin ligi başka formatlara büründürerek bitirmesi gerekebilir. En kötü senaryo ise ligleri olduğu gibi sonlandırarak oynanmamış saymak.

TFF NE YAPMALI?

Türkiye Futbol Federasyonu özellikle vaka sayısının giderek arttığı bir ortamda diğer ligler gibi en azından 3 Nisana kadar ara vermeli. Bu ara ile birlikte 3 Nisanda devam edilecekmiş gibi bir senaryo veya aranın uzaması ve belki 1 ay daha beklenmesi ihtimaline göre bir senaryo ya da daha da uzaması durumunda diğer senaryolar ne olmalı onları belirlemeli.

Bu bağlamda en azından Türkiye Kupası Finali Şampiyonlar Ligi Finalinin durumuna göre daha ileri bir tarihe ötelenebilir. TFF 1. Lig ve diğer liglerin Play-off maçları kaldırılıp takımları doğrudan üst lige çıkartma kararı alınabilir. Böylece o maçlar da devreden çıkartılmış olur.

Senin için hazırladığımız haberler