Fenerbahçe ve Beşiktaş Hükümet İstifa Tezahüratından Ceza Alacak Mı?

İsa Kethüda
28.02.2023 - 15:13 | Son Güncellenme: 28.02.2023 - 15:25

CAS Hakemi Emin Özkurt, taraftarları hükümeti istifaya çağıran Süper Lig ekibi Fenerbahçe ve Beşiktaş'a hukuken ceza verilemeyeceğini söyledi. İşte detaylar.

Fenerbahçe ve Beşiktaş Hükümet İstifa Tezahüratından Ceza Alacak Mı?

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının "Hükümet istifa" tezahüratları yapması, iki kulübe ceza gelip gelmeyeceği de tartışma konusu oldu. Gözler Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuku Kurulu'na çevrilmiş durumda. Konuya ilişkin olarak Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Hakemi Avukat Özkurt, DW'ye konuştu.

Anayasa'ya taraftar ifade özgürlüğünü kullandı

Özkurt, taraftarların tepkisinin ifade özgürlüne girdiğini vurgulayarak, "Gerek Türkiye'nin de tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesi gerekse de Anayasa'nın 26'ncı maddesi ifade özgürlüğünü koruma altına alıyor. Anayasamız, herkesin düşünce ve kanaatlerini tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğunu düzenlemektedir" dedi.

TFF'nin disipil talimatı ne diyor?

Anayasa'nın maçların seyircisiz oynanmasına engel olduğunu kaydeden Özkurt, spor hukuku açısından ise şu yorumu yaptı: "TFF Futbol Disiplin Talimatı'nın 31'inci maddesinde düzenlenen 'Seyircisiz Oynama' yaptırımı ancak; stadyumlarda düzen ve disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasına sebebiyet verecek 'Saha Olayları'; ırkçılık, etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren 'Çirkin ve Kötü Tezahürat'; ırk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen 'Ayrımcılık ve İdeolojik Propaganda'  hallerinde Disiplin Kurulu tarafın verilebiliyor" dedi.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe, Ganalı oyuncuyu kadrosuna kattı!
Habere Git

Ne Anayasa ne spor hukukuna göre suç

Özkurt, bu çerçevede Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının hükümeti istifaya davet etmesinin ne Anayasa ne de TFF talimatına göre 'seyircisiz oynama' cezasını gerektirecek bir eylem olmadığını söyledi. Özkurt, "Sonuç itibarıyla, tüm bu mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere seyircisiz oynama cezasından söz edebilmek için müsabakanın seyrine engel teşkil edecek saha olayları veya ırkçılık, etnik ve bölgesel ayrımcılık içeren tezahüratlar gerçekleşmiş olmalıdır. Bu saydığımız nedenlerin hiçbiri gerçekleşmediğinden müsabakaların seyircisiz oynanması yönünde bir ceza ve/veya TFF Yönetim Kurulu tarafından futbolun yönetimsel olarak alabileceği bir karar bulunmamaktadır" dedi.

FIFA'da TFF'ye soruştuma açılabilir

Emin Özkurt, Anayasa ve sportif talimatlara rağmen TFF veya kurullarının taraftarlarının hükümete yönelik tezahüratından dolayı Fenerbahçe ve Beşiktaş'a bir ceza vermesi halinde bunun federasyon için sıkıntı oluşturabileceğini söyledi. Özkurt, TFF'nin bağlı olduğu FIFA nezdinde de federasyon aleyhine ayrı bir soruşturma süreci başlatılabileceğine dikkat çekti.

Sevk olursa önceki PFDK karar verecek

TFF Hukuk Müşavirliği, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı taraftarlarının tezahüratları nedeniyle kabahatli bulursa Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edecek. Kurul da bu sevki ya dikkate alıp bir ceza öngörecek veya cezaya yer olmadığına hükmedecek. PFDK'dan bir ceza çıkarsa iki kulübün Tahkim Kurulu'na itiraz etme hakkı bulunuyor. 

İlgini Çekebilir
Galatasaray'da Fernando Muslera sevinci
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler