Football Manager 2021 taktikleri, "Gegenpress, Zander, Tiki Taka, Conte"

23.03.2021 - 20:53 | Son Güncellenme: 23.03.2021 - 21:30

Football Manager 2021 oynayanların en iyi bildiği bir durum varsa o da taktik olgusunun hayati derecede önemli olduğu gerçeğidir. Yalnız sadece taktik değil; antrenmanların düzenli ve programlı biçimde yapılması da önem arz ediyor. FM'yi keyifli hale getirip, maç kazanmak isteyen bireyler; 3. Lig'den takım alıp Şampiyonlar Ligi şampiyonu yapmak isteyen oyuncular Football Manager 2021 taktikleri şeklinde arama yapıyor. Peki, en iyi Football Manager 2021 taktikleri nedir?

Football Manager 2021 taktikleri, "Gegenpress, Zander, Tiki Taka, Conte"

Her yıl büyük bir heyecan uyandıran yeni sürümleriyle dolaşıma giren Football Manager oyununun 2021 versiyonu bir süredir yayında. Bu nedenle, Football Manager 2021'in tabiatına uygun taktik, diziliş ve duran top organizasyonları gibi geniş kapsamda araştırmalar yapılıyor. Football Manager 2021'in kaybetmeyen taktikleri, rakibi sahaya boğan taktikler ve football manager 2021'in en iyi taktik ve dizilişi sıklıkla inceleniyor. Ajansspor olarak, Football Manager'de en çok kullanılan ve iyi işlenildiği takdirde oyuncuya haz veren 5 taktiği anlatmaya çalışacağız. 

Takımınızı keşfettikten hemen sonra ilk yapacağınız şey dizilişi uygun düşecek biçimde ayarlamak olacaktır. Kimi Football Manager hayranları, dizilişi belirlemedeki en önemli kıstasın futbolcu ve takım olduğunu söylese de antrenörlerin, yani oyunu oynayan kişilerin takımın kimyasını değiştirebilmesi ellerinde. 

Taktik değişikliğinden korkmayın "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir"

Ligin son sıradaki ekibini aldığınızı düşünelim. İlk yapmak isteyeceğiniz şey, takımın savunma hattını daha fazla kuvvetlendirip; daha fazla içe kapanık bir oyun oynatmak olabilir. Yalnız, bu taktiğin günümüz futbolunda geçerli olmadığı bilinen bir gerçek. Kale önüne otobüs çekerek kazanılan zaferler kalıcı olmayacaktır. Günümüz futbolunda rakibi döve döve üç puan almanız gerekiyor. Büyük takımlara kök söktürmeniz gerekiyor. Bunun için Football Manager'in kaybetmeyen 5 taktiğini muhakkak incelemelisiniz. 

1. Taktik "4-2-3-1 Gegenpress"

Tamamen Almanlara ait bir futbol felsefesi olan Gegenpress, rakip sahada hücum yapıp; rakibin hatalarından maksimum ölçütte faydalanmayı benimsemektedir. Bu taktik ile, rakibinizi boğdukça boğacaksınız ve büyük ihtimalle ligin en fazla gol atan takımı siz olacaksınız. Fotoğrafta da yer aldığı gibi, 4-2-3-1 dizilişi günümüz futbolunun en sık kullanılan dizilişlerinden biridir. Her 10 oyuncudan 9'unun bu dizilişi kullandığını bir düşünün. Oyuna yenilik getirip kendi taktiğini geliştirmek isteyen bireyler dahi ilk etapta 4-2-3-1'in nimetlerinden faydalanıyor. Matematiksel olarak incelendiğinde dahi bu dizilişin orta sahada  daha avantaj sağladığı söylenmektedir. 

Bu taktik sayesinde orta sahadaki fırsatlardan daha çok yararlanıp, rakip takımın içe kapanmasını sağlayacaksınız. Olası bir hata yakaladığınızda veya ileride top çalma kabiliyeti yüksek bir oyuncunuzun top kapması durumunda gol pozisyonu yaratabileceksiniz. Bu nedenle Gegenpress felsefesi, 4-2-3-1 dizilişi ile harika iş çıkarıyor. 

