#FutbolTBT | UEFA Kupası Galatasaray'ın

17.05.2020 - 14:59 | Son Güncellenme: 17.05.2020 - 15:14

Koronavirüs salgını sebebiyle futbola uzak kaldığımız bu dönemde Ajansspor ekibi olarak sizleri unutulmaz karşılaşmalara yeniden götürüyoruz.

#FutbolTBT | UEFA Kupası Galatasaray'ın

Türk futbol tarihinin en önemli karşılaşması! Bunun adı final. Fatih Terim yönetimindeki temsilcimiz Galatasaray, Kopenhag Parken Stadyumu'nda Arsenal ile karşı karşıya geliyor. Olmaz denilen olmuş, Galatasaray rakiplerini tek tek eleyerek Kopenhag'daki finale adını yazdırma başarısı göstermişti. Yarı finalde zorlu Leeds United engelini toplamda 4-2 ile geçen Cimbom'un finaldeki rakibi İngilizler'in bir başka temsilcisi zorlu Arsenal. Arsene Wenger ile iyi bir grafik sergileyen Arsenal, yarı finalde Lens'i toplamda 3-1 ile geçerek finale yükseldi.

Daha önce final deneyimi olmayan temsilcimizin bu karşılaşma öncesi bazı handikaplarının olduğu söylense de, futbol 90 dakika! Taraftar desteği Cimbom'la. Parken Stadyumu değil sanki Ali Sami Yen Stadyumu. Tribünler sarı-kırmızı! İnanmış 11 futbolcu ve milyonlarca taraftarın desteğiyle birlikte Galatasaray'ın, bu maçla birlikte Türkiye'yi sevince boğmasını umuyoruz. Leeds United maçında kırmızı kart görerek cezalı duruma düşen genç yetenek Emre Belözoğlu final karşılaşmasında takımını yalnız bırakacak. Hagi, Bülent Korkmaz, Taffarel; Galatasaray'ın en büyük kozları olurken, rakibimizde Henry, Overmarks, Bergkamp gibi çok önemli yıldızlar bulunuyor.

GALATASARAY: Taffarel, Capone, Popescu, Bülent Korkmaz, Ergün, Okan Buruk, Ümit Davala, Suat, Hagi, Arif, Bülent

Teknik direktör: Fatih Terim

ARSENAL: Seaman, Dixon, Adams, Keown, Sylvinho, Parlour, Petit, Vieira, Overmars, Henry, Bergkamp

Teknik direktör: Arsene Wenger

MAÇTAN DAKİKALAR

Overmars sağ kanatta topla buluştu. Şut pozisyonu arıyor. Tehlikeli şutları var. Overmars'ın şutunda Taffarel başarılı. Top kornere çıkıyor. Finale iyi başlayan taraf temsilcimiz Galatasaray. Arsenal'ın bu pozisyonunun nazar boncuğu olmasını dileriz. Pozisyon sonrasında Overmars kendisine kızarken, Taffarel takım arkadaşlarına bakmakla yetindi.

İlk yarıda zaman zaman baskı kursak rakip kalede gol bulamadık. Arsenal ise ilk yarıda Galatasaray'dan daha silik bir görüntü sergiledi. Biz bu karşılaşmada temsilcimize inanıyoruz.

İlk yarı golsüz beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarıya da iyi başladık. Arsenal yarı sahasında topla buluşan Hagi. Onun pası Okan Buruk'a. Okan topla birlikte ceza sahasına hareketlendi. Hakan'a bir ara pas. Hakan'ın şutu kaleci Seaman'ı geçti ve direkten döndü. Büyük şanssızlık. Görüntüye gelen Şenes Erzik ve Faruk Süren kaçan bu gole çok üzülüyor.

Arsenal, Henry ile tehlikeli olmak istiyor. Fransız yıldız sol kanattan içeri hareketlendi. Tehlikeli pozisyon. Arka direkte Adams boş. Kapatın artık önünü! Henry'nin pasında Adams bomboş. Gol mü geliyor Arsenal adına... KAÇTI! Adams neredeyse imkansızı başardı. Şans bizim yanımızda. Arsene Wenger görüntüde. Fransız çalıştıcı kaçan gole inanamıyor.

Galatasaray'da Fatih Terim oyuncularına ileriye çıkın diyor.

Orta sahada kıran kırana mücadele! Arsenal topla çıkmaya çalışıyor ancak Galatasaray ileride basıyor. Capone topu kaptı. Pas opsiyonları var. Haydi gol gelsin. Capone ne yapacak? Sert bir şut. Seaman zorlukla çıkardı topu. Korner. Haydi Galatasaray! Fatih Terim görüntüde. Oynanan oyundan memnun. Dile kolay finale kadar geliyorsun, ama bir saniye bile baskı yemiyorsun! Üstüne rakibe zor dakikalar yaşatıyorsun.

Karşılaşmada 90. dakika. Son pozisyon. Temsilcimiz çok tehlikeli bir yerden frikik kullanacak. Hagi gibi bir frikik ustasının kolaylıkla gol yapabileceği bir yer. 3 kişilik Arsenal barajı var. Hagi, Ümit Davala'yı ceza sahasına gönderdi. Sanıyoruz frikiği o kullanacak. López Nieto düdüğü çaldı. Ancak frikiği Hakan kullanıyor. Top yandan dışarıya çıktı. Karşılaşma da 0-0 sona erdi. Zorlu final uzatmalara gidiyor.

Uzatmalarda altın gol uygulaması var. Yani bu demek oluyor ki, golü atan takım şampiyon olacak. Çok daha dikkat etmemiz gereken bir bölüme giriyoruz. Kalede Taffarel, hücumda Hagi ile bu işi uzatmalarda bitiren taraf biz olabiliriz!

46 yaşındaki Fatih Terim sevk ve idaresi ile ön plana çıkan bir teknik adam. İleride baskı kuran bir Galatasaray izledik 90 dakikada. Bu sebeple oyuncular yorulurken, Terim onları uzatmalar öncesinde motive ediyor. Temsilcimizin 2 oyuncu değişikliği hakkı hala duruyor. Normal sürede 83. dakikada Okan Buruk'un yerine Hakan Ünsal oyuna girmişti.

Galatasaray Hagi ile etkili olmak istiyor. Hagi'nin topa dokunuşu Sylvinho'dan sekti top bir kez daha Hagi'nin önünde. Sağ kanatta önü boş. Hagi, Adams'ı geçmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Derken... Adams'ın Hagi'ye arka arkaya dirsekleri... Hagi topla oynamak istiyor ama Adams ona dirsekle engel oluyor. Hagi de ona karşılık veriyor şimdi... Hakem López Nieto düdüğünü çalıyor, kart çıkacak iki oyuncuya da.

Sarı kart Adams'a; Hagi'ye kırmızı kart. İnanılır gibi değil... Adams'ın dirseklerini görmemiş olmalı hakem. Artık Cimbom çok daha dikkatlı olmalı. Böye bir maçta, altın gol kuralının geçerli olduğu bu dakikalarda bir de eksik kaldık. Hagi hakeme itirazlarını sürdürürken Arsenal kalecisi Seaman onu teselli ediyor. Teknik direktör Fatih Terim de hemen 2 oyuncu değişikliği yapıyor. Ahmet Yıldırım, Suat'ın yerine; Hasan Şaş da Arif'in yerine oyuna dahil oldu.

İlk uzatma devresinde Arsenal, Kanu ile etkili olmaya çalışıyor. Sağ kanatta topla buluştu. Ara pasında topla buluşan Henry. Ceza sahasında tek başına ama dikkatlı olmamız gerekiyor. Şimdi Overmars yardıma geldi. Boş pozisyonda topla buluştu şutunda savunmaya çarpan top kornere çıktı. Fatih Terim çok sinirlendi. Savunmasına kızıyor.

İlk uzatma devresi 0-0 sona erdi. Hagi'nin de eksildiği bu dakikaların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Uzatma arasında kaptan Bülent Korkmaz'ın kolu çıktığı için ona bir tedavi uygulanıyor. Cimbom'un oyuncu değişiklik hakkı da dolduğu için kaptan sakat sakat oyuna devam edecek. Final sonunda o kupa umarız kaptanın kollarında havaya kalkar. Kolu sarılan kaptan sahadaki yerine geri döndü. Galatasaray'ı finalde şampiyonluğa götürecek inanç işte bu!

Parlour sağ kanattan etkili bir orta. Arka direkte Henry boş. Henry'nin kafası... Gol olacak gibi görünüyor. AMA KURTARDI. TAFFAREL topu çıkardı. YOK BÖYLE BİR KURTARIŞ. YOK BÖYLE BİR ŞEY. Bazı anlar vardır zamanın daha yavaş aktığını düşünür insan. Öyle bir anı yaşıyoruz. Dünyadaki bütün insanlar için zaman daha ağır akıyor. Henry yükseliyor, topa kafa vuruyor ama bu bize bir ömür geliyor... O an, zamandan daha hızlı hareket eden tek kişi Taffarel. Yoksa bu kurtarışın başka bir açıklaması olamaz. Dayan Galatasaray, bu yolun sonu kupadır dayan!

