Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: "İçiniz rahat olsun. Kulübünüz emin ellerde"

16.01.2019 - 20:13 | Son Güncellenme: 16.01.2019 - 23:13

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: "İçiniz rahat olsun. Kulübünüz emin ellerde"

Spor Toto Süper Lig ekibi Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, FB TV'de yayınlanan "Camiaya Sesleniş" programında yer alıyor. Ali Koç'un Fenerbahçe'de transfer gelişmelerini, göreve yeni başlayan Ersun Yanal ve teknik heyet değerlendirmesini, Volkan Demirel, Nabil Dirar, Aatif Chahechouhe'un affedilmesini, Volkan Ballı'nın tekrar sarı-lacivertli kulübe geri dönüşünü, Fenerbahçe'nin mali ve ekonomik yapısını, Bankalar Birliği'nin yapılandırma çalışmasını, basketbol, voleybol gibi amatör branşlarda gelişmelerden bahsetmesi bekleniyor.

Ali Koç'un tüm açıklamalarını  Ajansspor.com anlık olarak paylaşacak.

FB TV CANLI YAYIN

Tüm Türkiye'nin ve Fenerbahçe'nin yeni yılını kutlarım. Kulübümüzün Youtube kanalını daha aktif kullanacağız. Gözümdeki rahatsızlık nedeniyle programımızda bir günlük gecikme oldu. Özür dilerim. Halk arasında arpacık dediğimiz rahatsızlık. Camiaya Sesleniş programı için bir zaman belirlemedik fakat 1-2 ay arayla yapacağımızı söylemiştim.

Fenerbahçe’nin durumunu pek bilmiyorduk. Gelince gördük ama bazıları bilmiyor muydunuz diyor. İşin içine girince farklı daha detaylı gördük. Şike Kumpas Davası süreci çok uzadı. Bu işin bu kadar uzamasına anlam vermekte zorlanıyorum. Başka bir şey de diyemem. Hukuka güvenmek zorundayız. Bize bunu yaşatanlara karşı bu camia dimdik ayakta durdu, yine durmaya devam edecektir. Bugün atıp tutmak kolay o dönemde dimdik ayakta durmak zordu. Her zaman dimdik ayakta dururuz. Gücümüz yettiğince de sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.

Kötü niyetli insanlar var. Bazı kelimeleri cımbızla çekip algı yaratıyorlar. Beni FETÖ’cü diye şikayet etmişlerdi. Pek şaşırmadım bu kötü niyete. Alper bey'in anlatmak istediği, bu dava usulen bozulursa moralinizi bozmayın, bunun bir önemi yoktur. Bunu anlatmaya çalıştı Alper bey. Bizim daha önce de usülen davamız bozuldu. Önemli olan esastan ne olacağıdır. Bizim yönetimimizin duruşu nettir. Gemiyi yürütebilmek ve yükümlülükleri yerine getirebilmek için ciddi bir mali kaynak yarattık. Taraftarımız da çok destek oldu. İlk 7 ayda ihtiyacımız olan kaynakları yaratma konusunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

 Futbolda başarısız olduk diyebiliriz. Biz teknik direktör için kriterler belirledik ve bu kriterlere Cocu uyuyordu. Dönüp bakınca bu kararın kesin hatalı olduğunu görüyoruz çünkü Hollandalı hocaların Avrupa ve Türkiye'deki başarılarını daha iyi sorgulayabilmeliydik. Cocu, ileride büyük bir takımda, büyük bir kariyer yapacak. Temmuz ayında Barcelona başkanı Cocu için beni tebrik etmişti, 'bizim de adaylarımızdandı' demişti.