2. Taktik, "4-3-3 Gegenpress"

4-3-3 Gegenpress veya 4-3-3 Guardiola tiki taka. İki taktikte 4-3-3 dizilişinde çok şık biçimde yansıtılabilir. Orta saha ve hücum oyuncularınıza güveniyorsanız, 4-3-3 dizilişine başvurabilirsiniz. Ligin son sıralardaki ekipleri de 4-3-3 dizilişini benimseyebilir. Bu taktik sayesinde hem daha sık pas yapacaksınız hem de rakip takımın olası kontra ataklarını kanat bek opsiyonuyla engellemiş olacaksınız. Football Manager hayranlarının sıklıkla tercih ettiği bir yöntem olarak bilinen 4-3-3 Gegenpress metodu, rakip takımı yarı sahası içinde baskılayıp oyunu karşı takımın yarı sahasında oynamaya dayanıyor. Ayrıca, bu taktiği sürdürebilmek için kondisyonu yüksek futbolculara başvurmanız son derece önemli. 

Unutmayın! 4-3-3 taktiği, 4-2-3-1 taktiğine nazaran orta sahayı daha fazla boş bırakmaya meyilli bir taktiktir. Bu dizilişte kanat oyuncuları ileri uçlarda olduğu için kanat oyuncularınızın dribbling kabiliyetlerinin yüksek olması gerekiyor. Sadece hız ve sürat yeteneği olan futbolcularla kanatlarda iş yapamazsınız. Orta sahada top kayıplarını engelleyebilmek için yapmanız gereken tek şey pas oyunu oynatmanız oalcaktır. 

3. Taktik, "4-3-3 Tiki Taka"

4-3-3 Gegenpress dışında 4-3-3 Tiki Taka taktiğinin hemen hemen aynı şekilde, farklı biçimde 4-3-3 dizilişinin tezahürü olduğunu söylemiştik. Bu dizilişin temel fonksiyonu, rakibi yormaya dayalı olduğu için büyük takımlara karşı uygulandığında yüzde yüz verim alabileceğinizin teminatını verebiliriz. Ancak, her taktikte olduğu gibi burada da yüzde yüz verim almak istiyorsanız, oyuncularınızın pas yeteneklerini göz önünde bulundurun. Geride yapacağınız bir hata pahalıya patlayabilir. 

4-3-3 Tiki Taka'nın olmazsa olmazı tıpkı Gegenpress'te olduğu gibi dribbling kabiliyeti yüksek hücum oyuncularınızın olmasıdır. Ayrıca, orta sahanızın çalışkan futbolculardan oluşması gerekiyor. 

4. Taktik, "İtalyanların futbola armağanı 3-5-2"

Football Manager takipçilerinin en merak ettiği dizilişlerden birisi de 3-5-2 taktiğidir. Nitekim, beklerin olmadığı; orta sahanın geniş olduğu ve 3 stoperin olduğu diziliş, ilk başta futbolun tabiatına ters gelebilir. Ancak, 3 çalışkan stoper, 2 çift yönlü bek ve kalabalık bir orta saha ile dize getiremeyeceğiniz rakip yok gibi. Juventus'un Şampiyonlar Ligi'nde finale kalırken ki kullandığı diziliş 3-5-2 dizilişiydi. Kalabalık bir orta saha ile rakibinizin hatalarından faydalanıp; oyunu karşı tarafa yıkacaksınız. 

3-5-2 taktiğini en çok kullanan teknik adamlardan biri Antonio Conte'ydi. Şimdilerde Inter'in başında olan Conte, bir dönem Juventus ile bu taktiği kullanarak harikalar yaratıyordu. Conte'nin taktiğindeki asıl karakterin; iyi bir pasör ve iyi bir ön libero olduğunu unutmayın.

5. Taktik, "4-2-4 Zander"

4 stoper, 2 orta saha, 2 kanat ve 2 forvetin bulunduğu 4-2-4 Zander taktiğini 2 iyi forvete sahip olan çoğu takım kullanmaktadır. Ancak, 4-2-4 taktiği küçük takımlar için uyumlu değildir. Bu dizilişte hücum hattındaki yoğunluk dikkat çekiyor. Tamamen gol atma felsefesiyle kurulu olan Zander metodunda, gol atamazsanız gol yiyebilirsiniz. Gol yemenin önüne geçebilmek için tek yapmanız gereken şey, güçlü orta saha oyuncuların sahip olmak. Ön libero da boş alan bırakmamak için pasör stoper kullanabilirsiniz. 

Senin için hazırladığımız haberler