TFF, Tekrarlanması İstenen Sivasspor-Galatasaray Maçı İçin Karar Verdi

Ali Bozkurt
03.01.2023 - 17:59 | Son Güncellenme: 03.01.2023 - 18:06

Yanlış kararla golü iptal edildiği için 2-1 kaybettiği Galatasaray maçının tekrarını isteyen Demir Grup Sivasspor'a TFF dolaylı şekilde cevap verdi. İşte detaylar.

TFF, Tekrarlanması İstenen Sivasspor-Galatasaray Maçı İçin Karar Verdi

AJANSSPOR-HABER DETAY

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi, iki maçın çok tartışılan iki kararına dair Video Yardımcı Hakem-VAR ile maçın saha hakemi arasında geçen konuşmaları yayınlayarak önemli bir adım attı. Mehmet Büyükekşi yönetimi, vaatlerinden biri olan şeffaflık ilkesini sözde bırakmayıp, ete kemiğe büründürdü. Bu açıdan geçmiş yönetimlere göre fark yarattı.

TFF'den Sivasspor'a dolaylı cevap

TFF, Gaziantepspor FK-Beşiktaş ve Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarında büyük tartışma yaratan iki pozisyona dair VAR kararlarını açıklarken, aynı zamanda bir başka talebe de dolaylı olarak yanıt vermiş oldu. TFF yönetimi, 2-1 kaybettiği Galatasaray maçında sayılmayan golü nedeniyle tekrar isteyen Demir Grup Sivasspor'un talebini bugünkü açıklamasında cevapladı.

TFF'nin açıklamasındaki o kritik ifade 

TFF, Sivasspor yönetimine açıklamasında kullandığı ifadeyle "Hayır, tekrar yok" dedi. Nasıl mı? Açıklamaya bakalım:


"Türkiye Futbol Federasyonu ilgili kurulları ile gerekli incelemeleri yapmıştır. Bu kapsamda Gaziantep FK A.Ş. - Beşiktaş A.Ş. ve Demir Grup Sivasspor - Galatasaray A.Ş. maçlarının VAR kayıtları incelenmiştir ve bahsi geçen maçlarda hakemlerin "önemli hakem hatası" yaptıkları tespit edilmiştir." Dikkat edilirse TFF açıklamasında özellikle tırnak içine de alarak "önemli hakem hatası" ifadesini kullandı. 

İlgini Çekebilir
TFF, VAR kayıtlarını açıkladı! Erkan Özdamar ve Özgüç Türkalp...
Habere Git

TFF "önemli hakem hatası" diyerek cevap verdi

Bir maçın tekrarlanması için kural hatası yapılması gerekiyor. TFF yönetimi, Demir Grup Sivasspor'un ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golünde bir kural hatası olmadığına hükmederek, "önemli hakem hatası" olarak nitelendirdi. Bu da Sivasspor'un yaptığı başvuruya ret yanıtı verileceği anlamı taşıyor.  TFF, maçın saha hakemi Erkan Özdamar ile VAR'da görevli Özgüç Türkalp için gereken cezanın verileceğini de kaydetti.

FIFA kokartı taktılar büyük hata yaptılar

Son iki gündür medyaya yansıyan haberlere göre Erkan Özdamar'a sezon sonuna kadar maç verilmeyecek. Özgüç Türkalp'inse sözleşmesi feshedilecek yani hakemliği bitirilecek. Diğer yandan Gaziantep FK-Beşiktaş maçında Kevin N'Koudou'yu VAR'a gidip pozisyonu incelediği halde kırmızı kart göstermeyip sarı kartta ısrar eden Atilla Karaoğlan'ın da uzun süre dinlendirilmesi bekleniyor. Özdamar da Karaoğlan'ın 23 Aralık'ta FIFA kokartı aldığı açıklanmıştı. FIFA hakemliğine terfi eden iki ismin iki büyük fahiş hataya imza atması kariyerleri için büyük handikap oldu.

Maçlara hakemleri yapay zekâ atıyor

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF yönetimi, bir ilke daha atarak hakem atamalarında yapay zekâ uygulamasına geçmişti. Buna göre, bir takım kriterler ve performans verileri bilgisiyara yükleniyor ve buna göre hakemlerin bir başarı sıralaması oluşuyor. Maçlara yapılan atamalar da yapay zekâ olarak adlandırılan bilgisiyar tarafından gerçekleştiriliyor. TFF bu uygulamayı bizza kulüp başkanlarına da deneyimletti ve ligin 15. haftasının hakemlerini onlarla birlikte yaptı.

İlgini Çekebilir
TFF yabancı hakemden önce yabancı harfleri getirdi!
Habere Git

Hakemlere psikoteknik testi getirdi

Göreve geldiği Haziran 2022 yılından beri en çok hakem konusuna çok büyük bir ağırlık veren TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, psikoteknik testler de uygulamaya başladı. MHK Başkan Yardımcısı Murat Ilgaz ve UEFA'dan getirilen hakem eğitmeni Hugg Dallas, aydı bir gün yayıncı kuruluş BeinSports'ta büyük hakem hatalarını da mercek altına alarak değerlendiriyor.

Hakemi baskıya alana ağır para cezası

Yine Büyükekşi yönetimi, hakemleri ve kararlarını tartışma konusu yapmamak için talimat değişikliğine de getti. Buna göre sahada ve VAR monitöründe hakemin birden çok futbolcu tarafından sarılmasına, teknik direktör ve yöneticilerin hakemleri baskı altına alacak davranış ve kararlarını gölgeleyecek açıklama yapmalarına ağır para cezaları getirdi. 20 Ocak 2022'de devreye girecek talimatla birlikte 200 bin liradan 600 bin liraya kadar varan para cezaları kesilecek.

Senin için hazırladığımız haberler