Neden Phillip Cocu'yu seçtik? Kriterlerimiz 40-50 yaş arası, kariyerinde yeni adım atmaya hazır, A takımda gençlere şans vermiş, kariyerinin başında altyapı hocalığı yapmış ve vereceğimiz bütçeleri kabul edebilecek bir teknik adamdı. Ersun Yanal konusunda da çok eleştirildik. Ersun Yanal'ı iyi ki göreve getirmişiz. İkinci yarıda iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Volkan Ballı'yı göreve getirdik. Samandıra'ya olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Diğer taraftan yöneticimiz Selahattin Baki'yi de bu işler için atadık. Kendisi tribüncüdür, tribünden gelmektedir. Comolli gönderiliyor haberleri çıktı, hayır, sadece görev dağılımı oldu.

Comolli'nin görevine son verilme, görevlerini azaltma gibi bir durum söz konusu değil. Kendisinin manevra alanı artmıştır çünkü yükünü hafiflettik. Taraftarlarımız transfer bombaları bekliyorlar. Biz bu akşam sadece ipuçları verebileceğiz. Yaptığımız yatırımların meyvesini alamadık.

 

Yiğithan umarım bol bol oynar ve bir gün Fenerbahçe'ye geri döner. Aatif'ı affettik. Fakat kendisi için birkaç kulüple görüşme halindeyiz. Şener Özbayraklı'yı ne Beşiktaş'a ne de bir başka takıma göndermemiz gündemde değil. Skrtel da takımda kalacak.

Sadık'ı istememin en önemli sebebi. Çok iyi karakter ve doğuştan Fenerbahçeli. Karı - koca çok iyi Fenerbahçeli. En iyi iş bitmiş bir iştir. İmzalar atılmadan bir şey demeyelim. Hocamızla mutabık halindeyiz. Jailson'dan memnun hocamız. Tolga Ciğerci 2 ay sonra sahalara dönebilecek. Bu sakatlık durumunda ya sahalara dönecek ya da futbolu bırakacak. Tolga'nın eski takımına çok katkısı vardı. Şu halinde bile aktif futbolculardan daha çok idman yapıyor. Havuz içinde çok idman yapıyor.

Ortalama yaşın 24-25 olması. Hedefimizde bir gram değişiklik olmamıştır. Bu transfer döneminde 30-31 yaşında oyuncu da alabiliriz. Fakat Barış, Ferdi son olarak da Sadık bunun göstergesidir. 2018/19 sezonu bugüne kadar altyapıdan 10 oyuncu ile sözleşme imzaladık. Hem mecburen hem de tercihen Fenerbahçe ve Türk futbolu bunu yapıyor. Fenerbahçe her zaman cazibe merkezi olmuştur. Bunu sadece Türkiye'deki oyuncular için değil, yurt dışında yaşayan Türk oyuncular için de düşünmek lazım.

Ara transfer döneminde transfer yapmak zordur. Alternatiflerimiz oluyor. Kadro dışı kalan oyuncularımızın belli nedenlerden kadro dışı kalması söz konusuydu. Ersun Hocamıza sorduk. 'Hocam durum budur' dedik. Ozan'ın Alanya'ya gitmesinin uygun olacağını, diğer arkadaşları da kampta görmek istediğini ifade etti. Volkan konusunda nasıl kadroya gireceğini adım adım ifade ettim. Kendisi tarafından adım atılmamıştır.  Kendisini çok sevdiğini ifade ettim.

Söz konusu Fenerbahçe'nin menfaatleriyse bizde inatlaşma asla olmaz. Ben, Volkan'ın geri dönmesi için neler yapması gerektiğini tek tek söylemiştim. Ama Volkan ilk başlarda bir hamle yapmadı ya da o mesajı almadı. Ersun Hoca geldikten sonra ise takıma dönmek istediğini söyledi, gerekli hamleleri yaptı. Volkan'a "Özür dilemek istiyorsan çık özür dile" dedik. Yazılı bir şey yazarsan pek samimi gözükmeyebilir dedik. Bir açıklama yapacağını da biz açıklamadık, kendi açıkladı. O açıklamaya göre takımda kalmayabilirdi de.

Volkan yarın muhtemelen oynayacaktır. Dirar'a, Volkan'a ve Aatif'a hoş geldin diyorum. Aatif'ın da en kısa zamanda Çaykur Rizespor'la anlaşmasını temenni ediyorum. Volkan açıklamasını antrenman sahasında yapmak istedi ama hava şartlarından dolayı kantine alındı. Bunu da polemiğe çevirdiler. Bizim istediğimiz yerde yapsaydı da, tiyatro yapıyorlar diyeceklerdi. 

Üzülerek ve utanarak söylüyorum ki Fenerbahçe altyapısının tesisleri yeterli değil. Bu konuda devletten bize bir arazi tahsis etmesini istedik. Bu yeni tesislerin maliyetini asla kulübe yüklemeden ben ve iş adamları üstlenecek. Pilot takımı meselesi: Gelecek sene U-21 Ligi yok, kaldırıldı. Bunun yerine ikame edecek bir çözüm üretilmeli. Üst lige çıkmamak şartıyla bizim gibi takımlara alt liglerden takım sahiplenme hakkı verilmeli. Balkanlar, Almanya ve Portekiz’de pilot takım almak istiyoruz. Fenerbahçe Beko Basketbol Takımı, Türkiye'nin gururudur. Fenerbahçe Beko, dünyanın en fazla etkileşim alan ikinci Twitter hesabına sahip

Obradovic'in bir başka takıma gitmesi gündemde değil. Gelecek sezonda bizimle birlikte. Basketbolda çok iyi seyircimiz var. İşler iyi giderken müthiş destek veriyorlar, işler kötü giderken de itici güç olmamız lazım. Biraz daha rica ediyorum. Takımımız kötü giderken de aynı desteği verelim. Müthiş bir atmosfer oluyor.

Geçen sezon Doğuş sponsorluğunda 11 milyon Euro açığımız varken, bu sezon 15 milyon Euro açığımız var. Sayın Obradovic bizimle devam ettiği sürece, bu bütçeleri o veya bu şekilde sağlayacağız. Büyük konuşmamak lazım ama devam ettirmek için çalışıyoruz. 

Fenerbahçe olarak Türkiye Bankalar Birliği'nin projesini destekliyoruz. Gelirlerin giderlerden fazla olması lazım ki bu krediler ödenebilsin. Bu projeyi oksijen olarak görmeyelim. Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettim. Tesadüfen bu proje sonrasında açıklandı. Kulübümüz son 10 yılda devletimize 1 milyar TL'ye yakın vergi verdi.

Bu sözüm de farklı yerlere çekildi. 31 Ocak'ta toplantımız var.  Diğer kulüpler gibi Fenerbahçe de denk bütçe kurallarına uymadığı için UEFA ile FFP konusunda bir uzlaşmaya gitmek zorunda kalmıştı. FFP uzlaşmasının 2 ayağı var. Alabildiğin kadar satabilme biri. 4 yıllık anlaşma sonunda 30 milyon Euro zarar hakkın var. Geçen sezon sonunda ise 90 milyon Euro zararımız var. Bizim buna uymamız için +60 kar yapmamız lazım. Size verilen limiti aştınız zaman oyuncu transfer etseniz bile Avrupa'da oynatamıyorsunuz. 31 Ocak'ta şartlar netleşecek.

Bundan sonraki gelişmelerden sonra her şey netleşecek. 'Kimsenin elinde sihirli değnek yok' dedik. 'Bu bir Kurtuluş Savaşı kitlesel harekete dönüşmeli' dedik. Mart ayından sonra önümüzü göremiyoruz. Her ay açığımız 75-100 milyon TL. Bu yükün altından camiamızın desteği olmadan kalkamayız. Fenerbahçe'nin ihtiyacı olan kaynaklar için arayış içindeyiz.

El ele omuz omuza camiamızı bu yükün altından çıkaracağız. İnşallah hayallerimiz bir nebze gerçekleşir. Fitne - fesat bu konuları bazıları işliyor. Görüş ayrılıkları olabilir. Kavga etmişiz vb söylemler hayal ürünüdür. Çoğu zaman kandırılıyoruz. İki yönetici kavga etti diye bir spor muhabiri bunu işledi. İşleri güçleri yalan dolan... İnsanlar uyanık olsunlar diye söylüyorum. Bu insanlar değişmeyecekler. 

