Beşiktaş'ta Fernando Santos imzayı attı, Süleyman Seba vurgusu yaptı

09.01.2024 - 12:09 | Son Güncellenme: 09.01.2024 - 13:51

Beşiktaş'ta teknik direktörlük görevine getirilen Portekizli çalıştırıcı Fernando Santos için Tüpraş Stadı Moda Merkezi'nde imza töreni düzenlendi. İşte detaylar...

Beşiktaş'ta Fernando Santos imzayı attı, Süleyman Seba vurgusu yaptı

AJANSSPOR - HABER

Beşiktaş'ta yeni teknik direktör Fernando Santos için Kulüp Başkanı Hasan Arat'ın da katılımıyla Tüpraş Stadı Moda Merkezi'nde imza töreni düzenlendi.

Santos: "Devasa bir kulübün parçası olmak, burada olmak çok önemli"

Türkçe, İngilizce ve Portekizce yayınlananan imza töreninde Beşiktaş'ın yeni teknik direktör Fernando Santos, "Devasa bir kulübün parçası olmak, burada olmak çok önemli. 120 yıllık bir kulüp. Sadece bu da değil. Kazanılan zaferler, alınan kupalar... Türkiye'de iki kez rakip olarak bulundum. Bir kere İstanbul'da bir kez Ankara'da. İstanbul çok güzel bir şehir. Birkaç kez ailemle tatile de geldim." dedi.

"Süleyman Seba'nın kültürünü yaşatmak için çalışacağız"

Beşiktaş'ı daha iyi yerlere götürmek için çalışacaklarını kaydeden Portekizli çalıştırıcı, "Birlik içerisinde çalışarak takım halinde sahada mücadele edebilmek önemli. Samet Aybaba ile telefonda birkaç kez konuştuk. Kendisiyle birlikte çalışacağız. Takım olarak çok iyi bir durumda değiliz ama hep beraber Beşiktaş'ın başarısı için çalışacağız. İstanbul çok güzel bir şehir. İnanılmaz bir tarihi var. İnanılmaz bir tutku var burada. Portekiz'e de çok benziyor. Burası harika bir ülke. Burada çok iyi işler yapmak ve başarılar kazanmak istiyorum. Süleyman Seba'nın kültürünü yaşatmak için çalışacağız." şeklinde konuştu.

Hasan Arat: "Sizin burada olmanız yapacaklarımızın teminatıdır."

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat ise kendisi ve yönetim kurulunun Beşiktaş için en iyi kararları alarak güvene ulaşacaklarını vurgulayarak, "Değerli Fernando, siz hocaların hocası olarak ülkesimizin gururu olan Beşiktaş'a geldiniz. Beşiktaşlı vefakar, cefekar, mücadeleyi sever. Beşiktaş halktır. Vatanını ve milletini çok sever. Duygusaldır. Şampiyon olup ülkesini Avrupa'da temsil etmek ister. Beşiktaşlı, altyapıdan çıkan oyuncuları sahada görmek ister. Biz Beşiktaş için en iyisini yapacağız dedik. Sizin burada olmanız yapacaklarımızın teminatıdır. Siz ve yardımcılarınız hoş geldiniz. Çok tecrübelisiniz. Onlarca kupanız ve şampiyonluklarınız var. Onlarca yıldızlara hocalık yaptınız. Başarınız için elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Hocamızın gelişi kişilerin değil Beşiktaş'ın itibarından kaynaklıdır." ifadelerini kullandı.

"Sizinle 1 aydır projelerimizi konuştuk"

Hasan Arat, Fernando Santos ile bir aydır görüşme olduklarını belirterek, "Sizinle 1 aya aşkındır projelerimizi konuştuk. Son 5 maçımızı izlediniz. Eksiklerimizi iyi analiz ettiniz. 15 teknik direktör adaymızı arasından yönetim kurulumuz sizinle çalışmak istedi. Görüştüğümüz tüm hocaları arayıp teşekkür ettik. Siz de kabul ettiniz ve geldiniz. Teşekkür ederiz." dedi.
 

"Size ve ekibinize güveniyoruz"

Siyah beyazlı futbolcuların da yeni hocalarını sabırsızlıkla beklediklerini kaydeden Beşiktaş Başkanı, "Bugün Rize'ye sporcularınızın yanına gideceksiniz. Sizi sabırsızlıkla bekliyorlar. Feyyaz Uçar ve Samet Aybaba sizinle birlikte olacak. Sakat oyuncularımız dönecek, Afrika Kupası'ndan dönenler olacak ve yeni transferler olacak. Size ve ekibinize güveniyoruz. Beşiktaş'a ve Türkiye'ye hoş geldiniz. Taraftarlar sizi duyduğundan itibaren çok mutludur. Yolumuz açık, Beşiktaş'ın şansı bol olsun." şeklinde konuştu.

Fernando Santos: "İyi bir oyuncu grubumuz var"

"Türkiye'de son 14 yıldır hep yerli hocalar şampiyon oldu. Bu istatistiği yıkabileceğini düşünüyor mu? Beşiktaş karışık bir dönemdeydi nasıl hazırlandı?" sorusuna Fernando Santos, "Beşiktaş'ı daha iyi yerlere taşımak tüm camia olarak beraber yapmak zorunda olduğumuz bir iş. Beşiktaş taraftarı çok önemli. Onlara bu yolda ihtiyacımız var. Herkes çok önemli. Sakin ve gerçekçi olmak lazım. Kadromuzu gözden geçirmek lazım. İdman ve maçlarda takımı izlemek önemli. Onların yanında olacağız. Kalite çok önemli. Kalite ile birlikte tutku, karakter ve sahada takımı iyi temsil etmeleri lazım. Taraftarlarımıza bunu göstermeleri gerekiyor. İyi hazırlandık. İyi bir oyuncu grubumuz var. Ben oyuncularımla aile gibi olurum. Onlarla birlik olurum. Aileme (oyunculara) biri saldırırsa tek yumruk oluruz. Hep beraber doğru yolu seçmeliyiz. Bu takımı iyi yerlere getirmek için beraber çalışmalıyız. Çok maç var. Bunu yapacağımıza inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"Şenol Güneş'i uzun yıllardır tanıyorum"

Geçmişle ilgili konuşmak istemediğini kaydeden tecrübeli hoca, "Gelen giden tüm hocalar kalitelidir. Sayın Şenol Güneş'i uzun yıllardır tanıyorum. Burada çok iyi işler başardı. Onun gibi çok büyük hocalar çalıştı burada. Başkanımızla konuştuk. Önümüzdeki günlerde ilerisi için önemli olanları yapmalıyız. Önemli olan takım ruhunu yansıtmaktır." dedi.

Arat: "15'in üstünde hoca arasından Fernando Santos'u tercih ettik"

Hasan Arat, "Fernando Santos'un ismi basına yansıyan teknik direktör adayları arasında değildi ve herkese çalım attınız. Transferde de bu yol mu izlenecek?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Çalışmalarımızı çok dikkatli şekilde yapacağız. 30 günlük bir yönetimken hak etmediğimiz eleştirilerle karşı karşıya kaldık. Bunu sakince karşıladık. Biz buraya gelirken çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları yaparken ifade ettim. 15'in üstünde teknik adamla görüştük. Bu görüşmeleri yaparken caimaya en iyi liderliği kim yapabilir, geçmişi ile içindeki arzu ile bu işi en iyi yapacak isim olarak Santos'u tüm yönetim olarak tercih ettik. Kendisi ile uzun süredir görüşüyorduk. Hocamızda takımın durumu bilerek geldi. Beşiktaş çok önemli camia. Beşiktaş'a herkes sahip çıksın. Sizler, taraftarlarımız, sosyal medyada yorum yapanlar herkes sahip çıksın bu takıma. Eleştiriye açığız."

Santos: "Quaresma ve Simao ile konuştum"

Portekizli çalıştırıcı, Beşiktaş'ın teknik direktörlük teklifini kabul etmesinin ardından Dünya futbolunun önemli yıldızlarından tebrikler almasıyla ilgili olarak 'İlk olarak Ricardo Quresma ile konuştum. Beni kararımdan dolayı tebrik etti. Simao Sambrosa ile konuştum. Onunla da iyi ilişkim var. Çoğu oyuncuyla sürekli konuşuyorum ve birçoğu bana tebrik mesajı gönderdi. Çok önemli tabii ki." dedi.

"Semih gibi iyi genç oyuncularımız var.

Beşiktaş için en iyi çözümleri bulacaklarının altını çizen tecrübeli teknik direktör, "Kendimize dünyanın en iyi ekibi diyemeyiz. Gerçekleri görüp en iyiye gitmemiz gerekiyor. Genç takımdan gelen oyuncuları gördüm. Semih son iki maçta iki gol attı. İyi genç oyuncularımız var. Öz kaynaktan gelen oyuncularımız çok önemli. Onların üstünde de planlarımız var. Onlarla ilgili çok iyi çalışmalar yapacağız. Dün gece geldim. Sabah sağlık kontrolüne geçtim. Şimdi buradayım buradan sonra maça gideceğiz. Her şeyi en iyi şekilde organize edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Kulüp hocalığına dönmek benim için mutluluk verici"

Yaklaşık 14 yıldır kulüp takımı çalıştırmamasının bir handikap olup olmayacağıyla ilgili soruya Fernado Santos, "14 yıldır milli takımlardayım. Yıllarca kulüp takımlarında da hocalık yaptım. Çok zor durum tabi ki. Kulüp takımlarında sürekli oyuncularla olmak antrenman yapmayı özledim. Milli takım oyuncularıyla hergün idman yok, çalışma yok. Geliyorlar idman yapıp maça çıkıp gidiyorlardı. Benim için zor durumdu. Uyandığım an idmanda ne yapacağımı düşünmeyi seviyorum. Tekrardan bir kulüp takımına geldiğim için mutluyum. Milli takım hocasıyken ara ara oyuncularla görüşüyorsunuz. Yunanistan bir anlamda benim ikinci ülkemdi. Oyuncuları biliyor, tanıyordum. Oyuncularla sürekli bir arada olmayınca karakterleri tanımakta zor oluyor. Kulüp hocalığına dönmek benim için mutluluk verici." cevabını verdi.

Santos uyuyamam dedi ve ekledi: "Benim takımım..."

Takım kadrosunun maç kazanmak için yeterli olup olmadığıyla ilgili soruya ise Portekizli hoca şu cevabı verdi:

"Benim tek amacım kazanmak. Kaybettiğim zaman uyuyamam. Benim takımım kazanmak zorunda. Savaşmak, sahada her şeyinizi vermek zorundasınız. Bunu en kötü durumda bile yapmak durumundayız. Sahaya ölmeye çıkmalıyız. Bunun dışında hiçbir şey işe yaramaz. Bu takım maç kazanacak, maçlar kazanacağız. Birkaç maç kazanmayacağız. Önemli olan şampiyon olmak, kupalar kazanmak. Biz bunu geri getirmek için mücadele edeceğiz. Sihirli bir değnek yok. Hepsini sabırla yapacağız. Çalışa çalışa olacak. Kupa kazanmak için çalışmak ve savaşmak zorundayız."

Basın toplantısında SPK polemiği: "Bundan sonra çok şey göreceksiniz"

"Hocayla yapılan anlaşmanın maddi detaylarını verecek misiniz?" şeklinde soru soran Gazeteci Gökhan Dinç ile Beşiktaş Başkanı Hasan Arat arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Hasan Arat, Dinç'e hitaben, "Bir açıklama yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız. Bu anlaşma, hocamızla aramızda bir anlaşmadır. SPK kuralları neyi gerektiriyorsa, onu yapacağız. Bundan sonra da basın mensupları, olmayan rakamları sağda solda yazmaktan vazgeçsin. Son derece dikkatli olun, çünkü bunlar spekülasyonlara neden olabilir. Dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum." dedi.

Gökhan Dinç Arat'ın bu açıklamasına "Şeffaflık diyerek göreve geldiğiniz için..." cevabını verirken Arat, "Şeffaflık ile SPK aynı şey değildir. Siz sadece soru soruyorsunuz, cevap vermek durumunda değilsiniz. Cevabı burada ben vereceğim." ifadelerini kullandı.

Hasan Arat'ın bu sözü üzerine salonda alkış sesleri duyuldu. Alkışlamalar üzeri Gökhan Dinç,  "Basın toplantısında alkış yapıldığını ilk kez görüyorum." derken Arat, "Bundan sonra çok şey göreceksiniz." sözlerini kullandı.

 

"Gedson Fernandes'i ilk defa milli takıma ben çağırdım"

Beşiktaş'ın yeni hocası, siyah beyazlı takımın Portekizli yıldızı Gedson Fernandes'in kendi planlamasında yerinin ne olacağıyla ilgili soruya, "Gedson Fernandes'i ilk defa milli takıma ben çağırdım. İki maç oynadı. O zaman çok gençti. 4 sene oldu. Çok yetenekli ve profesyonel bir oyuncu. Bizim için çok önemli. Böyle oynamaya devam edecektir. Oyuncular üstünden konuşmayı sevmem takımı konuşmak daha önemli. Sonrasında yanlış anlaşılma olabilir. Türkler, Portekizli, diğer ülkeden oyuncu çok tanıyorum. İyi idman yapmayan iyi oynayamaz. Bu yüzden iyi sonuçlar almak için iyi çalışmak lazım. Bundan sonra tüm oyuncular kendini değerli hissedecektir. 11 oyuncu oynatabiliyoruz. Ona göre planlama yapacağız. 25 oyuncu oynatamıyoruz. Bir oyuncu oynamıyorsa değersiz değildir. Querasma'yı çok seviyorlar biliyorum bunu. Queresma dünyanın en iyi oyuncularından biri değil inanılmaz bir oyuncu. 2016'da kupayı kazandığımızda çok önemli bir öneme sahipti. Euro 2016'yı kazandığımızda Quresma inanılmaz önemliydi. Bazı oyuncuların hızına tekniğine göre kadro yaparız. O gün lazım olan oyuncu oynar. Belki benim çıktığım 11'e katılmayacaksınız ama futbolun kuralı budur. Bazen bazı oyuncular ve kişiler mutlu olmayacaktır ama futbolun doğansında bu var. Haklı ve doğru eleştiriler yararlıdır. Mantıklı ve doğru eleştirileri severim gelişimime katkı sağlar." yanıtını verdi.

"Belki benim çıkardığım 11'e katılmayacaksınız ama..."

Belki benim çıkardığım 11'e katılmayacaksınız diyen Santos, "Ama futbolun kuralı budur. Bazen bazı oyuncular ve kişiler mutlu olmayacaktır ama futbolun doğansında bu var. Haklı ve doğru eleştiriler yararlıdır. Mantıklı ve doğru eleştirileri severim gelişimime katkı sağlar." dedi.

Hasan Arat'tan transfer açıklaması

Soru: "Beşiktaş'ın uzun zamandır genç oyuncuların dışında oyuncu satışı gerçekleştiremedi. Gelen teklifler var mı?"

Hasan Arat: "Bizim 14 yabancı oyuncumuz vardı. Oyuncu boşaltmadan yeni transfer yapma şansımız yoktu. Samey Aybaba burada büyük iş yaptı. Basının bu işleri iyi takip etmesi lazım. Bailly'nin 3.5 milyonluk kontratından kurtulduk. Sadece ikinci yarı ödeyeceğimiz 1 milyon 600 bin euro ödeyip anlaşarak yolları ayırdık. Uyum sorunu da vardı. Onana meselesi vardı. Onun maliyeti 10 milyon euro. 180 dakika oynadı. Kiralık ve satın alma opsiyonlu olarak Marsilya'ya verdik. Alex sakatlandı. Ne zaman katkı verecek onu konuşacağız. Oluşan havuz çerçevesinde transfer yapacağız. Türk oyuncu da alabiliriz. Hocamızla görüşeceğiz. Türk oyunculara yatırıma devam edeceğiz. Semih'in sözleşmesi 2028'e kadar uzatıldı. Burada hata yapma lüksüne sahip değiliz. Gelecek seneye çok iyi hazırlanacağız. Bu sene Türkiye Kupası hedefimiz var. UEFA'a gitme hedefimiz var." 

Santos: "Kimsenin buraya tatile gelmesini istemiyorum"

Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Fernando Santos kadro dışı bırakılan futbolcuların durumuyla ilgili olarak, "Bailly ile Onana gitti. Kalanlar ile konuşacağız. Sağlık ekibiyle Rosier ile ilgili konuştum. Kararları duyduklarım ile almam. Gördüklerimle alırım. Biz bazı kararlar alırız. Bazı şeyleri gözlemlemek ve görmek lazım. Herkesle konuşacağız. Burada kalmak isteyenler kimler, buraya saygısı sevgisi olanlar kimlerse kapıyı açık tutacağız. Bazı şeyler biresysel değildir. Benim için profesyoneldir. Disiplin önemlidir. Takıma uymak, idmana uymak, kurallara uymak. Bunlar önemli. Her oyuncu gitmek ister. Gitmek isteyen olursa birşey diyemeyiz. Buraya getireceğimiz oyuncular var. Büyük isimler değil, büyük karakterler getireceğiz. Futbol dünyasında büyük isimler var. Kimsenin buraya tatile gelmesini istemiyorum. Tatile gelmek isteyen başka şekilde gelebilir. Buraya gelen çalışmak zorunda. İyi oyuncular, iyi isimler önemlidir. Tanınan ve tanınmayan oyuncular olabilir. Kişilik, karakter ve kalite önemlidir. Öncelikle kaliteli olmalıdır. Bazı oyuncular çok kaliteli ama üst seviyeye gelmekte zorlanıyor. Karakter, kişilik sıkıntıları yaşıyorlar. Bu durumlarda iyi seçimler yapacağız." şeklinde konuştu.

Arat: "Kaliteden ziyade büyük karakterleri getireceğiz"

Soru: "Sağ gösterip sol vurup Santos'u getirdiniz. Yıldız transferi olacak mı?"

Hasan Arat: "Hocamız zaten cevabını verdi. Kaliteden ziyade büyük karakterleri getireceğiz."

Ronaldo'yu yedek bırakması

Fernando Santos, çalıştırdığı Portekiz Milli Takımı'nın katıldığı son şampiyonada Cristiano Ronaldo'yu yedek bırakmasıyla ilgili, "Çok taktiksel ve teknik bir karardı. İlk üç maçta oynadı. Sonradan ekibimizle karar aldık. Başka durum yok. Benim için taktiksel kararlar önemlidir. Bu kararı almak zorundaydım ve doğru şekilde aldım. Devam etseydik ve elenmeseydik çokta sıkıntı olmayacaktı." ifadelerini kullandı.

Arat: "Ruiz için 2 milyon 750 bin Euro ödeyenleri yazın" 

Hasan Arat, Beşiktaş'ın 5 maçını izleyen Fernando Santos'un hangi bölgere transfer istediğiyle ilgili soruya, "Hocamızla hangi bölgelere ihtiyaç olduğunu konuştuk. Teknik ekibimiz ve Samet Aybaba birlikte dönecekler onlar konuşacaklar. Girişimleri yapacağız. Halihazırda girişimlerimiz var. Kararları alacağız ve imkanları zorlamayacağız. Disiplin getireceğiz. Bunu 60. günü konuşacağız. 30 güne dayanamadınız ama 60. gün sonunda konuşacağız. Biz haber saklama derdinde değiliz. Bir parça saygıyı hak ediyoruz. 30 günlük yönetime bu kadar saldırı başka yerde olmamıştır. Sizden tek ricam bizden duymadıklarınızla ilgili yorumlar yapmayın. Siz olmadan, medya olmadan bu iş olmaz. Lütfen herkes Beşiktaş'a sahip çıksın. Hocamızın liderliğiyle daha aydınlığa gideceğiz. Sizinle şeffaf olacağız. 60. gün yapacağımız toplantıda göreceksiniz. Siz bir oyuncu ile konuşacaksınız haberimiz yok. Bir kişi diyor şu paraya oyuncuyu alıyorlar. O haberden dolayı maliyet artıyor. Basında çıkan haberler gücümüzü elimizden alıyor. Rakamlardan konuşurken dikkat edin. İsimleri yazın ama rakamlara girmeyin. Rakamlar risklidir. Keşke dün Ruiz'in parasını ödediniz mi diye soru sorsaydınız. Dün Beşiktaş Ruiz için 2 milyon 750 bin euro ödedi. Bunu ödeyenleri, bunu yapanları yazın. 

Santos: "En iyi sistemi bulmak için elimizden geleni yapacağız"

Beşiktaş'ta kullanacağı dizilişle ilgili Fernando Santos, "Biliyorsunuz 4-3-3 oynuyorum bazen 2 tane 6 numara oluyor. Oyuncuların kazanması için gerekeni oynatmak gerekiyor. Önde basan takım istiyorsanız rakibi çıkarmayacak tipte oyunculara ihtiyaç var. Bazen oyuncu grubuna göre çözümler bulmak gerekiyor. Oyunculara göre sistem bulmak gerekiyor. Bu takım için en iyi çözümü bulmak gerekiyor. Önemli olan nasıl oyuncularımız var ve getireceğimiz oyuncularla nasıl sistem oynayacağımızdır. Defansif ve hücüm olarak sağlam olmak gerekir. Beraber olmayı bilen, geçişlerde güçlü olan bir takım yapmak gerekiyor. 4-4-2 4-4-3 gibi sistemlerinden ziyade dinamik şekilde oynamak önemlidir. Bazen 4-3-3 sisteminde sahaya yayılırsın 3-4-3 olur. Farklı dağımlılarla hücum yaparsınız. Önemli olan kağıt üstünde olan sistem değildir. Anlık değişen, pozisyonların değiştiştiği sistemler oluyor. En iyi sistemi bulmak için elimizden geleni yapacağız.

Fernando Santos imzayı attı

Konuşmaların ve soru cevap bölümünün tamamlanmasının ardından Fernando Santos kendisini Beşiktaş'ın teknik direktörü yapan sözleşmeyi imzaladı. 

Hasan Arat, Fernando Santos'a 4 numaralı formayı hediye etti

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, futbolculuk kariyerinde 13 yıl boyunca Estoril Praia'da 4 numaralı formayı giyen Fernando Santos'a 4 numaralı Beşiktaş forması hediye etti.

Senin için hazırladığımız haberler