Futbolun yıldızlarını akıllı yastık koruyacak

25.09.2024 - 09:50 | Son Güncellenme: 25.09.2024 - 09:56

Manchester City'nin yıldız oyuncusu Rodri'nin sezonu kapatması milyarlık yıldızların korunmasında teknolojinin kullanılmasını da gündeme getirdi. Yeşil sahalara yapay zeka destekli hava yastıkları geliyor. İşte detaylar...

Futbolun yıldızlarını akıllı yastık koruyacak

AJANSSPOR - HABER

Manchester City'in Arsenal ile oynadığı maçta sakatlanan yıldız futbolcu Rodri'nin sağ dizinde ön çapraz bağ yırtığı tespit edildi. 28 yaşındaki futbolcu sezonun kalan kısmında forma giyemeyecek.

Rodri'nin sakatlığı yıldızların korunmasında teknolojinin kullanılmasını da yeniden gündeme getirdi.

İki mucitten proje

Akşam'da yer alan habere göre; uzun süredir bu konuda çalışma yapan Londra merkezli bir şirketin 20 yaşındaki mucitleri Kylin Shaw ve Bhavy Metakar, 4 binden fazla denemeden elde edilen sonuçları basınla paylaştı.

Geçen sezon Premier Lig'de 10 yıldızın diz bağ yırtığından sakatlanması ve kadın futbolunda bunun daha çok görünmesi üzerine harekete geçen mucitler sistemi şu şekilde açıkladı:

Anormallikte devreye giriyor

"107 gramlık bir destek dizin üst ve alt kısmına yerleştiriliyor. İkisi de bacağın alt ve üst hareketlerini izleyen sensörlerle destekleniyor. Yapay zekayı kullanan baskılı devre kartına dizin gerçekleştirdiği binlerce normal hareket tanıtılıyor. Sistemin harekete geçmesi için bu normaller dışında bir anormalin yaşanması gerekiyor. Anormal bir durumda mikro gaz tüpü harekete geçerek 25 milisaniyede harekete geçip, aşırı hiperekstansiyon veya rotasyon önleniyor.

Pili değiştir, tekrar kullan

Araştırmalar, bağ yırtılmasının veya kopmasının genellikle 60 milisaniye sürdüğünü ve hava yastığının 20 ila 25 milisaniye sonra sıkılaşarak dizi koruduğunu gösteriyor. Daha sonra anında sönen balon, oynamaya engel bir durum oluşturmuyor. Teknoloji pili değiştirilerek tekrar kullanılabiliyor. 4 binden fazla denemede sadece 6 arızanın meydana geldiğini belirten şirket yetkilileri, şu anda NBA ve Çin'den teknolojiyle ilgili olumlu dönüşler aldıklarını da bildirdiler."

Senin için hazırladığımız haberler