Gecenin 'kırmızı' pozisyonu: VAR niye var?

06.03.2022 - 22:14 | Son Güncellenme: 07.03.2022 - 09:34

Fenerbahçe- Trabzonspor maçında VAR'da Mete Kalkavan'ın müdahalesiyle Zorbay Küçük, İrfan Can Kahveci'ye kırmızı kart gösterdi. Geceye damga vuran pozisyonda Mete Kalkavan'ın devreye girmemesi gerekiyordu.

Gecenin 'kırmızı' pozisyonu: VAR niye var?

Hüseyin ÖZKÖK -AJANSSPOR

Süper Lig'de  Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında oynanan 28. haftanın en önemli müsabakası yine tartışmalara sahne oldu. Özellikle İrfan Can Kahveci'nin VAR müdahalesi sonrası hakem Zorbay Küçük'ten gördüğü direkt kırmızı kart geceye damgasını vurdu.

Zorbay Küçük önce 'Devam' dedi

Oyunun 17. dakikasında çıkan kırmızı kart öncesinde Siopis kayarak ortadaki topa müdahale ederken İrfan Can da aynı topa son anda dokundu ve ardından havadaki ayağı ile hareketin doğal akışıyla Siopis'in baldırına istemsiz şekilde bastı. Hakem Zorbay Küçük ise oyunu devam ettirdi.

VAR Mete Kalkavan'ın devreye girmemesi gerekiyordu

Ancak kısa bir süre sonra VAR görevindeki Mete Kalkavan'ın uyarısıyla monitöre bakarak Fenerbahçeli oyuncuya doğrudan kırmızı kartını gösterdi. Burada hakem ile VAR arasında geçen konuşmanın ne olduğunu bilmesek de VAR'ın kaza veya kasti yorumu yapmaması ve hakeme müdahalede bulunmaması gerekirdi.

Monitöre giderken bilirdik görüntüler!

Diğer yandan Hakem Zorbay Küçük, monitöre giderken yine sıklıkla karşılaştığımız bildik görüntüler ortaya çıktı. Hakem biran önce monitöre bakmaya gitmesi gerekirken önüne çıkan her oyuncuya bir şeyler anlatma ihtiyacı hissetti. Özellikle İrfan Can'ın şiddetli itirazlarına sessiz kaldı.

4. hakeme fiziki müdahale

Ayrıca monitörün etrafında mahşeri bir kalabalık vardı ve yedek kulübeleri de hakem ve 4. hakemin etrafını sarma uğraşındaydı. Tam o anlarda İsmail Kartal ile 4. hakem Kadir Sağlam'ın fiziksel temas ettikleri görüldü. Bütün bu olanlardan ise tek bir kart çıkmadı.

Top havadayken düdük çalsa bile gol verilmeyecekti

Bir diğer tartışma yaratabilecek konu da ilk devrenin son düdüğünün hemen sonrasında Miha Zajc kendine doğru gelen topa gelişi güzel vurdu ve o vuruşla birlikte top kaleye girdi. Ancak futbol oyun kurallarına göre hakemin bitiş düdüğü sonrası gerçekleşen her şey oyun dışı sayılıyor. Eğer top havadayken bile düdük çalınsa ve top kaleye girse o golün kurallara göre sayılması mümkün değil.

Senin için hazırladığımız haberler