Kerem İnan ve Aykut Erçetin Galatasaray kalesindeki soruna teşhis koydu!

28.01.2022 - 22:54 | Son Güncellenme: 29.01.2022 - 10:11

Galatasaray'da Fernando Muslera'nın sakatlanmasından sonra yedek kalecilerin performansı sorgulanıyor. Yıllarca ikinci kaleci olarak görev yapan Kerem İnan ve Aykut Erçetin, kendilerine göre sorunun nedenini açıkladı.

Kerem İnan ve Aykut Erçetin Galatasaray kalesindeki soruna teşhis koydu!

Burhan Can TERZİ- AJANSSPOR

Galatasaray kalesi yabancı ve hep güvenli ellerdedir.  Zoran Simoviç ile başlayan dönemde ünlü ve kariyerli yabancı kaleciler dönemi ara sıra sekteye uğramasına rağmen, Claudio Taffarel, Faryd Mondragon ve en son Fernando Muslera ile sürdü. Bu güvenli ellerin arkasında 'yedek' bekleyen kaleciler hiç parlayamadı.

Muslera olmayınca kale düştü

11 yıldır sarı-kırmızılı takımın kalesini koruyan Muslera çok büyük başarılara imza attı. Ancak son üç sezonda Uruguaylı'nın iki büyük sakatlık geçirmesi yedek kalecileri göz önüne çıkardı ve sonuç hayal kırıklığı oldu.

Hiçbir kaleciden verim alınamıyor

Galatasaray, Muslera'nın arkasında bekleyen hemen hemen hiçbir kaleciden verim alamadı. Bu sezon İsmail Çipe, Fatih Öztürk gibi isimlerin yaptığı hatalar çok konuşulurken, büyük kalecinin arkasında bekleme durumunu, psikolojisini eski yedek kaleciler Kerem İnan ve Aykut Erçetin'e sorduk...

"Sorumlusu Fadıl Koşutan Hoca'dır!"

Galatasaray'da Taffarel'in arkasında bekleyen Kerem İnan, "Kaleci, Muslera'dan bir şey kapamıyorsa, kendini hazır tutamıyorsa hatası çok büyüktür ama ana sorumlu kaleci hocası Fadıl Koşutan'dır" dedi. 

"Oynadıkça hep daha iyi oldum"

Taffarel gibi bir dünya yıldızının arkasında beklerken ondan çok önemli şeyler öğrendiğini belirten Kerem İnan şöyle konuştu: "Hep Taffarel'den bir şeyler öğrenmeye, bir şeyler kapmaya gayret gösterdim. O dönemki kaleci hocamız Eser Özaltındere bizlerle çok yakından ilgilenir ve eksiklerimiz üzerinde çalışırdık. En önemlisi kendimizi hep hazır tutardık. Ben de talihsiz maçlar yaşamadım mı; tabii ki yaşadım ama hep üzerime koyarak devam ettim. Oynadıkça her geçen hafta daha iyi oldum."

"Muslera'nın arkasındakiler kendini hazır tutmuyor"

Taffarel'in sakatlıktan döndüğü hafta Lucescu'nun soyunma odasında Taffarel'e dönüp "Kerem'i oynatacağım" dediğini söyleyen eski Galatasaray kalecisi "Öyle bir güven vermiştim. Şimdi Muslera'dan sonra görev yapan her kaleci Muslera'nın dönüşünü iple çektiriyor. Muslera, yüzde yüz olmasa bile oynuyor. Burada kalecilerin yeteri kadar sorumluluklarının bilincinde olmadığını, Muslera'dan bir şeyler kapmadığını görüyoruz. Kendilerini hazır tutmuyorlar" diye konuştu.

 "Muslera var diye Fadıl Hoca rahatlamış"

Kerem İnan, burada baş sorumluluğu kaleci antrenörü Fadıl Koşutan'a yüklediğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Kaleciyi hazırlamak onun görevi. Mevcut yedek kaleciler hakkında Fadıl Hoca bir rapor yazdı m; Fatih Terim'e iletti mi sezon başında. Yazdıysa nerede bu raporlar. Muslera var diye o da rahatlamış sanırım. Galatasaray'ın Muslera dışındaki kalecilerinin bir maç kurtardığını hatırlıyor musunuz?"

"Altyapıdan kaleci çıkmıyor"

Kerem İnan, "Galatasaray altyapısından kaç senedir kaleyi tüm sezon emanet edeceğiniz kaleci çıkmıyor. Burada sorumluların yeteri kadar işlerini yapmadığını görüyoruz" diye konuştu. 

"Kendini kanıtlama çabası hata yaptırıyor"

Mondragon, De Sanctis, Muslera gibi isimlerin yedeği olan Aykut Erçetin olayın psikolojik tarafına vurgu yaparken, kendini kanıtlama çabasından kaynaklanan hatalara değindi. Galatasaray'ın eski kalecisi, "Ben çok önemli hocalarla çalıştım; Eser Hoca, Nezihi Hoca, Taffarel, Fadıl hoca gibi" dedi.

Büyük takım Anadolu takım farkı

Büyük takımda yedek kaleci olmakla, Anadolu takımından as kaleci olmak arasında büyük fark olduğunu belirten Aykut Erçetin şöyle konuştu: "Anadolu takımının kalesini koruyan bir kaleciye maçta ortalama 5 şut gelse 3'ünü kurtardın mı bir anda parlıyorsun, kimse sonra yediğin 2 gole bakmıyor. Ama büyük takımda zaten iki top geliyor, birin yediğin zaman kurtarış yüzde otomatikman yüzde 50'ye düşüyor."

"Kendini gösterme çabası hata yaptırtıyor"

Aykut Erçetin, büyük takıma yedek kalecilerin çok az kendini gösterme fırsatı bulduğunu vurguladı. Eski kaleci konuşmasına şöyle devam etti: "O şansı bulduğun zamanda da kaleciler ben de buradayım demek istiyor ve ekstra yapmaya kendini modluyor. Bu ekstra yapma istediği, kendini kanıtlama istediği gereksiz çıkışlara, yan toplarda gereksiz sorumluluk almaya itiyor ve hatalar doğuyor. Dolayısıyla pozisyon golle sonuçlanınca da sana fatura kesiliyor."

"Yedek kaleci haftanın 6 günü iyi olmak zorunda"

Yedek kalecinin durumu hakkında da bilgi veren Aykut Erçetin, "Takımın as kalecisi haftada sadece bir gün iyi olmak zorunda, yedek kaleci haftanın 6 gün antrenmanlarda çok iyi olmak zorunda, maç günü ekstra iyi olmak zorunda. Yedek kaleci bir yandan as kalecinin önüne geçmeye çalışırken, bir yandan da 3'üncü kaleci durumuna düşmemek için çalışıyor" diye konuştu.

"Motivasyonunu tek başına sağlamak zorundasın"

Çok çalışmasına karşın yedek kalecinin kendisini ilk 11'de görmeyince büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten Aykut Erçetin, "Sonra gün bitiyor yeni hafta başlıyor. Yeni haftada yine aynısı. Ve tek başınasın. Motivasyonunu tek başına sağlamak zorundasın" dedi.

"Yedek kalecinin en fazla 4 şansı var"

Aykut Erçetin konuşmasını şöyle bitirdi: "Büyük takımlarda yedek kaleci performansı bu yüzden fizikselden daha çok mental durumu bağlı. Sende 2-3 bilemedin 4 maç fırsatın var bunları iyi değerlendirmek zorundasın, baskı çok fazla oluyor o baskıyı kaldırabilmek çok önemli."

Kerem İnan'ın Galatasaray performansı

Galatasaray altyapısından yetişen Kerem İnan 1998-2003 yılları arasında sarı kırmızılarda forma giydi. Galatasaray formasını 26 karşılaşmada giyen  Kerem İnan, 9 kez kalesini gole kapatırken 29 gol yedi.

Aykut Erçetin'in Galatasaray performansı

Altyapı eğitimini Almanya'da alan Aykut Erçetin, 2003 Ocak ayında Galatasaray'a geldi. 1 Temmuz 2012'ye kadar sarı kırmızılı kulüpte kaldı.  Aykut Erçetin, 76 maçta Cimbom'un formasını terletti.  23 karşılaşmada gol yemeyen Erçetin ağlarında 77 gol gördü.

Senin için hazırladığımız haberler