Flaş | 4 milyarlık Formula 1 pisti ihalesini Lale Cander kazandı, teminat mektubu sahte çıktı

17.10.2024 - 11:00 | Son Güncellenme: 17.10.2024 - 11:14

TFF Yönetim Kurulundan istifa eden Lale Cander'in sahibi olduğu şirketin 4 milyarlık Formula 1 pisti ihalesi için verdiği teminat mektubu sahte çıktı. Buna rağmen ihaleyi kazandı.

Flaş | 4 milyarlık Formula 1 pisti ihalesini Lale Cander kazandı, teminat mektubu sahte çıktı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa ettiğini duyuran Lale Cander, bir kez daha ülke gündemine geldi. Cander'in sahibi olduğu şirketin usulsüzlük yapmasına rağmen girdiği Formula 1 pisti ihalesini kazandığı iddia edildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Formula 1 pistini ihaleye açtı

Tele 1'in haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Formula 1 pistini 30 yıllığına kiralanması için ihaleye açtı. İhale geçen Nisan ayında sonuçlandı. İhaleyi, tek katılan firma olan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş aldı. Firma, Formula 1 pistini 117 milyon 806 bin Dolar karşılığında 30 yıllığına kiraladı.

Teminat mektubu sahte çıktı

Ancak ihale sürecinde usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş, 7 milyon 683 bin Dolarlık teminat mektubu verdi. Fakat ihale şartnamesine göre gösterilmesi gereken banka ve özel finans kuruluşlarından teminat mektubunun sahte olduğu iddia edildi.

Teminat mektubu fason şirketin

Haberde ihaleyi kazanan şirketin ihaleye katılmak için verdiği teminat mektubunun Mapfre Kefalet Sigorta A.Ş ‘ye ait olduğu fakat bu şirketin herkes tarafından bilinen Mapfre Sigorta A.Ş olmadığı, onun ismini kullanarak ve sonuna da "kefalet" kelimesi eklenerek kurulan fason bir şirket olduğu belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü sahte teminat mektubunu kabul etti

Söz konusu fason şirketin 10 Ekim 2023 tarihinde kurulduğu ve şirketin yönetim kurulu başkanı olarak Bulgaristan vatandaşı Lyudmil Lluydmilov Slavchev adlı kişi göründüğü kaydedildi. Fakat bu şirkete ait sahte teminat mektubunu Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü kabul etti.

Lale Cander şirketin tek sahibi oldu

Formula 1 pisti ihalesini kazanan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş'nin tek sahibi Mehmet Şakir Can'dı. Fakat ihalenin sonuçlandığı 2 Nisan'dan bir gün önce, 1 Nisan'da Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan ilanda şirketin tek pay sahipliğinin kaldırıldığı açıklandı. 11 Haziran’da ise şirketin tek sahibinin Lale Cander olduğu yine Ticaret Sicil Gazetesi'nde belirtildi.

TFF'den istifa etti

TFF Yönetim Kurulu'na İbrahim Hacıosmanoğlu'nun listesinden giren Lale Cander, geçtiğimiz günlerde görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Cander, "Gördüğüm lüzum üzerine ve işlerimin yoğunluğundan TFF Başkanvekilliği ve icra kurulu görevinden, ayrıca sponsorluk ve pazarlamadan sorumluluk görevimden istifa ediyorum. Yönetim kurulu üyesi olarak yetkinliklerim çerçevesinde yönetimimize destek olmaya devam edeceğimi bildiririm" açıklamasını yapmıştı.

Hacıosmanoğlu'ndan Cander sözleri

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Ekol TV'de yayınlanan "Az Önce Konuştum" programında Lale Cander ile ilgili "Bu yönetim kurulu arkadaşımızın farklı farklı işleri var. Yönetim kurulunda rahatsızlık çıktı. Federasyonda olmayan şeyleri olmuş gibi dışarı servis ederek talihsiz bir şeyler yaptı. Biz de arkadaşlarımıza söyledik. İstifa edip gitsin diye" demişti.

Senin için hazırladığımız haberler