Türkiye'ye en çok puan kazandıran kim? Fenerbahçe ve Galatasaray farkı…

14.10.2022 - 14:49 | Son Güncellenme: 14.10.2022 - 15:02

Son 5 sezonda sadece 2 kez Avrupa’ya çıkma şansı yakalayan Fenerbahçe, katıldığı sezon sayısına göre Türkiye’ye en çok puan kazandıran takım oldu. Galatasaray ise toplamda bu konuda lider durumda.

Türkiye'ye en çok puan kazandıran kim? Fenerbahçe ve Galatasaray farkı…

AJANSSPOR HABER

Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde Fenerbahçe, Trabzonspor, Başakşehir ve Sivasspor dörtte dört yaparak Türkiye’yi UEFA sıralamasında ön sıralara taşıdı. Fenerbahçe ve Başakşehir gruptan çıkmayı garantilerken Trabzonspor ve Sivasspor umudunu son 2 haftaya taşıdı. Trabzonspor gurubunda ikinci, Sivasspor ise lider durumda bulunuyor. 

2023-24’te Şampiyonlar Ligi’nde bir takım

UEFA ülke puanı sıralaması ülkelerin son 5 sezonda elde ettiği puanlara göre belli oluyor. Ardı ardına gelen başarısız sonuçlardan sonra Türkiye geçtiğimiz sezonu 20. sırada tamamladı.  Gelecek sezon sadece bir takım Şampiyonlar Ligi’ne katılacak ve 1. eleme turundan mücadeleye başlayacak. 3 takım ise Konferans Ligi’nde oynayacak.  Türk takımları, mümkün olduğunca puan alarak en azından 15. sıraya yükselmek ve Şampiyonlar Ligi’ne iki takım sokmak istiyor. Tükiye bu sezon ise son 5 sezon puanı toplandığında 14. sırada yer alıyor.

Son 5 yılda hangi takım ne kadar puan kazandırdı?

Son 5 sezonda aralarında Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un da bulunduğu 10 farklı takım Avrupa kupalarında mücadele etti. Bu takımların Türkiye’ye kazandırdığı puanlar şöyle: 

Takım Adı Sezon Puan Bonus Puan
Galatasaray 4 Sezon 35.5   4
Başakşehir 4 Sezon 30.5 4
Fenerbahçe 2 Sezon 21.5 -
Beşiktaş 4 Sezon 17 4
Sivasspor 3 Sezon 12 -
Akhisarspor  1 Sezon 1 -
Trabzonspor  3 Sezon -
Yeni Malatyaspor 1 Sezon 2.5 -
Alanyaspor  1 Sezon 0.5 -

 

İlgini Çekebilir
UEFA'dan Fenerbahçe ve Trabzonspor'a ceza
Habere Git

* Avrupa kupalarında devam eden takımlar


4 puan bonus: Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak takımlara verilen performansa bağlı olmayan puan.

Fenerbahçe 2 kez katıldı, çok puan topladı

Son 5 yılda Fenerbahçe geçen ve bu sezon sezon Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandı. Geçen yıl elemeleri geçerek Avrupa Ligi’ne kalan Fenerbahçe, üçüncü olarak Konferans Ligi’nde mücadele etti. Sarı lacivertliler Slavia Prag’a iki maçta da 3-2 yenilerek Avrupa’ya veda etti. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra Avrupa Ligi elemelerini geçerek gruplara kalan Fenerbahçe Avrupa’da gelecek yılı görmeyi garantiledi. Kanarya, Avrupa’da katıldığı sezon sayısına göre Türkiye’ye en çok puan kazandıran takım. Fenerbahçe, UEFA kulüpler sıralamasında 70. durumda. 

En çok puanı Galatasaray topladı

Bu sezon dışında 4 kez Avrupa Kupaları’na katılan Galatasaray  ise toplamda Türkiye’ye en çok puan kazandıran takım oldu. Sarı kırmızılılar, geçen sezon Avrupa Ligi gruplarından birinci olarak çıkmayı başarmış ve son 16 turunda Barcelona’ya 0-0 ve 2-1’lik skorlarla turnuvaya veda etmişti. Galatasaray, UEFA kulüp sıralamasında 51. durumda. 

Başakşehir Galatasaray’ı geçebilir

35.5 puan toplayan Galatasaray’ı 30.5 puan ile takip eden Başakşehir, Konferans Ligi’nde gruptan çıkmayı başardı. Galatasaray gibi son 5 yılda 4 kez Türkiye’yi temsil eden Emre Belözoğlu yönetimindeki Başakşehir’in Avrupa’daki başarılarına devam ederse bu sezon toplanan toplam puanda Galatasaray’ı geçme ihtimali bulunuyor.  Başakşehir UEFA külüpler sıralamasında 57. durumda. 

Uefa ülke puanı sezon ortalaması

Takımların topladığı puanlar katıldığı sezona bölündüğünde ortaya çıkan tablo şöyle: 

Takım Adı Sezon Ortalaması
Fenerbahçe 10.75
Galatasaray 8.875
Başakşehir 7.625
Beşiktaş 4.25
Sivasspor 3
Trabzonspor 2.5
Konyaspor 2.5
Yeni Malatyaspor 2.5
Akhisarspor 1
Alanyaspor 0.5

 

Senin için hazırladığımız haberler