Fenerbahçe'nin eylem planı! Yayıncı kuruluşa bu yüzden kızgınlar...

12.01.2021 - 08:30 | Son Güncellenme: 12.01.2021 - 08:43

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yayıncı kuruluş beIN Sports ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Fenerbahçe'ye karşı negatif bir tavır takınıldığını düşünen Koç, boykot çağrısı yaptı. Peki, Fenerbahçe yayıncı kuruluşa neden kızgın? İşte detaylar...

Fenerbahçe'nin eylem planı! Yayıncı kuruluşa bu yüzden kızgınlar...

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Sabrımız tükendi, kendilerinin bileceği iş” diyerek yayıncı kuruluşa ültimatom verdi. Peki Fenerbahçe Başkanı'nı bu konuşmayı yapmaya ne itti? İşte adım adım Fenerbahçe ile yayıncı kuruluş beIN Sports arasında yaşananlar...

Telif krizi

1- Yaz transfer sezonunda Fenerbahçe,  ezeli rakibi Galatasaray'ın elinden Sivasspor ile sözleşmesi biten Mert Hakan Yandaş’ı kaptı. Mert Hakan'ın Fenerbahçe'ye transfer olması Sivasspor formasıyla attığı lig golleriyle duyruldu. Fenerbahçe'nin bu paylaşımını kaldırması için beIN Sports, Twitter'a başvuru yaptı. Fenerbahçe paylaşımı silmek zorunda kaldı.

Ali Koç yayıncının verdiği paraya 'skandal' demişti

2- TFF ile yayıncı kuruluş arasında henüz resmi sözleşme imzalanmamışken Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, gelişmelereden rahatsız olduğunu söylemişti. Koç, 14 Ekim 2020'de yaptığı açıklamada yayıncı kuruluşun yaptığı ilk ödemeyi 'skandal' olarak nitelendirmişti.  Fenerbahçe Başkanı, "4 hafta geçti, milli ara geçti bir ödeme yapıldı. Bu ödemenin mevcut şartname koşulları çerçevesinde yapıldığı takdirde; 140 milyon dolar olması gerekiyor. Bize yapılan ödeme 365 milyon TL, yani 45 milyon dolar. Yüzde 35 ödeniyor. Skandal..." ifadesini kullanmıştı. Ali Koç, yayıncı kuruluş ile TFF arasında 'anlam veremediği bir ilişki' bulunduğunu söylemişti.

Ekranda Ersun Yanal sesleri!

3-  Ligde oynanan Fenerbahçe-Fatih Karagümrük maçında sarı lacivertliler 2-0 öne geçtikten sonra zor anlar yaşamaya başladı. Fatih Karagümrük, kazandığı iki penaltıdan birini gole çevirdi, birisini kaçırdı. Lemos'un kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan Fenerbahçe, güç anlar yaşarken yayıncı kuruluş, eski  teknik direktör 'Ersun Yanal' tezahüratını efekt olarak verdi.

Önce sosyal medyada sonra yayıncı kuruluşta!

4- Antalyaspor deplasmanında Diego Perotti’nin yerde kaldığı ve hakemin penaltı verdiği pozisyonun net görüntüleri ekrana yansımadı. Sosyal medyaya sızan görüntülerden sonra yayıncı kuruluşta pozisyon gösterildi.

İlk yarı sonuna kadar gösterilmeyen açı!

5-Ankara'daki Gençlerbirliği maçında yine Arjantinli Perotti'ye yapılan net penaltının görüntüsü ilk yarının sonuna kadar verilmedi. Sosyal medyada birçok kişi müdahalenin net olarak görüldüğü pozisyonu izlemediği için Fenerbahçe ve hakem hakkında olumsuz yorumlarda bulundu. Perotti'nin net darbe aldığı görüntü devre arasında gösterildi.

Gol sevincinden önce taç tartışması!

