Fatih Terim: Futbol Dersi 101!

İsa Kethüda
09.05.2021 - 14:14 | Son Güncellenme: 09.05.2021 - 14:20

Belki de kariyerinde en çok eleştirildiği sezonu geçiren Fatih Terim, yılın finalinde yine futbol dersi verdi. Tecrübeli teknik adam Beşiktaş maçının yıldızı olurken, kendisini de takımı da derbiye çok özel hazırladı.

Fatih Terim: Futbol Dersi 101!

Burhan Can TERZİ - AJANSSPOR


Tarihin en ilginç sezonlarından birine sahne olan Süper Lig'de, bitime iki maç kala Galatasaray'ın, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile şampiyonluk yarışı devam ediyor. Sarı-kırmızılılar lider Beşiktaş'ı devirerek rakibiyle arasındaki puan farkını 3'e indirdi. Ama maç öncesi Beşiktaş'ın Türk Telekom Stadyumu'nda şampiyonluk kutlama ihtimali daha çok konuşuluyordu.

Terim'in tevazusu anlaşılmayınca...


Aslında bu ihtimal geçen haftadan beri konuşulmaya başlamıştı. Hatta Fatih Terim'e de bu durum sorulmuş başarılı teknik adam da "Kazanırsak devam ederiz, diğer şekilde ise rakibimizi oyuncularımızla, teknik heyetimizle başarılarından dolayı tebrik ederiz. Tercihimiz tabii diğer türlüsü. Bunun için de hafta sonuna en iyi şekilde hazırlanacağız. Rakibimiz çok güvenli ve de puan olarak kredisi puan olan bir takım. Vazgeçmeden devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

Galatasaray vazgeçmez


Fatih Terim'in centilmenlik göstergesi olan bu sözleri takdir görmediği gibi manipüle edilmeye çalışıldı. Tecrübeli hoca hafta boyunca tüm takıma "Biz asla vazgeçmedik. Galatasaray vazgeçmez" diye seslendi. Üzerine Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin "Terim tabii ki alkışlayacak, ne yapacak" şeklindeki sözleri Florya'yı daha da kenetlendirdi, daha da motive etti.

Rakibin gücünü kendisine karşı kullanma


Hafta içi derbinin şifreleri üzerinde çalışan Fatih Terim ve kurmayları, Wing Tsun prensiplerinde de yer alan "Rakibin gücünü rakibe kullan" mottosu üzerinde de durdu. Ve bu doğrultuda Beşiktaş'ın en güçlü bölgesi olan Rossier ile Ghezzal'ın oluşturduğu sağ kanadını kendi avantajına çevirdi. Rossier'in bindermeler yapıp ortalarıyla tehlike oluşturacağının farkında olan Fatih Terim, Beşiktaş'ın sağ bekine özel takip yaptırıp merkez savunmada kazanılan ribaundlarla hücuma hızlı çıkışı sağladı. Rossier'in 3 ortası da isabet bulmadı. Fransız futbolcunun rakip sahadaki pas isabeti yüzde 53'te kaldı. Ghezzal da 8 ortasında sadece 1 isabet buldu.

Merkezde 5'e 2


Fatih Terim, kenar bekler Saracchi ve Yedlin ile birinci bölgeden ikinci bölgeye geçişi genişletirken, Onyekuru ve Babel merkeze kat etti. Lljajic, Gökhan Töre ve Larin'in birbirine yaklaşıp üçgenleşmesine izin veren Cimbom merkezde Taylan Antalyalı, Gedson Fernandes, Emre Akbaba, Onyekuru, Babel iİe Atiba ve Josef'e sayısal üstünlük sağladı. Galatasaraylı futbolcular pas seçeneğini maçın her anında alternatifli şekilde oluşturmaya çalıştı. Bu da Galatasaray'a oyun kurmasında ve hücuma geçişte büyük avantaj sağladı.

Taktik ve motivasyon


Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, motivasyonun ancak birçok unsur bir araya geldikten sonra etkili olacağını söyler. Tek başına motivasyonun bir işe yaramayacağını ifade eder. Hafta boyunca Beşiktaş'ın tüm hamle olasılıklarını çalışan güçlü ve zayıf yönlerini iyi analiz eden Terim, üzerine motivasyonu da ekleyince, Babel ve Falcao gibi isimleri daha 20'lik genç gibi karşı pres yaptırtıtmayı başardı. İşte Terim farkı, işte Terim'in futbol dersi.

Senin için hazırladığımız haberler