Herkes ayağa... Bir efsaneyi kaybettik!

17.02.2021 - 18:12 | Son Güncellenme: 17.02.2021 - 20:23

Son dakika.. Fenerbahçe ve Türkiye Milli Takımı'nın efsane kalecilerinden Özcan Arkoç'u kaybettik. Avrupa kupalarında hem oyuncu hem de teknik direktör olarak finale çıkan ilk Türk olan Arkoç, Bundesliga'da teknik direktörlük yapan ilk ismimiz aynı zamanda. İşte efsanenin kariyerinden kesitler...

Herkes ayağa... Bir efsaneyi kaybettik!

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe'nin ve Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın efsane kalecilerinden Özcan Arkoç, 81 yaşında hayatını kaybetti. Arkoç, kariyeriyle bir çok ilk imza atarak, Türkiye futbol tarihinde müstesna bir yere sahip oldu.

TFF'den yapılan açıklamada, "A Milli Takımı'mız ve Türk futbolunun efsane kalecilerinden Özcan Arkoç'un Almanya'da vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Özcan Arkoç'a Allah'tan rahmet; ailesi, sevenleri, yakınları ve futbol camiasına başsağlığı dileriz." ifadeleri kullanıldı.

Arkoç, 9'u A Milli Futbol Takımı olmak üzere toplam 28 maçta ay-yıldızlı formayı giymişti. Türkiye'de Vefa, Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını terleten Arkoç, yurt dışında da önemli bir kayirer yaptı. Avusturya'da Austria Wien, Almanya'da da Hamburg takımlarında görev almıştı.

Fenerbahçe ile tarihi şampiyonluklar

Özcan Arkoç, Fenerbahçe tarihine adını altın harflerle kazındırmış bir kaleci.1958'de sarı lacivertli ekibe katılan Arkoç, 1958-59 İstanbul Profesyonel Ligi'ni namağlup şampiyon tamamlayan takını kalesindeydi. Arkoç, 18 maçta kalesinde sadece 7 gol gördü. Türkiye'nin ilk profesyonel sezonu olan 1959'da ilk şampiyon olan Fenerbahçe'de de kalenin banko ismiydi. 16 maçlık kısa sezonda 8 gol yedi. 1960-61 sezonunda Fenerbahçe ile 2. kez şampiyon olurken kadroda Fenerbahçe tarihinin birçok efsanesi de yer alıyordu. İşte o kadro: Özcan - Osman, Basri, Avni, Naci, Akgün, Mustafa, Lefter, Can, Şeref, Ergun..


Metin Oktay'ın ağları yırtan golünde kaledeydi

Fenerbahçe, 1959'daki ilk profesyonel lig sezonunda şampiyon olmuştu ama söz konusu sezon aynı zamanda 'Metin Oktay'ın ağları yırtan' golüyle de tarihe geçti.
Lig iki ayrı grup halinde oynamıştı. Sonuçta Beyaz Grup lideri Fenerbahçe ile Kırımızı Grup lideri Galatasaray, şampiyonluk finalinde karşı karşıya geldi. 
Galatasaray, Metin Oktay'ın ağları yırtan meşhur golüyle ilk maçı 1-0 kazandı. Ancak rövanşta sarı lacivertliler ezeli rakiplerini 4-0 mağlup ederek üst üste ikinci profesyonel lig şampiyonluğunu elde etti.  

 

Avrupa'da final oynayan ilk Türk futbolcu ve teknik direktör

Özcan Arkoç, 1967-1974 yılları arasında Hamburg'un kalesini korudu. Efsane eldiven, bu süreçte 192 kez Alman ekibinin formasını giydi. Arkoç, 1977-78 sezonunda da Hamburg'un teknik direktörlüğünü üstlendi. Arkaç'un çalıştırdığı takımda Manfred Kaltz, Felix Magath ve evin Keegan gibi efsane futbolcular da yer alıyordu. 
Hamburg ile ilk sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası finalini de oynayarak tarihe geçti. Hamburg, finalde İtalyan devi Milan'a 2-0 kaybetti ama Özcan Arkoç, bir Avrupa kupasında finalde oynayan ilk Türk olmayı başardı. Arkoç, Hamburg ile Almanya Kupası finali de gördü.

Bundesliga'daki ilk Türk teknik direktör

1976'da Kuno Klötzer'in yardımcısı olarak Hamburg  teknik heyetine katıldı. Takım 1977'de UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kazanırken Arkoç da yardımcı hocaydı. Ve 1977-78'de teknik adam Rudi Gutendorf'un yerine Hamburg'un başına geçti. O dönem iki maç üzerinden oynanan UEFA Süper Kupa finalinin ilk maçında; 22 Kasım 1977'de Liverpool'un karşısına çıktı. Arkoç'un Hamburg'u sahada 1-1'lik sonuçla ayrıldı. Arkoç, böylece bir UEFA finalinde teknik direktörlük yapan ilk Türk teknik direktör unvanını da aldı. Hamburg, güçlü rakibine deplasmanda 6-0 kaybederek, kupadan oldu. Arkoç, yönetimindeki Hamburg, Bundesliga'yı 10. sırada bitirdi. Arkoç, Bundesliga'da takım çalıştıran ilk Türk teknik adamdır da aynı zamanda.

Fenerbahçe'den taziye mesajı

Fenerbahçe Kulübü de, Özcan Arkoç'un vefatı üzerine bir taziye mesajı yayınladı. Sarı - lacivertlilerin paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

''1958-62 yıllarında futbol takımımızda kaleci olarak görev yapan Özcan Arkoç’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik.

Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz.

Almanya’nın Hamburg kentinde 81 yaşında vefat eden Özcan Arkoç, Fenerbahçemizin 1959 ve 1961’deki 10’uncu ve 11’inci Türkiye şampiyonluklarında kalemizi korumuş, ayrıca takımımızın Şampiyon Kulüpler Kupası’na ilk katılışında tur atladığı Csepel maçında görev yapmıştır.

Milli takımımızın da efsane kalecilerinden olan Özcan Arkoç, yurtdışında da uzun yıllar oynamış ve kalesini koruduğu Almanya takımı Hamburg ile 1967-68 sezonunda Kupa Galipleri Kupası Finali’nde forma giymiştir.''

Senin için hazırladığımız haberler