Fenerbahçe'den 1959 Öncesi Şampiyonlukları Açıklaması

Orhan Gülek
06.03.2023 - 18:29 | Son Güncellenme: 06.03.2023 - 18:45

Fenerbahçe, 1959 öncesi kazandıkları şampiyonlukların tescilini resmen talep edilmesinin üzerinden 2 yıl geçtiğini belirten açıklama yaptı. İşte detaylar

Fenerbahçe'den 1959 Öncesi Şampiyonlukları Açıklaması

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe, 2 yıl önce Türkiye Futbol Federasyonu'na 1959 öncesi kazandıkları şampiyonluklar ile ilgili taleplerine yönelik açıklama yaparak hatırlatma mesajı yayımladı.

"Hak arayışımızın üzerinden tam 2 yıl geçti"

Sarı-lacivertlilerin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugün, şanlı tarihimizin yazılmasında pay sahibi olan, alın teri döken tüm efsanelerimizin emeklerine sahip çıkmak için attığımız hak arayışı adımımızın üzerinden tam 2 yıl geçti.

"Bir kez daha ifade ediyoruz"

730 gün önce, 6 Mart 2021 tarihinde, 1959 yılı öncesinde kazandığımız ulusal şampiyonluklarımızın tescil edilerek Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarındaki şampiyonluklarımıza eklenmesi ile bundan doğan diğer taleplerimizin karşılanması için Türkiye Futbol Federasyonu’na yaptığımız başvurunun son derece önem arz ettiğini bir kez daha ifade ediyoruz.

"TFF'nin tarihi bir sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatıyoruz"

Kuruluş tarihi 1923 olan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bizzat ulusal statüde oynatılarak kazandığımız 9 şampiyonluğumuzun, Türk futbolu ve Cumhuriyet tarihine sahip çıkmak anlamına geldiğini, bu noktada Türkiye Futbol Federasyonu’nun tarihi bir sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatıyoruz. Kurumlarda süreklilik ve istikrar olması gerektiği gözetilerek bugün itibariyle TFF’ye görev ve sorumluluklarını son kez hatırlatmak üzere başvurumuzu yinelediğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyor; Her ne şartta olursa olsun haklı davamızın takipçisi olacağımızı ve hakkımızı aynı kararlılıkla sonuna kadar aramaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

"Tarihin gerçekleri asla ve asla yok sayılamaz"

İlgililer ve tüm kamuoyu bilmelidir ki; Bu konu kişisel yorum, görüş ve önyargılarla sona erdirilemez, asırlık tarihin gerçekleri asla ve asla yok sayılamaz."

Ne olmuştu?

Fenerbahçe Kulübü, söz konusu 9 şampiyonluğun Süper Lig şampiyonluğu statüsünde kabul edilmesi, ilgili şampiyonlukların mevcut sayıya dahil edilerek, Süper Lig şampiyonluk sayısının 28 olarak tescil edilmesi için Türkiye Futbol Federasyonuna (TFF) başvuruda bulunmuştu. Fenerbahçe Kulübü bu başvuruyu gerçekleştirirken; o zamanki tüzük, devlet belgeleri, TFF resmi sitesinin açıklamaları ile kayıtlarını ve Galatasaray Kulübü tarafından ortaya konulan birtakım belgeleri delil niteliğinde sundu.

TFF Tahkim Kurulu, son noktayı koyacak

TFF Talimatlarına göre; Fenerbahçe Kulübünün başvurusunu ilk olarak değerlendirecek olan TFF Yönetim Kuruludur. TFF Tahkim Kurulu Talimatı'nın 2/a maddesine göre ise TFF Yönetim Kurulu kararlarına karşı temyiz mercii TFF Tahkim Kuruludur. Bu nedenle, nihai kararın TFF Tahkim Kurulu tarafından verilmesi muhtemeldir.

Türkiye'de liglerin kısa tarihçesi

Fenerbahçe Kulübünün başvurusu incelenirken; hem hukuki, hem de tarihi açıdan değerlendirilmesi gerekmektedir. Tarihi açıdan yapılacak değerlendirmede, 1923’te itibaren günümüze ülkemizde oynanan futbol ligleri detaylı incelenmelidir.

1924 yılından itibaren, bölgesel liglerde oynayan ve liglerini şampiyon olarak tamamlayan takımların eleme usulüne göre Türkiye Şampiyonu olarak nitelendirilmesine karar verildi. 1937 yılında ise ilk deplasmanlı lig olan Milli Küme Ligi kuruldu ve bu lig 1950 yılına kadar devam etti. 1956 yılından itibaren ise Avrupa kupalarına atılacak takımı belirlemek için Ulusal Şampiyona düzenlendi. Süper Lig ile eşdeğer kabul edilebilecek profesyonel Milli Lig ise ilk kez 1959 senesinde kuruldu.

Senin için hazırladığımız haberler