Fenerbahçe, Bankalar Birliği ile anlaştı mı?

07.08.2020 - 12:18 | Son Güncellenme: 07.08.2020 - 17:08

Dün transferde 4 yıldız ismi duyurarak, adeta kasırga etkisi yaratan Fenerbahçe, limiti sorununu nasıl aşacak? 178 milyon lira limiti bulunan Fenerbahçe'nin yeni transferlerle bütçeyi aşıp aşamayacağı soruluyordu. Fenerbahçe sorunu aşmak için sonunda Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan borç yapılandırması anlaşmasını Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor gibi kabul mü etti?

Fenerbahçe, Bankalar Birliği ile anlaştı mı?

Ceyhun KUBURLU-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) açıkladığı Takım Harcama Limitleri sonrası sadece 178 milyon lira harcama bütçesi verilen Fenerbahçe'nin üst üste 5 transferi resmen duyurması sonrası, ekonomi ve futbol kulislerinde "Fenerbahçe Türkiye Bankalar Birliği ile anlaştı" iddialarına neden oldu.

Önceki gün teknik direktör Erol Bulut'u, dün de Mert Hakan Yandaş, Filip Novak, Gökhan Gönül ve Caner Erkin'i üst üste açıklayarak, transfer sezonuna kasırga gibi giren Sarı lacivertliler için "Peki limit sorunu ne olacak" sorusu ortaya atıldı. 

Bu soruya yanıt olarak da "Fenerbahçe de Türkiye Bankalar Birliği ile borç yapılandırması konusunda anlaşma yapmak üzere uzlaştı. Başka türlü bir çıkış zor" iddialarının ortaya atılmasına sebep oldu.

Fenerbahçe 10 yıllık istiyor

Konuya ilişkin iddiaları Fenerbahçe Kulübü'ne de ilettik ancak teyit edilmedi. Bu konuda aldığımız bilgi şu şekilde: "Şu anda böyle bir durum yok. Fenerbahçe'nin, bu haliyle yapılandırma anlaşmasına girmesi çok zor."

Evet ilk günden bu yana Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'un Bankalar Birliği ile imzaladığı borç yapılandırma anlaşmasının sürdürülebilir olmadığını ve özellikle 5. yılda kulüplerin bunun altından kalkmasının zor olduğunu söylüyor. Zira 5. yıldaki kredi ana para ödemesi 500-600 milyon liraları bulabiliyor.

Gelecekte rakipleri zorlanacak

Söz konusu anlaşmaya göre kulüpler, diğer bankalara olan borçlarını birliğin oluşturduğu konsorsiyumda topluyor ve 2 yıl kredi ana para ödemesi yapmıyor. 3. yıldan itibarense hem kredi ana para borç ödemesi hem de faiz ödemesini birlikte yapmaya başlıyor.

Anlaşmanın özellikle 4. ve 5. yıllarında yüksek ödemeler bulunuyor. Hatta bu dönemlerde anlaşmayı imzalayan diğer üç kulübün Takım Harcama Limiti'nin pozitif çıkmasının mümkün olmayacağı öngörülüyor.

İmzalarsa limiti ne olur?

Peki her şeye rağmen bugünkü mevcut haliye Fenerbahçe de anlaşmayı imzalarsa ne olur? İki yıl borç ana para ödemesi ötelenecek olan Fenerbahçe'nin Takım Harcama Limiti yeni sezon için 350 milyon liraya çıkacak. Buna bir de oyuncu satışı, yeni reklam ve sponsorluk geliri eklendiğinde Fenerbahçe'nin limiti 400 milyon lira bandına çıkabilir. Hatta kulüp yüzde 5 limit aşımını da (sadece ihtar cezası veriliyor çünkü) göze alarak bu limiti daha da yükseltebilir. 

Bu durumda Fenerbahçe en çok Takım Harcama Limiti'ne sahip 2'nci takım konumuna gelebilir. Galatasaray'ın harcama limiti 493 milyon lira. Beşiktaş ise yaklaşık 300 milyon liralık limite sahip.

Senin için hazırladığımız haberler