Geleneksel Türk okçuları yetiştirilecek

26.01.2018 - 12:20 | Son Güncellenme: 26.01.2018 - 12:20

Geleneksel Türk Okçuluğu Eğitmen Yetiştirme Kursu Antalya'da başladı.

Antalya Okçular Tekkesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve 85 kursiyerin katılımıyla başlayan Geleneksel Türk Okçuluğu Eğitmen Yetiştirme Kursu, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki Antalya Okçular Tekkesi Spor Kulübünde İl Müftüsü Osman Artan'ın duasıyla açıldı.

Türkiye'de ilk olduğu belirtilen kursta katılımcılar teoriğin yanı sıra uygulama eğitimi de alacak.

Video - Geleneksel Türk okçuları yetiştirilecek

Akdeniz Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Kurucu Başkanı Gamze Sümeyye Uçar, sporda öze dönüş hareketinin başlangıcına dahil olmak için kurs düzenlediklerini söyledi.

Türk okçuluğunun her boyutunu aktarmak için sekiz gün boyunca ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Uçar, şunları kaydetti:

"Batı, Türkleri kendine benzetmeye çalışarak ezmeye çalışıyor. Ama biz Türk'üz, Müslüman'ız. Özümüzü kaybetmediğimiz sürece hep kazanan taraf olacağız. Türk okçuluğunu modern okçuluktan ayıran en önemli özellik özgürlük kavramıdır. Çünkü Türk okçuluğu insanın yaradılışına en uygun şekilde icra edilmektedir. Okçu sadece sabit hedefi değil, hareketli hareketsiz, mesafesi belli olsun olmasın her türlü hedefi vurabilen kişidir. Kursta başarılı olan eğitmenlerimiz, Türkiye'nin farklı illerinde kurslar düzenleyerek geleneksel Türk okçuların yetişmesini sağlayacak."

Sürmeneli: "Özümüze dönmedikçe kendimizi bulamayız"

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kurullar Koordinatörü Hacı Sürmeneli de geleneksel okçuluğun Türk milletinin özünde, tarihinde olan bir spor dalı olduğunu vurguladı.

Bunun tekrar ülkenin gençleri tarafından tanınması, tanıtılmasının önemli olduğunu belirten Sürmeneli, "Çünkü biz özümüze dönmedikçe kendimizi bulamayız. Kendimizi bulmanın yolu geleneklerimize dönmektir. Geleneksel sporlar olarak tekkede, Türk okçuluğu, geleneksel okçuluğun dışında unutulmaya yüz tutmuş birçok geleneksel sporlarımız var." diye konuştu.

Sürmeneli, ata sporlarının Türk gençliği tarafından tanınması, yapılması noktasında köprü vazifesi gördüklerini, kursla eğitmenler yetiştireceklerini ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ise kültürü gelecek kuşaklara aktarmanın önemli olduğunu, söz konusu kursun bu anlamda önemli bir eğitim programı olacağını kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke ise sloganı, eğitimde ve bilimde öncü olan bir üniversite olduklarını, sertifika programının Türkiye'de ilk olduğunu ifade etti.

Ögke, Türk okçuluğu dersinin ilk defa eylülde Akdeniz Üniversitesi öğrencileri için seçmeli ders olarak konulduğunu, başarılı şekilde yürütüldüğünü anlattı.

Kurs, 2 Şubat'ta sona erecek.

Senin için hazırladığımız haberler