Bir kanal Cocu'yla röportaj yapmış gibi gösterdiler. Cocu'nun görüntüsünü paylaşıyorlar. Hayali röportajda güzel cevaplarda vermiş. Cocu'yla konuştum. 'Güzel konuşmuşsun' dedim. O da 'ben kimseyle röportaj yapmadım. Bir adam geldi yanıma oturdu ve benle fotoğraf çektirdi' dedi. İşte spor medyasının geldiği son durum.

Benim için de bulunduğum ortamda siyasiler, bürokratlarla görüşmem kadar doğal bir durum yok. Bu görüşmeleri başka yere bağlamak yanlış. Tek kelimeyle art niyetlilik. Benim siyasetle uzaktan yakından ilişkim olmaz. Dilimde tüy bitti. Her türlü partiden her türlü görüşten insanlarla arkadaşlıklarımız var, muhatap oluyoruz.

Fenerbahçe'yi ne siyasete alet ederim ne de sokarım. Cumhurbaşkanımızı ziyaretimiz oldu. Cumhurbaşkanımızın spora katkısı önemli. Ben de kendisini ziyaret ettim. Kendisi de iyi bir Fenerbahçeli. Art niyetli zihniyete itibar edilmemesi lazım. Ciğeri beş para etmez adamların bizi yıldırması söz konusu olamaz.

Ben de bir taraftarım onlarla aynı şeyi hissediyorum. Taraftarın ne hissettiğini biliyorum. Taraftarken düşüncelerim yüksek seviyeydi, başkan olunca farklı oldu. İki kez acı olay yaşadık. Koray'ı kaybettik. Soner'in tribünden düşmesi. Bu iki olayda kenetlenme örneği yaşadık. Güzel günler yakında. Belki de Rabbimiz bizi test ediyor. Soner'in bugün ayakta olması mucize. Bugün şükürler olsun Soner ayakta. Soner bugün ayaktaysa LİV grubunu kutluyorum. Bir mucizeyi gerçekleştirdiniz. İyi ki Fenerbahçe'yiz.

Fenerium çok iyi gidiyor. Fenerium cirosu 130 milyon TL'ye ulaştı. Her türlü insanı sahte formalarla kandırıyorlar. Fenerium'un telefon satışı yoktur. Bu tip konularla karşılaştığınızda bizimle irtibata geçin.

Tarihimizde ilk defa sosyal sorumluluk odaklı sponsorluk yaptık. İlk yarı itibariyle geçen seneki taraftar cezaları kötü tezahürattan dolayı %70 azalmış. Taraftarımıza teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun. Bu hafta Bursaspor'la maç yapacağız. Biz deplasman biletlerini 65 TL yapmıştık, onlar da 65 TL yaptı. Bu tablolar güzel. Taraftarlarımıza tüm sosyal sorumluluk projelerindeki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Fenerbahçeliler içiniz rahat olsun. Üzülenler, sıkılanlar vardır. Bir iki hafta daha sıkıntılı geçebilir. Taşlar yerine oturuyor. Önümüzdeki sezon için tohumlarını yerine atıyoruz. Ben, kim ne derse desin bu sezon takımımızın da iyi olduğunu düşünüyorum. İçiniz rahat olsun. Kulübünüz emin ellerde. Biz burada sadece yolcuyuz, sizler hancısınız. Sizler bizim en büyük itici gücümüzsünüz. Mahcubuz. İşler kötü gitti diye yolumuzdan dönmüyoruz, panikleyerek karar almıyoruz. İçiniz rahat olsun.

İnternetteki eleştirilerin bir kısmı iyi niyetli, bir kısmı da kötü niyetli eleştiriler. Bu tip olaylar futbolda 30 yılda bir olur. Bu da bize denk geldi.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler