FIFA, Dünya Kupası rüşvet soruşturmasını sonlandırdı

25.02.2021 - 21:09 | Son Güncellenme: 25.02.2021 - 21:10

Son dakika haberleri... FIFA bağımsız Etik Komitesi'ne bağlı bir oda tarafından yürütülen 2006 Dünya Kupası oylamasında yapıldığı ifade edilen yolsuzlukla ilgili soruşturmanın sonlandırıldığı belirtildi. İşte detaylar...

FIFA, Dünya Kupası rüşvet soruşturmasını sonlandırdı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Dünya futbolunun patronu FIFA, 2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer ile o dönemdeki Almanya Futbol Federasyonu yetkilileri Başkan Teho Zwanziger ve Genel Sekreter Horst R. Schmidt hakkında FIFA bağımsız Etik Komitesi'ne bağlı bir oda tarafından yürütülen 2006 Dünya Kupası oylamasında yapıldığı iddia edilen yolsuzluk soruşturmasının zaman aşımı nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı.

Soruşturma neden açılmıştı?

6 Temmuz 2000'de 2006 Dünya Kupası'nın verileceği ülkenin yapıldığı seçimlerin sonrasında FIFA İcra Kurulu Üyesi Katarlı Mohammed Bin Hamam'a ödendiği iddia edilen 10 Milyon İsviçre Frankı meblağa (6,7 Milyon Euro) dair bulgular 2015 yılında ortaya çıkmış bunun ardından hem FIFA hem de İsviçre yargısı rüşvet soruşturması başlatmıştı.

İddialara göre Franz Beckenbauer 2002 yılında o dönemdeki Adidas'ın sahibi Robert Louis-Dreyfus'tan aldığı 10 Milyon İsviçre Frangı parayı Bin Hammam'a ait Katar'daki bir özel şirkete havale etti. Aradan geçen 3 yılın ardından 2005 yılında Almanya Dünya Kupası Organizasyon Komitesi'ne ait bir hesaptan aynı miktardaki para FIFA üzerinden Robert Louis-Dreyfus'a geri ödenmek üzere transfer edildi. 2015 yılında ortaya çıkan belgeler Organizasyon Komitesi'nin 2006 oylamasını etkilemek amacı ile Bin Hammam'a dolaylı yoldan rüşvet verdiğini ortaya koyuyordu.

Ancak İsviçre yasalarına göre bu tür vakalarda 15 yıl tamamlandığında davalar zaman aşımı nedeniyle düşüyor. Geçen yıl Nisan ayında İsviçre'de yapılması gereken son dava pandemi nedeniyle yapılamamış dava da hemen akabinde zaman aşımına uğrayıp düşmüştü. Bugün de FIFA kendi soruşturmasının aynı nedenle sonlandırıldığını açıkladı.

2006 Dünya Kupası Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer sağlık nedenlerini öne sürerek son yapılan duruşmalara katılmazken bu konuda uzun süredir sessizliğini koruyor. Almanya 2006 seçimlerinde Güney Afrika, İngiltere ve Cezayir ile yarışmış ve üçüncü tur oylamada Güney Afrika'ya karşı 12-11'lik bir üstünlükle oylamayı önde tamamlamıştı. Büyük bir başarıyla şölen havasında gerçekleşen ve İtalya'nın şampiyon olduğu turnuvada Franz Beckenbauer 64 maçın tamama yakınını helikopter seyahatleriyle izleyerek bir rekor kırmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler