Gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi! İşte, muhtemel gündem maddeleri...

31.05.2021 - 14:09 | Son Güncellenme: 31.05.2021 - 21:58

Bugün, Ankara Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Kabine Toplantısı düzenlenecek. Peki, hangi kararların alınması bekleniyor?

Gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi! İşte, muhtemel gündem maddeleri...

Türkiye'de 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasından sonra uygulanan kademeli normalleşme tedbirlerinde sona yaklaşıldı. Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kameraların karşısına geçip normalleşme sürecine geçişi açıklaması düşünülüyor. Diğer yandan, test sayılarının artmasına karşın Kovid-19 vakalarının azalması gözleri topluma açık etkinliklere çevirdi. Yani, düğünler; kongreler ve genel kurullar yapılacak mı? Halı sahalar açılacak mı? Kafe, restorant ve lokanta gibi bir süredir kepenk indiren işletmeler tekrar müşterilerin kullanımına hazır hale getirilecek mi? Bütün bu soruların cevap bulacağı Kabine Toplantısı'na çok az bir süre kaldı.

Kabine Toplantısı ne zaman başlayacak?

İki hafta arayla düzenlenen Kabine Toplantısı'nın, bugün saat 15.00 itibariyle başlaması düşünülüyor. Kabine Toplantısı, genellikle 2 ila 3 saat aralığında sürüyor. Bu süreçte, Bilim Kurulu heyeti ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesini anlatıyor. Bakanlar Kurulu da görüşlerini Cumhurbaşkanı'na iletiyor. Günün sonunda ortak karara varılıp; alınan kararlar naklen vatandaşa ulaştırılıyor.

Düğün, kına ve nişan etkinlikleri yapılacak mı?

Bir süredir askıya alınan düğün; kına, nişan ve hatta nikah gibi etkinliklerin tekrar serbest edilmesi gündemde. Ancak, organizasyonların hangi usulle yapılacağı belirsiz. Önceki normalleşme sürecinde, düğün salonlarına belirli yüzde ile katılımcı alınıyordu. Kademeli normalleşme sürecinde yapılan nikah törenlerinde de sadece evlenen bireylerin yakın akrabaları salona alınıyordu. 1 Haziran'dan itibaren düğün, kına ve nişan gibi etkinliklerin nasıl yürütüleceği bugün cevap bulacak.

Halı sahalar açılacak mı?

Vatandaşın merak ettiği bir diğer konu da halı sahaların durumu. Pandemi nedeniyle en çok etkilenen sektörlerin başında halı saha işletmeciliği geliyor. Çocuk yaşlı demeden gece geç saatlere kadar faaliyetlerini sürdüren halı sahaların Kovid-19'da kepenk indirdiği biliniyor. Bu nedenle, 1 Haziran kararına göre halı sahaların son durumu da netlik kazanacak. 

30 Mayıs 2021 Kovid-19 vaka sayısı

Bir gün önce açıklanan veriler doğrultusunda, 218 bin 957 Kovid-19 testi yapılmış; 6 bin 933 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkmış ve 134 kişi hayatını kaybetmişti. Kovid-19 vakaları Türkiye genelinde 20 Nisan tarihinde 61 bin seviyelerine kadar çıkmıştı. Bu tarihten sonra yurt genelinde 17 günlük kısıtlama tedbirleri uygulanmıştı.

Kafe, restoran ve lokantalar açılacak mı?

Ramazan Bayramı ve önceki süreçte kapatılan kafe, restoran ve lokanta gibi işletmelerin 1 Haziran'dan sonra açılıp açılmayacağı da merak edilenler arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu işletmecilere 5.000 Türk Lirası değerinde hibe paketi açıklarken; 1 Haziran sonrası için olumlu işaretler vermişti. Kafe, restoran ve lokanta gibi yerlerin 1 Haziran itibariyle tekrar çalışıp çalışmayacağı da belli olacak.

Kongreler ve genel kurullara izin verilecek mi?

Tam kapanma sürecinde alınan kararların bir diğeri ise, kongre ve genel kurul gibi topluma açık; topluluk oluşturmaya müsait organizasyonların ertelenmesiydi. Çoğu partinin, kulübün ve derneğin 2021 Haziran ayı için genel kurula gideceği veya kongre düzenleyeceği biliniyor. 1 Haziran kararları doğrultusunda, kongre ve genel kurulların son durumu da netlik kazanmış olacak.

Senin için hazırladığımız haberler