111' Dixon topu ileriye gönderdi. Henry kafayla Kanu'nun önüne indirdi topu. Kanu bir çalım ve şut; Taffarel yine çıkardı. Dönen top Kanu bir kez daha vurdu, Taffarel yine çıkardı. TAFFAREL'in adını altın harflerle yazmak istiyorum. Final karşılaşmasında insanüstü bir performans. Savunma yoruldu, o yorulmadı! Fatih Terim görüntüde. Deneyimli teknik adam düşünceli görünüyor olabilir ama kendinden emin!

Hakan Ünsal'la Galatasaray sol kanattan geliyor. Hakan son çizgiye indi, arka direğe yerden çıkardı. Vur şu topa Ergün, vur... Vuramadı! Top önünden geçti ya da o topun arkasında kaldı... Altın golü atıp kupayı burada kazanabilirdik. Fatih Terim bu gol nasıl diyor? Müthiş bir taraftar desteği var. Sanki Galatasaray önde, sanki Arsenal farklı mağlup. Parken Stadyumu'nda 'Cimbombom' sesleri...

López Nieto 120 dakikanın son düdüğünü çaldı. Kupanın sahibi penaltılar sonunda belli olacak. Ama tribünlere kulak verelim...

"Bu gök, deniz nerede var
Nerede bu dağlar taşlar
Bu ağaçlar güzel kuşlar
Yürüyelim arkadaşlar"

Penaltı atışlarına geçiyoruz...

Ergün Penbe topun gerisinde. Milyonlarca insanın bu penaltıyı izlemekten korktuğunu biliyoruz. Soğukkanlı kişiliği ile bilinen Ergün'ün ilk penaltıyı atması da avantaj. Ergün geliyor... ve GOOOOL! Sahne senin Tafi...

Suker geliyor topa. Taffarel de kalesinde dikkatli. Haydi Taffarel. Şimdi performansını taçlandırma zamanı. Suker vuruyor ve aut. KAÇTI. Aman Allah'ım... İlk penaltılar sonunda 1-0 öndeyiz. Fatih Terim'in sevincine bakın.

İkinci penaltıda topun başına geçen Hakan golü atıyor. Arsenal da ise Parlour golü atıyor: 2-1.

Üçüncü penaltı... Ümit Davala. Ters köşe. Penaltılarda firesiz devam ediyoruz. Vieira topun gerisinde Arsenal'da. Sert vurdu, Taffarel ters köşeye yattı. KAÇTI. Bu da kaçtı. Vieira çok sert vurdu ve top üst direkten döndü.

BURADAN SONRA KUPAYI BIRAKMAYALIM. Galatasaray'da topun başına Popescu geçecek. Golü atarsa, 2000 yılının UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray olacak. HAYDİ POPESCU.

Popescu... Bu anı nasıl tarif etmeli ya da anlatmalı insan? Bir ulusun umutları, sevinçleri ve coşkusu Popescu'nun vuracağı penaltıya bağlı. Göğsünde Türkiye'nin Ay-Yıldız'ını taşıyan bu formayla birlikte Cimbom'un Avrupa'daki ilk kupamızı almasını istiyoruz... Popescu geliyor, Seamen kalesinde dikkatli. O da bir ulusun hüzünlerini avucunun içinde taşıyor. Popescu yerden vurdu ve GOOOOOOOL! Galatasaray UEFA Kupası şampiyonu. Türkiye'ye bir Avrupa kupası geliyor, şut coşkuya bakın. Galatasaraylı futbolcular penaltıyı gole çeviren Popescu'nun çevresinde. Fatih Terim dizlerinin üzerine çöktü, bu olana inanamıyor. Harika bir sevinç. Tribünde gözleri dolan taraftarlar....

Galatasaray, UEFA Kupası şampiyonu.

Sezon başında Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Rapid Wien ile başlayan bu maceranın sonunda Cimbom, dile kolay, Arsenal karşısında 4-1'lik penaltı zaferiyle gülüyor ve ülkemize Avrupa kupasını getiriyor. Evet ilk kupa ama son olmasın! Milenyumla birlikte Türkiye de sporun da çağ atlamasını dileriz.

Senin için hazırladığımız haberler