6 - Yine Ankara'daki Gençlerbirliği maçında Fenerbahçe'nin kazandığı Jose Sosa'nın attığı 3. gol öncesi Mert Hakan Yandaş, topu taç çizgisinden çevirdi. Pozisyonun gelişiminde Sosa topu ağlara yolladı. Yayıncı kuruluş, gol ve gol sevincinden önce Mert Hakan Yandaş'ın taç çizgisindeki pozisyonunun tekrarını ekrana getirdi. Maç yayını konusunda uzman kişiler, bu uygulamayı 'alışılmışın dışında' olarak niteledi.

Fenerbahçe'ye küfürlü tezahürat

7- Fenerbahçe için bardağı taşıran damla ise Fatih Karagümrük-İttifak Holding Konyaspor maçında sarı lacivertliler aleyhindeki küfürlerin tezahürat efekti olarak verilmesi oldu. Fenerbahçe'nin olaya tepki gösteren açıklamasına yayıncı kuruluşun 19.05'te yanıt vermesi de kasıtlı bulundu.

Şikâyetler bunlarla sınırlı değil

Fenerbahçe, sadece bu spesifik olaylardan değil yayıncı kuruluşun canlı maç sırasındaki görüntü tekrarlarında ve TRT Spor'a gönderilen 3 dakikalık özetlerdeki seçimlerinde de kasıt olduğunu düşünüyor. Yöneticilere göre, Fenerbahçe lehine pozisyonlar gösterilmiyor, aleyhine olanlar ekrana taşınıyor. Burada TRT Spor'daki programlarda 3 dakikalık görüntüde olmadığı için yayıncı kuruluştan istenen görüntülere dikkat çekiliyor. TRT'den istenen ve 3 dakikalık özetlerde bulunmayan görüntülerin Fenerbahçe lehine olması manidar bulunuyor.

Fenerbahçe'nin eylem planı

Fenerbahçe, kasıtlı davrandığını düşündüğü beIN Sports'a karşı eylem planını geliştirdi. Başkan Ali Koç'un açıklamasına göre beIN Sports'un global alandaki sahiplerine şikayetler iletildi. Koç, "Kurumun en üst düzeyleriyle bu konuyu konuştuk, rahatsızlıklarımızı dile getirdik ve bunları örnek örnek kendilerine anlattık. Ve bu sorunların mümkün olan en kısa zamanda giderilmesini rica ettik. Bugün, bundan yayıncı kuruluşun sahiplerinin veya en üst düzeyinin sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Ama onların artık büyük bir sorun olduğundan haberdar olduğunu gayet iyi biliyoruz" diyerek bunu dile getirdi.

Canlı yayında tepkilerini gösterdiler

Fenerbahçe ikinci olarak teknik direktör ve futbolcuları devreye soktu. TFF talimatlarına göre yayıncı kuruluşa belli sayıda oyuncu ve teknik direktörü göndermek mecburiyeti bulunuyor. BB Erzurumspor maçında yayıncı kuruluşa açıklama yapan Teknik Direktör Erol Bulut ve futbolcular, sert sözlerle beIN Sports ekranlarında yayıncı kuruluşa tepki gösterdi.

Boykot çağrısı

Fenerbahçe, yayıncı kuruluş gerekli adımları atmadığı takdirde boykot çağrısını düşünüyor. Başkan Ali Koç, bu düşünceyi şöyle dile getirdi:

"Taraftarlarımıza sesleniyorum. Siz de hazır olun. Kesinlikle burada bir decoder boykot kampanyasına falan gitmeyeceğiz. Ama son olarak gerekirse onu da yapacağız. Bizden bu konuda lütfen bir sinyal bekleyin. Ama yaparsak da belki de futbol tarihinin en ağır kampanyası olacaktır bu. Biz bu konuların çözümlenmediğine inanırsak, böyle devam ettiğine inanırsak son çare olarak da hayatlarında tahmin edemeyecekleri en ağır boykotla karşılaşacaklar."

Son çare yayın havuzundan çıkmak mı?

Fenerbahçe, TFF ile yaşadığı 'limit' sorununu aşamadığı dönemde yayın havuzundan çıkmayı da gündeme almıştı. Bunun hukuksal altyapısı ve artıları eksileri masaya yatırılmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler