'Her şeyi devletten beklememek gerek'

05.03.2018 - 12:28 | Son Güncellenme: 05.03.2018 - 12:28

Türkiye Sutopu Federasyonu Başkanı Vedat Akgün, profesyonelleşerek başarı elde edebilmeleri için oyuncuların sporu ve eğitimlerini bir arada sürdürebilecekleri bir sisteme ve sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Kuruluşundan bu yana Türkiye Sutopu Federasyonunun başkanlığını yapan Vedat Akgün, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Akgün, oyuncuların sutopuna devam edebilmeleri için ekonomik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Sadece ekonomik destek de yeterli değil. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının koordinesiyle oyuncuların hem sporu hem de eğitimlerini bir arada sürdüreceği bir sisteme ihtiyaç var. Geçen sene maç için Hollanda'ya gittik. Hollandalı sutopu oyuncularının çoğu üniversitede okuyor. Karşılıklı antrenman yapıyorduk. Bize bir gün idman olmayacağını söylediler. Üniversitedeki hocaların kamp yerine gelip sporcuları sınav yapacağını belirttiler. Sporcuların sınavlarını kamp yerinde yapıyorlar. Biz ise oyuncularımız için üniversiteden izin alamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Milli sporcuların ekonomik kaygılardan dolayı okulu daha fazla önemsediklerini aktaran Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birkaç yıl önce, milli takımda çok ihtiyacımız olan bir sporcumuza izin alabilmek için üniversiteye ısrarla yazı göndermeme rağmen sonuç alamadık. Sporcu bize eğitimi için üniversiteye her yıl 40 bin lira ödediğini söyledi. Bize federasyon olarak bu miktarı karşılayıp karşılayamayacağımızı sordu. Amatör bir federasyonuz. Ancak sponsor bulabilirsek sporcuya yardım edebileceğimizi belirttik. Sutopunda ve birçok amatör branşta sponsor bulmak çok zor. Oyuncu da bu nedenle bizim yurt içi ve yurt dışı kamplarımıza katılamadı. Sadece maçlara geldiğinde de ondan maalesef verim alamıyoruz. Milli takımda oynayabilecek 3 önemli oyuncumuz ABD'de burslu okuyor. Orada da kulüp takımında oynuyorlar ama takvimden dolayı milli takıma gelemiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının iş birliği yaparak bu sporculara yol açması gerek."

Milli takımların durumu

Baraj etabı maçları sonunda Ukrayna'yı eleyerek 14-28 Temmuz'da İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenecek Avrupa Sutopu Şampiyonası'na katılacak Erkek Milli Takımı hakkında da görüşlerini aktaran Akgün, "Erkek Milli Takımı, daha önce birçok Avrupa Şampiyonası'nda yer aldı. Üç yıl önce 10. olarak en iyi derecemizi elde ettik. Balkan ülkeleri sutopunda çok başarılı. Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan ve Macaristan Avrupa, olimpiyat ve dünya şampiyonu oluyor. Bu takımları başarı sıralamasında İspanya, İtalya ve Yunanistan takip ediyor. Turnuvalarda ilk 8-9 takım bu ülkelerin arasından çıkıyor. Tabii biz yine de ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz." diye konuştu.

Slovakya'yı saf dışı bırakan Kadın Milli Takımı'nın ise ilk defa Avrupa Şampiyonası'nda yer alacağını aktaran Akgün, "Kadınlarda takımların kuruluşları çok yeni. Bu sebeple takımlar arasında çok büyük farklar yok. Avrupa Şampiyonası'nda birkaç tur ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Kadın Milli Takımı'na sponsor olması için uluslararası bir firma ile de görüşüyoruz. İnşallah anlaşabilirsek sene sonuna kadar milli takımın tüm masraflarını karşılayacaklar." şeklinde görüş belirtti.

"Lige isim sponsoru bulmaya çalışıyoruz"

Federasyon başkanlığını 2005'ten beri yürüten Vedat Akgün, sponsor ve basın desteğine çok ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de sutopunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı liginde İstanbul, Ankara ve İzmir'den 10 takımın mücadele ettiğini ifade eden Akgün, "Avrupa'da istenilen düzeyde değiliz. Sadece birkaç tur ilerleyebiliyoruz. Sırbistan ve Hırvatistan takımları bizden üstün. Onların seviyesine çıkabilmemiz için daha profesyonel olmamız gerekiyor. Lige isim sponsoru bulmaya çalışıyoruz. Gelecek olan her katkı, sutopunu bir basamak daha yükseltecektir. Her şeyi de devletten beklememek gerek. Sponsor ve basın desteğine çok ihtiyacımız var. Basında ne kadar çok yer alırsanız, aileler de çocuklarını o branşa yönlendiriyor. Bu sayede seyirci de ilgi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Senin için hazırladığımız haberler