Galatasaray başkanlık seçiminde Divan krizi: İstifalar ve Işın Çelebi...

Eren Tuncay
11.05.2021 - 14:12 | Son Güncellenme: 11.05.2021 - 14:18

Divan Başkanlığından Burçin Tuncel ve Nedime Konuksever'in istifa etmesinin ardından "Divan düştü" iddiası ileri sürüldü. Ancak Aykutalp Derkan ve Öner Kılıç görevinin başında ve süreci yönetmeye devam ediyor. Işın Çelebi de kendisine verilen süreyi değerlendirdi. İşte detaylar...

Galatasaray başkanlık seçiminde Divan krizi: İstifalar ve Işın Çelebi...

Burhan Can TERZİ - AJANSSPOR

Galatasaray'da seçim öncesi her gün yeni bir olay, yeni bir gelişme, yeni hareketlilikler olmaya devam ediyor... Dün Galatasaray Divan Kurulu Başkanlığı'ndan sekreter Burçin Tuncel, bir adayın seçim için eksik evrak teslim etttiğini ve bunun kabul edildiğini tespit edince istifa ettiğini duyurmuştu. Sonrasında diğer divan başkanlığı seketeri Nedime Konuksever'in de istifa ettiği duyulunca "Divan düştü ve seçim süreci artık yönetilemez" şeklinde iddilar ortaya atıldı. Ancak durum öyle değil. Divan Kurulu Başkanvekili Aykutalp Derkan ve Divan Başkanlığı Sektereteri Öner Kılıç görevinin başında ve seçim odasında süreci yönetmeye devam ediyor. Aykutalp Derkan ve Öner Kılıç'ın yetkileri mevcut.

Konuksever bildirinin arkasında

Ayrıca Divan Kurulu Başkanlığı'ndan 6 Mayıs 2021 tarinde yapılan ve tüzüğün 61. maddesine atıfta bulunulan seçim sürecinin devam ettiğine yönelik açıklamayla ilgili Nedime Konuksever, o açıklamanın altına attığı imzayı geri çekmeyeceğini de istifasını verirken Divan Başkanlığı'na bildirdi. Öte yandan Nedime Konuksever istifasını pazartesi değil cumartesi günü verdi ve Burçin Tuncel ile aynı sebeplerden değil.

Olay nasıl gelişti?

Cuma günü başkan adaylarından Işın Çelebi, listesini ve imzalarını divan başkanlığına getirdi. Başkanvekili Aykutalp Derkan, eksik evrakların olduğunu fark etti. Başkan adayı Işın Çelebi'ye eksik evrakları ve listedeki eksiklikleri gidermesi için 24 saat süresi olduğunu bildirdi. Ertesi iki gün hafta sonunu kapsadığından pazartesi günü 18.00'e kadar süresi olduğu Çelebi'ye tebliğ edildi. Galatasaray Başkan adayı da dün, gerekli eksik evrakları ve listesini yeniden düzenleyerek divan başkanlığına bildirdi. Cuma günü Burçin Tuncel, Işın Çelebi listesini teslim ederken orada yoktu ve bu durumu pazartesi günü fark etti. Bu süreci öğreninice kendince haklı sebeplerle istifasını sundu. Aykutalp Derkan ve Öner Kılıç ise tüzüğün 61. maddesi gereğince seçim sürecini devam ettiriyor.

Tüzük 61 ne diyor?

ADAY OLMAK İÇİN BAŞVURU USULÜ VE ADAYLIĞIN DUYURULMASI

MADDE 61: Kulüp Başkanlığına aday olabilmek için seçimin yapılacağı Genel Kurula katılma hakkına sahip en az 100 üyenin adaylık başvurusunda bulunacak kişiyi Divan Kurulu Başkanlığına önermesi gerekir.

  • 61.1) Başkan adayları;
  • 61.1.1) Başkan adayı olarak kendi ad-soyad ve özgeçmişini,
  • 61.1.2) Yönetim Kurulu üyeleri başlığı altında 10 (on) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.3) Yönetim Kurulu yedek üyeleri başlığı altında 5 (beş) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.4) Denetim Kurulu üyeleri başlığı altında 3 (üç) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.5) Denetim Kurulu yedek üyeleri başlığı altında 3 (üç) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.6) Disiplin Kurulu üyeleri başlığı altında 7(yedi) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.7) Disiplin Kurulu yedek üyeleri başlığı altında 5(beş) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.8) Sicil Kurulu üyeleri başlığı altında 7 (yedi) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini,
  • 61.1.9) Sicil Kurulu yedek üyeleri başlığı altında 3 (üç) üyenin ad-soyadı ve özgeçmişlerini, yazılı olarak hazırlar ve listelerini imzaladıktan sonra seçim Genel Kurulu birinci toplantı tarihinden 15 (on beş) gün önce saat 18.00'e kadar imza karşılığında Divan Kurulu Başkanlığına verir.
  • 61.2) Bu süre içinde yukarıda şekil ve içeriği belirtilmiş olan listelerini Divan Kurulu Başkanlığına vermemiş olanlar aday olamazlar.

Ayrıca verilen listelerde yer alan üyelerle ilgili olarak ölüm ve seçilme niteliklerinin uymaması dışında hiçbir değişiklik yapılamaz.

  • 61.3) Divan Kurulu Başkanlığı bir bildiri yayımlayarak adayları son teslim tarihini takip eden 3 (üç) işgünü içinde açıklar. Kulüp Başkan adayları Divan Kurulu Başkanlığına verdikleri listelerdeki adaylarını istedikleri takdirde kendileri de kamuoyuna açıklayabilirler.
  • 61.4) Divan Kurulu Başkanlığı Başkan adaylarının vermiş oldukları Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Sicil Kurulunda görev almak için başvuran adayların kıdem ve sicil bakımından yeterli olup olmadıklarını ivedi olarak Sicil Kurulundan yazı ile sorar ve 24 (yirmi dört) saat içinde yazılı olarak yanıtlanmasını ister. Sicil Kurulundan gelen bilgilendirme yazısında kıdem ve sicili uygun olmayanların durumu derhal yazı ile Başkan adaylarına ve ilgili Kurullarda görev almak isteyen diğer adaylara bildirilir.

Bu şekilde listesinde herhangi bir boşalma meydana gelen Başkan adayı en geç 24 (yirmi dört ) saat içinde o konum için başka bir aday bildirir.

  • 61.5) Divan Kurulu Başkanlığı, Başkan adaylarınca kendisine verilen aday listeleriyle oluşan Birleşik oy pusulalarını, her başkan adayı için ayrı ayrı 64. maddeye uygun olarak belirlenmiş renkte ve yeterli sayıda bastırır.
Senin için hazırladığımız haberler