Halloween nedir? Neden kutlanır ve hikayesi nedir?

31.10.2020 - 22:35 | Son Güncellenme: 31.10.2020 - 22:41

Cadılar Bayramı hakkında araştırmalar yapan vatandaşlar Halloween kutlamaları hakkında araştırmalar yapmaya başladılar. Halloween ne demek, neden kutlanır ve hangi ülkeye ait gibi araştırmalar yapmaya başladılar. İlk cadılar bayramı nasıl kutlandı ve kutlanma amacı nedir gibi araştırma yapan sosyal medya kullanıcıları Halloween tarihi nedir, hikayesi nedir ve neden kutlanır gibi araştırmalar da yapmaya başladılar. İşte cadılar bayramı hakkında tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

Halloween nedir? Neden kutlanır ve hikayesi nedir?

Cadılar Bayramı hakkında araştırmalar yapan vatandaşlar Halloween kutlamaları hakkında araştırmalar yapmaya başladılar. Halloween ne demek, neden kutlanır ve hangi ülkeye ait gibi araştırmalar yapmaya başladılar.

 İlk cadılar bayramı nasıl kutlandı ve kutlanma amacı nedir gibi araştırma yapan sosyal medya kullanıcıları Halloween tarihi nedir, hikayesi nedir ve neden kutlanır gibi araştırmalar da yapmaya başladılar.  

İşte cadılar bayramı hakkında tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

Cadılar bayramı ne zaman? (Halloween )

31 Ekim 2020 tarihinde Halloween geceis olarak kutlamalar başladı.

Cadılar bayramı nedir?

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Cadılar bayramını kimler kutlar? (Halloween)

Cadılar Bayramı, başlıca Kuzey Amerika ve Britanya Adaları'nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Bu bölgelerde oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa ve Okyanusya'da yer alan diğer Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler ve Latin Amerika'da da yaygınlaşmaktadır.

Tarihi nedir?

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.

Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile birleştirdiler.[

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan Amerika'ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

Senin için hazırladığımız haberler