Görme engelli judocunun hedefi Avrupa'da başarı

01.12.2017 - 12:56 | Son Güncellenme: 01.12.2017 - 12:56

Trabzonlu görme engelli milli judocu Gökçe Yavuz, hayata tutunduğu judoda uluslararası alanda elde edeceği başarılarla Türkiye'yi gururlandırmayı hedefliyor.

Geçirdiği rahatsızlık sebebiyle 17 yaşındayken görme yetisini kaybeden 32 yaşındaki Gökçe Yavuz, başvurduğu Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu vasıtasıyla spora başladı.

Görme yetisini kaybettikten sonra hayata küsmeyen, uzun bir süre güreşle ilgilenen ve son olarak judoya başlayan Trabzon Başaran Samat Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu Gökçe'nin, Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğünün yanı sıra Avrupa şampiyonası seçmelerinde ikinciliği bulunuyor.

- "9 sene güreşle ilgilendim"

Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükken geçirdiği rahatsızlık nedeniyle zamanla azalan görme yetisini lise son sınıftayken kaybettiğini söyledi.

Daha sonra tavsiye üzerine Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonuna başvurarak spora başladığını anlatan Gökçe, "9 sene güreşle ilgilendim, daha sonra bıraktım. Güreşe en yakın spor branşı olarak judo vardı. Geçen yıl judoya başladım, bazı dereceler yaptım. Milli takım kampına girdim. Görme Engelliler Erkek Milli Takımı'ndayım." diye konuştu.

Görme engelli bir sporcu için müsabakalarda hislerin önemli olduğunu vurgulayan milli judocu, "Görmeden spor yapmak çok zor ama judo, karşı tarafın hareketlerini, refleksini bize hissettiriyor. Yani, 'rakip şimdi şu pozisyonu alacak, aldı, şu tekniğe hazırlanıyor' şeklinde hissettiriyor. Hislerimizle oynuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye Avrupa'da başarılar kazandırmak istediğini vurgulayan Gökçe, bu nedenle çok çalıştığını dile getirdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün kendisine büyük imkanlar sağladığına işaret eden milli judocu, "Birçok konuda bizi desteklediler, yardımcı oldular. Biz de onların yüzünü kara çıkarmamak için idmanlarımıza devam ediyoruz. Ankara'da 15 Aralık'ta özel bir turnuva düzenlenecek, şehrimi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Daha sonra milli takım kampına gideceğim." ifadelerini kullandı.

Bir işi olmadığını, engelli maaşı aldığını aktaran Gökçe, daha önce Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girdiğini ancak işe yerleştirilemediğini, memurluktan başka bir isteği olmadığını söyledi.

Evli ve 2 çocuk babası olan Gökçe, tüm çabasının ailesi için olduğunu anlatarak, "Çocuklarım benim gözümün nuru, eşim başımın tacı. Babaları bir iş yapamadığı için üzülüyorlardı. Çocuklarıma soruyorlar 'Baban ne iş yapıyor?' diye. Önceden 'Bir iş yapmıyor.' diyorlardı ama şimdi 'Babam milli takımda judo yapıyor.' diyebiliyorlar. Onun dışında imkanlar dahilinde onların okul masraflarını, hayatlarını sürdürebilmeleri için neye ihtiyaçları varsa sağlamaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.

- Antrenör Kamçı: "Gökçe, ender gördüğüm yeteneklerden"

Judo antrenörü Emre Kamçı, Gökçe Yavuz'un yetenekli bir sporcu olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Allah demek ki görme yeteneğini bir insandan alıp yerine farklı meziyetler veriyor. Arkadaşımız havada dönebiliyor. Gören bir bireyimizin yapamadığı hareketleri görmeyen gözleriyle başarıyor. Ben bunu gördükçe hem çok etkileniyorum hem de çok mutlu oluyorum. Gökçe madalya kürsüsüne çıktığı zaman, sanki ben çıkıyorum."

Gökçe'nin Trabzon'da judoda görme engelli tek sporcu olduğunu aktaran Kamçı, "Kazandığı derece ve başarılardan yana hiçbir sıkıntımız yok. İlerleyen zamanlarda daha büyük başarılara imza atacağız." şeklinde görüş belirtti.

Senin için hazırladığımız haberler